Tóth Ákos Nemek és szerepek: államfőválasztás ellenzéki bojkottal

Az államfői jelölésével kapcsolatos bírálatokra reagálva Novák Katalin kifejtette: a nőket becsüli le, aki őt bábnak tartja. Ami a nemi és államfői szerepeket illeti, a tapasztalatok alapján annyi biztosan megállapítható, hogy ebben a pozícióban férfiak is lehetnek bábok.

Minden elődömtől tanulhatok, akár pozitív, akár negatív értelemben – mondta Novák Katalin immáron a Fidesz államfőjelöltjeként az Indexnek adott interjújában, amelyből jobbára két elemet szoktak kiemelni: az egyik, hogy akik azt mondják, ő csak egy bábu lesz ebben a tisztségben, valójában nem is őt, hanem a nőket becsülik le. A másik, hogy soha nem járulna hozzá a jogállam lebontásához. Ez utóbbit arra a kérdésre válaszul mondja, hogy elnökként hagyná-e, hogy feles többséggel az Alaptörvényt vagy a kétharmados jogszabályokat módosítsák. Bár a kérdező ezt nem teszi hozzá, ez a lehetőség leginkább egy a jelenlegi ellenzék által vezetett kormány esetén lenne életszerű.

Egyebekben Novák Katalin az államfői szerepfelfogását – túl azon, hogy ő is vinne szimbolikus ügyeket, mint amilyen a teremtett környezet védelme, illetve a családok, a gyerekek, a felzárkózó roma közösségek iránt felelősség – annyiban határolja körbe, hogy „a köztársasági elnök feladatait és lehetőségeit az Alaptörvény pontosan meghatározza. A jogállam éppen akkor jelent biztonságot, ha a jogszabályokat mindenki irányadónak tartja. Az elnök egy törvény aláírását megelőzően kifejezheti, ha fenntartásai vannak. Ez a lehetőség nekem is rendelkezésemre áll majd.”

Mindebből levonható néhány következtetés: az egyik, hogy meg kell szokni a majdani államfő női mivoltára való hivatkozást, vagyis annak hangsúlyozását, hogy aki az államfő tevékenységét bírálja, az valójában a nőket támadja. Ez akkor lenne persze hiteles, ha Novák Katalin korábban a nyilvánosság előtt szóvá tette volna, amikor politikai közösségének tagjai női mivoltukban próbáltak megalázni ellenzéki politikusokat, köztük Szabó Tímeát vagy Kunhalmi Ágnest, de nem tette, soha.

A másik, hogy Novák Katalin még nem döntötte el, milyen államfői szerepfelfogást tart szükségesnek – az nagy valószínűséggel a jövő tavaszi parlamenti választások eredményétől függ majd. Ha maradnak a kormánypártok, akkor aláírás előtt „rendelkezésére áll” esetleges fenntartásainak kifejezése, ellenkező esetben viszont – ez látszik a harcias, a jogállamiságra vonatkozó megjegyzéséből –, kész fölvenni a kesztyűt.

Novák Katalin előtt számos lehetőség áll.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!