Kaló Máté Amerika 2020, finálé – Teljes gázzal a falnak

Donald Trump az elnökválasztás óta válogatott csalásvádakkal próbálta megfordítani annak végeredményét, amely Joe Biden vártnál szorosabb, de még így is tekintélyes győzelmét hozta. Önző szélmalomharcával az elnök végül a demokratákat is megajándékozta két évnyi kongresszusi többséggel, zárásképp pedig fanatikus követőit ráeresztette a Kongresszus épületére. Ezt gondolta utolsó szalmaszálnak.

A járvány árnyékában megtartott novemberi elnökválasztás az urnazárást követő napon billent át Joe Biden javára. A nagy számban leadott levélszavazatok számlálása ugyanis hosszabb időbe telt, ezt számos modellezés már hónapokkal korábban jelezte, senkit nem érhetett tehát meglepetésként a jelenség. A postán feladott voksok túlnyomó többsége Barack Obama korábbi alelnökét gazdagította, ami szintén nem volt meglepetés, hiszen Donald Trump hónapokig ágált e szavazási módozat ellen, szavazói pedig értelemszerűen nem is éltek vele nagy számban. A távozó elnök mindent megtett, hogy már előre választási csalásnak állítsa be a levélszavazatokat, ezek megszámlálását a szoros végeredményű államok szinte mindegyikében megpróbálta leállíttatni.

A szavazatszámlálási procedúrák után a levélvoksok tömeges érvényteleníttetését tűzte ki célul a Trump-kampány, ami sikertelen bírósági beadványok százai ellenére sem hozott érdemi eredményt. Ezen aligha lepődhettek meg, hiszen a kifogások zöme bizonyítékokkal alá nem támasztható fiktív panasz volt, amelyet még a Trump által kinevezett bírók is csuklóból utasítottak vissza. Az elnök szerint győzelmét rendszerszintű választási csalásokkal lopták el tőle a demokraták, noha a legvitatottabb államok közül több is színrepublikánus vezetésű, mint Arizona és Georgia. Pártjának helyi politikusait Trump még a demokratáknál is durvábban ostorozta a nyilvánosság előtt és a színfalak mögött egyaránt. Az új év első napjaiban kiszivárgott például a georgiai választásokért felelős helyi miniszterrel folytatott telefonbeszélgetése, melyben közel tizenkétezres szavazatkorrekciót kért a politikustól, aki ezt megtagadta, és kiállt az általa hitelesített végeredmény mellett.

Trump reménytelen viaskodása közepette a Kongresszus még visszatért a ciklus utolsó heteire Washingtonba, hiszen a költségvetés sürgős kiegészítésre szorult. Meg kellett alkotni a védelmi kiadások, valamint a hónapok óta késedelmes gazdasági mentőcsomag forráselosztását is. A védelmi kiadások évtizedek óta az Egyesült Államok egyik legbiztosabb kétpárti támogatottságát élvező, évente megújítandó javaslatcsomag, amelyet az idén is probléma nélkül fogadtak el. A mentőcsomag ugyanakkor csak szerény, alanyi jogon járó 600 dolláros csekk formájában öltött testet, s ez a rászorulóknak édeskevés, kiváltképp, hogy hónapokig vártak rá. Trump ezen a ponton lépett színre, mondvacsinált okokra hivatkozva megvétózta a védelmi törvénycsomagot, míg a 600 dolláros csekkeket szentesítette, bár saját pártját is a vonat elé lökte a demokraták által javasolt 2000 dollárra megnövelt támogatás melletti utólagos kiállásával.

Ezen a ponton szakadhatott el a cérna a veterán szenátusi republikánus frakcióvezető, Mitch McConnell-nél. Trump védelmi vétóját a kétpárti támogatottság tudatában érdemi módosítások nélkül fogadta el újra a Kongresszus mindkét háza, míg McConnell frappáns húzással az elnöknek a védelmi kiadások kapcsán igényelt változtatásait a mentőcsomag csekkjei megemelt összegének kiegészítő javaslataiként terjesztette elő a szenátusban. Ebben a mérgező keverékben az elnök összes igénye olyan formában jelent meg együtt, melyet szinte egyetlen törvényhozó sem volt képes támogatni. Ezzel a megalázó lépéssel hozta a frakcióvezető az elnök tudtára, hogy mindent ő sem tehet meg büntetlenül.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!