A szuverenitás illata

A jó brüsszeli megegyezés ismertetőjele, hogy a végén senki nem túl boldog, senki nem kap meg mindent, de mindenki hazamehet elmondani a választóinak, hogy micsoda kemény harcot folytatva micsoda fényes győzelmet aratott, és mily előnyös megállapodást kötött. A hétéves keretköltségvetésről és a mentőalapról határozó júliusi maratoni EU-csúcs után is jöttek az efféle győzelmi jelentések az állam- és kormányfőktől. Egy részük egyenesen a történelemkönyvek lapjaira szánta az integráció történetében először uniós eladósodást és közös törlesztést is engedélyező megegyezést.

Utóbbiak közé tartozott a francia elnök, Emmanuel Macron, aki a fehér füst felszállta után Angela Merkel német kancellárral ült ki közös sajtótájékoztatót tartani, afölött triumfálva, hogy a 2020. május 18-án felvetett 500 milliárd eurós német-francia javaslat nem maradt gyakorlati következmények nélkül. Ám számára, aki belpolitikai fogyasztásra szánt párizsi tévéinterjúval is megfejelte az ünneplést, ennél jóval többről van szó. A "válságról válságra fejlődő" integráció ezúttal olyan közös választ adott, amilyent Macron Covid-válság nélkül is szívesen látott volna, ha meg tudta volna győzni európai partnereit annak szükségességéről.

Tisztelt Olvasónk!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!