Andrà tutto bene – Beoltott Itália

Török F. László | 2021.10.11. 17:20

Olvasási idő kb. 15 perc

Nyugat-Európa kisebb államai (Dánia, Portugália) a kiváló oltottsági adatoknak köszönhetően nyitnak, Kelet-Európa egésze pedig rettegve és rossz prognózisokkal várja a negyedik hullámot. Ezeket a híreket megszokhattuk már, de amikor Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok járványügyi hatóságának mára méltán elhíresült elnöke szeptember elején azt nyilatkozta, hogy Olaszország a járvány elleni harc élharcosa, és példát mutat mindenkinek, beleértve Amerikát – nos ezen magam is felkaptam a fejem. Hogyan lett a járvány első hullámától leginkább sújtott, a Covid európai kapujának minősített és lesajnált ország példakép mindenki számára úgy, hogy közben a járvány nem, hogy negatívan érintette az olasz belpolitikát, hanem végső soron évtizedek óta alig látott politikai és gazdasági stabilitást hozott az ország életébe?

Nem volt tán szomorúbb dolog annál, mint tavaly március-június között Olaszországban élni, és saját szemmel látni, ahogy a járvány pillanatok alatt térdre kényszeríti az egész országot. Az első hullám nem kellemetlenségeket és gondokat, hanem súlyos tragédiákat és szinte értelmezhetetlen sokkot okozott, amikor szinte egyik napról a másikra gyökeresen változott meg mindenki élete, amikor a teljes gazdaságnak hetekig le kellett állnia, és az emberek hónapokra kényszerültek szó szerin lakásaik börtönébe a létbizonytalansággal küzdve, mindenféle előzmény nélkül.

Európa és a nyugati világ nagyrésze egyformán megszenvedte az első hullám hatásait is, de az a fajta sokk, amely Olaszországot érte, tényleg egyedi volt, talán pont azért is, mert először mutatott rá: hiába a gazdag nyugati jólét, hiába nincsenek háborúk, sehol sem vagyunk biztonságban, és van, ami mindannyiunk életét a feje tetejére állíthatja nagyon rövid idő alatt. A máskor élettel teli, de hirtelen teljesen kiürült városok és autópályák, a kórházakból érkező látványos képek és hírek az egész világot sokkolták, a szabadságszerető olaszoknak pedig az első sokkon túl a következő reménytelen hónapokban tán leginkább a valós világvége érzését is elhozták: itt az Armageddon, és nem tudjuk hogyan éljük túl. Persze, az olaszok nem lennének olaszok, ha már a legelején nem csillantak volna fel az örök remény szikrái, a balkonkoncertek, az online egymásra találások, majd az „Andrà tutto bene” (minden rendben lesz) világszerte ismertté lett szlogenje voltak azok az első fecskék, amelyek előrevetítették, hogy ez az ország nem fogja megadni magát a Covidnak.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés