Rendre nagyon kikapnak a Felcsút utánpótláscsapatai, az MLSZ meg törölte az eredményeket a honlapról

| 2021.10.13. 13:24

Olvasási idő kb. 5 perc

Öntik a közpénzt a felcsúti fociakadémiába, ahol hiába tartják kiemelt feladatnak az utánpótlásképzést, az eredmények egész egyszerűen katasztrofálisak. Íme, néhány példa az utóbbi hetekből arra, hogy mennyire. A Puskás Akadémia (PA) 11 évesei az Újpesti Torna Egylet hasonló korú játékosaival szemben 1:24-es eredményt értek el. Ugyanebben a korosztályban Budaörs 8:3-mal küldte vissza őket Felcsútra. Pécsen sem volt több szerencséjük, ott 14:7-re kaptak ki. A feltörekvőkkel sincs több szerencséje a PA-nak: az U10-ben az Újpest idegenben, vagyis a Felcsút pályáján 40 gólt rúgott és egyet sem kapott. A Budaörs 25:5-re győzött odahaza, a Pécs 22:0-ra, a Ferencváros U10-es labdarúgói pedig egy húszast rúgtak, s egyet kaptak Felcsúton.

Ezeken az eredményeken nincs mit szépíteni. Törölni azonban lehet őket.

Lapunkat felháborodott szülők keresték meg az U10 és U11-es bajnokságokkal kapcsolatban, méghozzá azért, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapjáról – szemben a hivatalos gyakorlattal – minden eredményt töröltek, miközben a bajnokság folytatódik. A gyerekek becsapva érzik magukat. A szülők azt sejtik a háttérben, hogy a Felcsút kínos szereplése miatt törölték az eredményeket. Ennek kapcsán kérdéseinkkel a bajnokságokat szervező Magyar Labdarúgó Szövetséghez fordultunk.

Ezt a választ kaptuk: „A 2021/22-es évadtól az utánpótlás versenyrendszer jelentős mértékben átalakult, ennek egyik része volt az U9, U10 és U11-es versenyeztetés átalakítása. Az első forduló után valóban megjelentek az eredmények az adatbankon, mely eddig nem volt jellemző ebben a korosztályban. Az első forduló után azonban több sportszervezet, sportszakember és szülő jelezte felénk, hogy ebben a korosztályban nem tartják jónak az eredmény megjelenítését, és kérték, hogy ezen változtassunk. Mivel levelében erre külön hivatkozott, ezért fontosnak tartjuk jelezni, hogy a Felcsút SE nem volt azon sportszervezet között, akik ezt kérték, több más, olyan sportszervezet, akik akár megnyerték a mérkőzéseiket, azonban igen. Az első forduló után a Magyar Labdarúgó Szövetség kijelölt szakemberei egyeztettek a résztvevő klubok mindegyikével, és tekintve, hogy ez egy teljesen új versenyeztetési forma volt, figyelembe vette a javaslatokat, és némileg módosította a verseny Eljárási Rendjét, ezen változtatások egyike volt, hogy az eredmény ne kerüljön megjelenítésre, így a második fordulótól már nem jelentek meg az eredmények, az első fordulóból pedig törlésre kerültek.”

Az MLSZ válasza tehát tagadja azt a feltételezést, hogy a közpénzmilliárdokkal kitömött Felcsút csapnivaló eredményei miatt törölték az eredményeket. Csakhogy a minket megkereső szülők ezt kétkedve fogadták. A többi – sokkal jobban teljesítő klub – ugyanis a Puskás Akadémiára fordított összeg töredékéből gazdálkodik.

Sportszakemberek gyakran hangsúlyozzák, hogy az utánpótlás-csapatok eredményei csak jelzésértékűek, arról adnak információt, hogy éppen hol tart az adott korosztály, de ebben az esetben ennél többről van szó: ezek az eredmények azt is megmutatják, hogy milyen hatékonysággal költik el az adófizetők pénzét az adott akadémiára.

Ami az adófizetők pénzét illeti, abból nincs hiány. A Puskás esetében érdemes felidézni a tavalyi évet. A sajtó többször megírta, hogy pandémia ide, veszélyhelyzet oda, közpénzben dúskáló esztendőt zárt 2020-ban a Puskás Akadémiát működtető Puskás Futball Club Kft. A 24.hu cikke hivatkozik a társaság mérlegére, e szerint: „2020-at 4,2 milliárd forintos nettó bevétellel és 472,9 millió forintos adózott eredménnyel zárták a 2019-es, 3,6 milliárdos bevétel és a szerény, 6,7 millió adózott eredmény után”.

Ebből jött ki a 153 kapott és 17 rúgott gól.

A Puskás Futball Club Kft. a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tulajdona, amelynek kuratóriumi elnöke Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, Magyarország leggazdagabb embere. A csapatot működtető cég ügyvezetője pedig Felcsút fideszes polgármestere, Mészáros László.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés