Államosított meddőségi centrumok: maradnak a különjáratok

Tóth Bea | 2021.07.19. 07:07

Olvasási idő kb. 15 perc

Kásler Miklós miniszter 2019 decemberében jelentette be a Nemzeti Humán Reprodukciós Intézet fölállítását és hat meddőségi centrum államosítását, majd 2,5 milliárd forintos állami támogatással megalakult a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium is. 2020 januárjától ingyenessé és korlátlanná váltak a meddőségi vizsgálatok. Maradt három meddőségi magánklinika, amelyek az idén május 28-án megjelent törvényjavaslat értelmében hasonló sorsa jutnak – ezzel megszűnik a meddőségi magánellátás. Hogy miért is jó ötlet ezt állami kézbe venni, azt Gulyás Gergely a kormányinfón a hvg.hu-nak azzal indokolta, hogy hatékonyabb, mert a magánellátás finanszírozási vonzata jelentős, egyúttal pedig visszaélésekkel vádolta meg a magáncentrumokat, holott azok a klinikák a versenyhelyzet miatt szükségszerűen az eredményességre törekedtek.

Lantos Gabriella egészségügyi közgazdász szerint ezek a centrumok szinte „a kormány ölébe hullottak” azzal, hogy Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász professzor „üzleti ciklusa” úgy kívánta: a centrumait inkább a piacra dobja.

– Életkorából adódóan sem tudta már tovább vinni az intézményeit. Bár voltak külső és külföldi piaci érdeklődők, mégsem bíztak abban, hogy a magyar állam nem fogja bekebelezni azokat. Jól érezték. Kaáli Nagy Géza végül az államnak ajánlotta föl és nyereséggel túllépett a centrumain. Ezt követte a mostani államosítási hullám, ami praktikusan a magánintézmények működési engedélyének a visszavonását jelenti. Ez más egészségügyi intézmények tulajdonosai körében is bizalomvesztéssel járt, hiszen ennyi erővel akár egy gyermek- vagy szemészeti klinika működését is könnyedén el lehet lehetetleníteni.

Lantos Gabriella a Tárki-ban megjelent A párhuzamos valóság című kutatásában világít rá az állami monopólium kártékony hatására az egészségügyi szektorban, s úgy érzi, az elmaradt reformok miatt az állami ellátás már sohasem lesz képes kiszolgálni az egyre öntudatosabb pácienseket. Ami a speciális helyzetet illeti: a mesterséges megtermékenyítés legtöbbször versenyfutás az idővel, ahol a gyorsaság, az időnyerés és a minőség sokszor fontosabb az ingyenességnél. Így az, aki megengedheti magának, inkább választja a magánellátást és kifizeti az milliós nagyságrendű próbálkozást.

– A piac természete – mondja Lantos Gabriella -, hogy a kockázatközösségnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy üzleti modellt lehessen kialakítani. Ebből az következik, hogy a ritka vagy nagyon súlyos betegségek – daganatos megbetegedések, idegrendszeri sérülés – esetén magánellátás nem alakítható ki. De az életet nem veszélyeztető betegségek esetén nincs magyarázat és ok arra, hogy az állam kizárólagos szereplővé váljon. Annak ismeretében, hogy a többi piacon milyen pusztításokat és kiszorításokat látunk, itt is világos a folyamat: kitisztítják a piacot, majd végül egy NER-közeli vállalkozó megkapja a meddőségi hálózatot. Korábban a piaci szereplők maguk is megoldották a centrumok felújítását és bővítették felszereléseiket, így most már óriási összegeket leszakítva kiválóan lehet költeni uniós forrásokat erre a célra. Erre látunk példát más szektorban is. Legutóbb pont a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről derült ki, hogy 85 százalékban megalapozatlan költségeket számoltak el.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Krajczár Gyula

Szabó Barnabás

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés