Fóti Tamás Áder Bécsben a CEU-ról: De hiszi is?

Áder János október végén az osztrák fővárosban Alexander van der Bellen szövetségi elnöknél volt munkalátogatáson. Sajtótájékoztatójukon azt a kérdést tettem fel az államfőnek, nem sajnálja-e, hogy 2017-ben aláírta a Lex CEU-t, amelyről az Európai Bíróság pár napja megállapította, hogy uniós jogba ütközött, és amelynek következményeként Bécsbe kellett költöznie az ország legjobb egyetemének. Becslések szerint mintegy 200 millió euróra rúg a székhelyváltás költsége. „Hogy Magyarország legjobb egyeteme volna, azt erősen vitatom. Joggal sértődnének meg például a Corvinus egyetem tanárai, vagy a Semmelweis oktatói, ha ezt a véleményt hallanák” – kezdte válaszát Áder.

A válasz azt sugallja, hogy a CEU távozásával nem is érte olyan nagy szellemi veszteség az országot. Megjegyezzük, amíg az egyetem Magyarországon volt, évről évre a legtekintélyesebbek között rangsorolták, és a hazai mezőnyben minden évben a legjobb helyet érte el. Eszünk ágában sincs a magyar egyetemeket alulértékelni, csak árulkodó, ha Áder azzal védi a CEU elüldözését, hogy vannak ám jobb egyetemek is. Szinte értelmetlen is a különben cinikus érv, hiszen a lényeg, hogy magára valamit adó politikus azzal dicsekszik, ha egyetemet alapít, és nem azt tekinti célnak, hogy elüldözzön egyet. A kiválósági rangsorra hivatkozás legfeljebb a bűn szintjét emeli.

Az államfő azzal folytatta, hogy valójában a CEU nem is távozott, hiszen „magyar nyelvű képzést továbbra is tart Magyarországon, a CEU-nak vannak hallgatói, a CEU ad ki diplomát, a budapesti képzésre jelentkeznek mind a mai napig. Tehát az a megtévesztő állítás, hogy ez az egyetem elköltözött Budapestről, nem igaz. Ez működik, ott van. Az amerikai diplomát kiadó képzés költözött Bécsbe – ennyi történt, nem több és nem kevesebb. Fontos, hogy pontosan ismerjük az adatokat, pontosan ismerjük a tényeket, és még fontosabb, hogy erről pontosan tájékoztassuk az olvasókat – ha ebben segít, az nagyon jó lesz” – hangzott az államfői kioktatás.

 

Valóban fontos a pontosság, ezért megjegyezzük, hogy a Közép-Európai Egyetemen nincs magyar nyelvű képzés. Bizonyos programoknak megvolt az amerikai mellett a magyar, és így az európai uniós akkreditációja, ami vonzóvá tette az EU-n kívüli diákok számára is a természetesen angolul folyó képzést. Ez az akkreditáció egyébként jövőre lejár, és a képzés meg is szűnik. De ez csak akadékoskodás. A CEU távozott Budapestről, a kormány célja pontosan ez volt, ezért született meg a Lex CEU.

Az anekdota szerint valamikor a negyvenes években pártkorifeusok vacsorát adtak a Kodály házaspár tiszteletére. Sándor Emma odafordult Révai Józsefhez: mondja, maga valóban kommunista? Természetesen, vágta rá meglepetten. Zoltán, kiabálta át Sándor Emma a túloldalra, azt mondja, hogy ő kommunista! És hisz is benne? Igen, válaszolta a meghökkent kulturcár. És hiszi is – harsogta ismét a férjének.

Áder szereplése tartogatott más meglepetést is. Mint mondta, megérti a paksi atomerőmű tervezett bővítésével kapcsolatos osztrák aggodalmakat, ám Magyarországot nem lehet összehasonlítani a vízierőművekben gazdag Ausztriával, „nekünk nincs olyan vízi energiánk, kevesebb az erdő is, jóval kevesebb, különösen Trianon óta”. Érdekes asszociáció. Tényleg Trianonnal magyarázzák az ország titkos szerződéssel történt évtizedekre szóló eladósítását Putyinnak? És fölemlegetni Trianont az osztrák zöld, liberális államfő jelenlétében? Mit mondott volna, ha történetesen a szélsőjobboldali FPÖ jelöltje, Norbert Hofer áll mellette, aki kis híján legyőzte Van der Bellent 2016-ban? Hogy Bécs számíthat Budapest lojalitására Dél-Tirol ügyében…?

Az sajna nem derült ki, mi is indokolta Áder államfő munkalátogatását, miért kellett a covidos időkben útra kelnie, a sajtótájékoztatón ismertetett témák egyike sem tette elodázhatatlanná látogatását. Ennek fényében azonban kétes üzenete van a hivatalos magyar irányelv ismeretében, amely erősen korlátozza a külföldi utazásokat, és csak halaszthatatlan ügyekben engedélyezi. Aki az eltanácsolás ellenére, indokolatlanul mégis átlépi a nyugati határt, annak két hetes karanténnal kell számolnia. Áder János és kísérete aligha él majd a kényszerszabadsággal.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.