Szabó Brigitta Akadozva indult az oltás a háziorvosoknál, még sok a kérdés

Már nincs olyan háziorvosi rendelő, amelyben ne kezdték volna el a koronavírus elleni védőoltások beadását. Az orvosok az AstraZeneca és a Pfizer/BioNTech vakcinákkal oltanak, illetve lehetőségük van oltópontra küldeni az embereket, ahol az érintettek az orosz Szputnyikot kapják meg. Egyelőre nem működik akadálytalanul a folyamat. Nehéz az időpontok egyeztetése, sok orvos nem tudta a megadott határidőn belül elérni az összes, számára kijelölt pácienst. De a rendelők is módosítják az időpontokat.

– Édesanyámat felhívták a háziorvosi rendelőből, hogy 16 nevet kaptak első körben, akiket be kell oltaniuk, s ő is köztük van. Megbeszélték az időpontot, majd másnap hívták a rendelőből, hogy az újabb utasítás szerint csak az első tíz embert oltja a háziorvos, a többieknek oltópontra kell menniük. Hogy hova és mikor, azt nem tudták megmondani, csak azt, hogy majd betegszállító viszi az oltópontra – mondta lapunknak Andrea, aki egy Balaton-parti településen él. De a család nem akarta, hogy a 85 éves asszonyt betegszállító vigye, azt kérték, hadd szállíthassák ők. – Hónapok óta vigyázunk rá, nem szeretnénk, ha épp az oltásra szállítás közben kapná el a koronavírust. Először azt mondták, hogy nem lehet, de most már azt, hogy jó, vihetjük, csak épp csak nem tudjuk, mikor és hova – mondta Andrea.

– Felhívtak a háziorvostól, hogy mehetek oltatni. Az orosz vakcinát akarták beadni, de azt mondtam, nem kérem, én a Pfizer oltást szeretném – mondta a lapunk munkatársát szállító 75 éves, budapesti taxisofőr. – Jól tettem, ugye? – kérdezte. Szavaiból kiderül, hogy nem bízik a Szputnyikban. Ugyanakkor tart attól, hogy igaznak bizonyul Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentése, hogy aki visszautasítja az oltást, mehet a sor végére. Márpedig ő nem akar a sor végére állni. A kora miatt sem, a munkája miatt sem, meg azért sem, mert be vannak fizetve egy nyári útra egy görög szigetre.

Nem csak azoknak az idős embereknek indul nehezen az oltási kampány, akik az elsők között kapták és kapják meg a vakcinát, de a háziorvosoknak is. Elvileg ötezer praxisban kezdődhettek meg az oltások. Az első tapasztalatok vegyesek, volt, aki megbirkózott a feladattal, de sokaknak nem ment könnyen.

Az orvosok központilag kaptak egy elvileg 16 nevet tartalmazó listát, amelyből hat főt oltópontra kellett küldeniük, a maradék tízet a rendelőben, az otthonában vagy épp az idősek otthonában kellett beoltaniuk. Volt azonban, aki csak 13 nevet kapott a 16 helyett, más meg húsz felettit. De annak sem volt könnyebb, akinek pont annyi jutott, amennyi embert be kellett oltania, mert előfordult, hogy nem sikerült megszervezni mindenkivel a találkozást. Ezekben az esetekben az orvosok egyénileg mérlegelve döntötték el, mit csináljanak. Például kevesebb embert küldenek az oltópontra, vagy áttesznek későbbre egy pácienst. A háziorvosoknak rengeteg idejük megy el az ügyintézéssel, a szervezéssel, az adminisztrációval. Égnek a telefonvonalak, áramlanak az e-mailek. Az orvosok szerint sokat segítene, ha a kormányzat tudatosítaná a lakosságban, hogy a rendelőből fogják keresni őket, ne ők hívogassák az orvost.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!