Aki szerint a szankciók olyanok, mint a bombák, az nem rendes ember

Tóth Ákos | 2022.10.16. 10:12

Olvasási idő kb. 6 perc

Magyarország kormánya eggyel magasabb szintre emelte a szankciók elleni kommunikációt. Eddig megelégedett azzal, hogy a kétszámjegyű inflációt, a rezsicsökkentés felszámolását, a KATA eltörlését az Ukrajnában zajló háborúra, valamint a háborúra szankciókkal reagáló Európára kente. Ezzel összemaszatolt mindent, méghozzá annyira sikeresen, hogy a magyar közvélemény jelentős része ma úgy gondolja, hogy Putyin Ukrajna megmentője.

Mindeközben, ha épp olyan helyszínen tartózkodik, ahol ezt szükségesnek tartja, akkor Orbán Viktor szemrebbenés nélkül hasonlítja Zelenszkij-t Nagy Imréhez, bár akkor is arról beszél, hogy a magyar forradalmárok tűzszünetet vagy béketárgyalást akarta kikényszeríteni 56-ban, ami szemenszedett hazugság, viszont jól illeszkedik abba a kommunikációs keretbe, amely szerint Orbán Viktor a béke embere, tehát az 56-os forradalmárok egyenesági leszármazottja.

Minderre a most már egészen nyilvánvalóan elrontott kormányzás miatt van szüksége. Például: tudható volt, hogy meg kellene szüntetni Magyarország függését az orosz energiáról, mert Putyin kiszámíthatatlan zsarnokká vált. Putyin kiszámíthatatlan zsarnok? Nosza, fonjuk szorosabbra a szövetségünket.

Orbán Viktor legnagyobb sikere az ellenzék. Elképzelhetetlen, hogy egy olyan országban, amelyben életképes ellenzéki erő van, ne bukott volna már bele az általa elkövetett, generációkat ellehetetlenítő stratégiai hibákba.

A magyar kormány egyetlen képviselőjének a szájából sem hangzott el soha, hogy ezt elrontottuk. Egyetlen olyan szó sem hagyta el Orbán Viktor és miniszterei száját, hogy talán tévedtünk. Talán rossz úton jártunk. Talán elmértük. Talán elnéztük. Talán nem így kellett volna. Dönthettünk volna másként. Nem, sőt épp ellenkezőleg: Magyarország élen jár. 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement – mondja a miniszterelnök. Magyarország a világ ötödik legfejlettebb high-tech országa. Az egészségügy világszínvonalú. A nyugatiak ide akarnak költözni.

Vagyis ez a létező államok legjobbika, nem is kétséges, az pedig, hogy a benne lévők nem így érzik, kiváltképp olyankor, amikor tételesen összehasonlítják a pár hónappal ezelőtti nagybevásárlás árát a mostanival, akkor ezért nem a korábbi kormányzati döntések, hanem a szankciók felelősek.

A szankcióellenes nemzeti konzultációra való felhívásként olyan hirdetményt tett közzé a kormány, amely a Magyarország, személy szerint Orbán Viktor által is jóváhagyott szankciókat bombaként ábrázolja, amely “tönkretesz minket”.

Miközben Ukrajnára valódi bombák hullanak.

A NER azt akarja elérni, hogy mindent, amit korábban erkölcsről, jó érzésről gondoltunk, a sutba vessük, és ez bizonyos szempontból megsemmisítő érzés. Minden kapaszkodó, amit eddig kulturálisan adottnak véltünk, elcsúszott, kezünk a levegőt markolássza, és csak abban bízhatunk, hogy talán mégsem fölösleges mindaz, amit eddig gondoltunk a világról, mégiscsak van értelme és valamiféle rendező ereje annak, ha valaki egyszerűen csak rendes. Mert azok, akik ezért a hirdetésért felelősek, nem rendes emberek.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Miért érzi azt Orbán Viktor, hogy ezt a hirdetést megjelentetheti?

Mi az a két dolog, amitől Orbán tart?

Az Orbán-Rogán páros lapot húzott a 19-re.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés