Andrà tutto bene – Beoltott Itália

Nyugat-Európa kisebb államai (Dánia, Portugália) a kiváló oltottsági adatoknak köszönhetően nyitnak, Kelet-Európa egésze pedig rettegve és rossz prognózisokkal várja a negyedik hullámot. Ezeket a híreket megszokhattuk már, de amikor Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok járványügyi hatóságának mára méltán elhíresült elnöke szeptember elején azt nyilatkozta, hogy Olaszország a járvány elleni harc élharcosa, és példát mutat mindenkinek, beleértve Amerikát – nos ezen magam is felkaptam a fejem. Hogyan lett a járvány első hullámától leginkább sújtott, a Covid európai kapujának minősített és lesajnált ország példakép mindenki számára úgy, hogy közben a járvány nem, hogy negatívan érintette az olasz belpolitikát, hanem végső soron évtizedek óta alig látott politikai és gazdasági stabilitást hozott az ország életébe?

Nem volt tán szomorúbb dolog annál, mint tavaly március-június között Olaszországban élni, és saját szemmel látni, ahogy a járvány pillanatok alatt térdre kényszeríti az egész országot. Az első hullám nem kellemetlenségeket és gondokat, hanem súlyos tragédiákat és szinte értelmezhetetlen sokkot okozott, amikor szinte egyik napról a másikra gyökeresen változott meg mindenki élete, amikor a teljes gazdaságnak hetekig le kellett állnia, és az emberek hónapokra kényszerültek szó szerin lakásaik börtönébe a létbizonytalansággal küzdve, mindenféle előzmény nélkül.

Európa és a nyugati világ nagyrésze egyformán megszenvedte az első hullám hatásait is, de az a fajta sokk, amely Olaszországot érte, tényleg egyedi volt, talán pont azért is, mert először mutatott rá: hiába a gazdag nyugati jólét, hiába nincsenek háborúk, sehol sem vagyunk biztonságban, és van, ami mindannyiunk életét a feje tetejére állíthatja nagyon rövid idő alatt. A máskor élettel teli, de hirtelen teljesen kiürült városok és autópályák, a kórházakból érkező látványos képek és hírek az egész világot sokkolták, a szabadságszerető olaszoknak pedig az első sokkon túl a következő reménytelen hónapokban tán leginkább a valós világvége érzését is elhozták: itt az Armageddon, és nem tudjuk hogyan éljük túl. Persze, az olaszok nem lennének olaszok, ha már a legelején nem csillantak volna fel az örök remény szikrái, a balkonkoncertek, az online egymásra találások, majd az „Andrà tutto bene” (minden rendben lesz) világszerte ismertté lett szlogenje voltak azok az első fecskék, amelyek előrevetítették, hogy ez az ország nem fogja megadni magát a Covidnak.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!