Ónody-Molnár Dóra Rendre nagyon kikapnak a Felcsút utánpótláscsapatai, az MLSZ meg törölte az eredményeket a honlapról

Öntik a közpénzt a felcsúti fociakadémiába, ahol hiába tartják kiemelt feladatnak az utánpótlásképzést, az eredmények egész egyszerűen katasztrofálisak. Íme, néhány példa az utóbbi hetekből arra, hogy mennyire. A Puskás Akadémia (PA) 11 évesei az Újpesti Torna Egylet hasonló korú játékosaival szemben 1:24-es eredményt értek el. Ugyanebben a korosztályban Budaörs 8:3-mal küldte vissza őket Felcsútra. Pécsen sem volt több szerencséjük, ott 14:7-re kaptak ki. A feltörekvőkkel sincs több szerencséje a PA-nak: az U10-ben az Újpest idegenben, vagyis a Felcsút pályáján 40 gólt rúgott és egyet sem kapott. A Budaörs 25:5-re győzött odahaza, a Pécs 22:0-ra, a Ferencváros U10-es labdarúgói pedig egy húszast rúgtak, s egyet kaptak Felcsúton.

Ezeken az eredményeken nincs mit szépíteni. Törölni azonban lehet őket.

Lapunkat felháborodott szülők keresték meg az U10 és U11-es bajnokságokkal kapcsolatban, méghozzá azért, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapjáról – szemben a hivatalos gyakorlattal – minden eredményt töröltek, miközben a bajnokság folytatódik. A gyerekek becsapva érzik magukat. A szülők azt sejtik a háttérben, hogy a Felcsút kínos szereplése miatt törölték az eredményeket. Ennek kapcsán kérdéseinkkel a bajnokságokat szervező Magyar Labdarúgó Szövetséghez fordultunk.

Ezt a választ kaptuk: „A 2021/22-es évadtól az utánpótlás versenyrendszer jelentős mértékben átalakult, ennek egyik része volt az U9, U10 és U11-es versenyeztetés átalakítása. Az első forduló után valóban megjelentek az eredmények az adatbankon, mely eddig nem volt jellemző ebben a korosztályban. Az első forduló után azonban több sportszervezet, sportszakember és szülő jelezte felénk, hogy ebben a korosztályban nem tartják jónak az eredmény megjelenítését, és kérték, hogy ezen változtassunk. Mivel levelében erre külön hivatkozott, ezért fontosnak tartjuk jelezni, hogy a Felcsút SE nem volt azon sportszervezet között, akik ezt kérték, több más, olyan sportszervezet, akik akár megnyerték a mérkőzéseiket, azonban igen. Az első forduló után a Magyar Labdarúgó Szövetség kijelölt szakemberei egyeztettek a résztvevő klubok mindegyikével, és tekintve, hogy ez egy teljesen új versenyeztetési forma volt, figyelembe vette a javaslatokat, és némileg módosította a verseny Eljárási Rendjét, ezen változtatások egyike volt, hogy az eredmény ne kerüljön megjelenítésre, így a második fordulótól már nem jelentek meg az eredmények, az első fordulóból pedig törlésre kerültek.”

Az MLSZ válasza tehát tagadja azt a feltételezést, hogy a közpénzmilliárdokkal kitömött Felcsút csapnivaló eredményei miatt törölték az eredményeket. Csakhogy a minket megkereső szülők ezt kétkedve fogadták. A többi – sokkal jobban teljesítő klub – ugyanis a Puskás Akadémiára fordított összeg töredékéből gazdálkodik.

Sportszakemberek gyakran hangsúlyozzák, hogy az utánpótlás-csapatok eredményei csak jelzésértékűek, arról adnak információt, hogy éppen hol tart az adott korosztály, de ebben az esetben ennél többről van szó: ezek az eredmények azt is megmutatják, hogy milyen hatékonysággal költik el az adófizetők pénzét az adott akadémiára.

Ami az adófizetők pénzét illeti, abból nincs hiány. A Puskás esetében érdemes felidézni a tavalyi évet. A sajtó többször megírta, hogy pandémia ide, veszélyhelyzet oda, közpénzben dúskáló esztendőt zárt 2020-ban a Puskás Akadémiát működtető Puskás Futball Club Kft. A 24.hu cikke hivatkozik a társaság mérlegére, e szerint: „2020-at 4,2 milliárd forintos nettó bevétellel és 472,9 millió forintos adózott eredménnyel zárták a 2019-es, 3,6 milliárdos bevétel és a szerény, 6,7 millió adózott eredmény után”.

Ebből jött ki a 153 kapott és 17 rúgott gól.

A Puskás Futball Club Kft. a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tulajdona, amelynek kuratóriumi elnöke Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, Magyarország leggazdagabb embere. A csapatot működtető cég ügyvezetője pedig Felcsút fideszes polgármestere, Mészáros László.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmeradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.