A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán | 2023.02.07. 08:42

Címkék:

ellenzék

Olvasási idő kb. 15 perc

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Még a mesterséges intelligenciát is többen igénybe vették a hétvégi pártmegszólalók közül, ezzel jelezvén, hogy mindent bevetnek. Arról nemigen szóltak, vajon a demokratikus elkötelezettségű hazai politikai gondolkodókat is használnák-e, azaz szisztematikusan bevonnák-e őket a helyzetértékelésbe és koncepcióalkotásba. Viszont a ChatGPT használatában is megmutatkozik a természetes intelligenciák közötti differencia. A tapasztalatairól valamilyen okból MÁV feliratú pólóban beszámoló Márki-Zay Pétert a mesterséges intelligencia hatpontos iránymutatással látta el, köztük olyan újdonságokkal, hogy részt kell venni tüntetéseken, támogatni kell a független médiát – ezt külön köszönjük az AI-nak –, valamint el kell menni választani. Ezzel szemben, amikor Tüttő Kata azt kérdezte a ChatGPT-től, hogy ha csak egyetlen törvényjavaslat jöhetne szóba, amely jobbá teheti az emberek életét, akkor mi lenne az, a mesterséges intelligencia az MSZP legújabb baloldali fordulatához illeszkedő alapjövedelmet dobta ki válaszul.

Idáig ez még rendben is lenne, csakhogy a fenti jelenetek továbbra sem adnak választ a kérdésre, hogy az ellenzéki pártok a NER tizenharmadik évében választáson leválthatónak tartják-e a rendszert, illetve – ha már törvényjavaslatra vonatkozott a szocialista kérdés –, mi a viszonyuk a már nem is csupán kétharmados, de a rendeleti kormányzással teljesen eljelentéktelenített parlamenthez. Ebből adódik az a mélységi probléma, amit Unger Anna politológus úgy fogalmazott meg a karácsonyi Jelen számára adott interjúban, hogy valójában az ellenzék sosem tette a politikai játszma tétéjévé a rendszerellenességet. Ami így csupán jelszó, miközben az ellenzék minden olyan intézményben részt vesz, amit a NER felkínál neki, és amelyeket a rendszer a saját legitimálására használ fel. Erről több mint egy évtized leforgása alatt nem folyt nyilvános vita azon szereplők részéről, akiknek ez ügyben döntési lehetőségük lenne.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Miben hasonlít a mostani ellenzéki helyzet 2014-2015-re?

Mi volt az oka a 2022-es teljes ellenzéki együttműködésnek?

Milyen magyarázatok lehetnek a 2022-es ellenzéki vereségre?

Mik lehetnek az ellenzéki pártok jelenlegi stratégiájának következményei?

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés