Az EBESZ egykori választási megfigyelője szerint a Fidesz csalásra készül

Haraszti Miklós a választás tisztaságáról

HELYBEN/Jelen | 2021.12.14. 08:25

Címkék:

választás

Olvasási idő kb. 10 perc

„Nem érzem túlzásnak Márki-Zay Péter állítását, miszerint a Fidesz el akarja csalni a következő választást is!” – nyilatkozza a helyben.hu szerkesztőségének Haraszti Miklós, aki évekig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelője volt. A szakértő szerint az ellenzék kormányfő-jelöltjének állítását bizonyítja, hogy az előző két ciklusban a választók többsége hiába szavazott Orbán Viktor távozására, a pártja mégis kétharmados többséget szerzett.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki- Zay Péter már jelezte, hogy a Fidesz részéről szervezett választási csalásra kell számítanunk. Ön, mint tapasztalt választási megfigyelő osztja ezt a véleményt?

Igen a válaszom. Örvendetes, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt néven nevezi a veszélyt.

Vagyis csak az történik, ami az előző két ciklusban, tehát 2014-ben és 18-ban is jeleztek a nemzetközi megfigyelők. A civilek odáig mentek, hogy a tömeges csalás lehetőségét is felvetették. Lehet ezt még fokozni?

Bizonyára, hisz Orbán Viktor kormánya 2011-óta folyamatosan módosítgatja a választási törvényt. Márpedig a törvényi feltételek állandó átigazítása a Fidesz javára a választás lényegét, az esélyek egyenlőségét rombolja, nevezhetjük ezért strukturális csalásnak. Az egyik legismertebb trükk a második forduló megszüntetése volt. Tíz évig eltartott, mire a különböző ideológiájú választókat képviselő pártok felismerték, hogy nem viselkedhetnek úgy, ahogyan a demokráciában szokás, tehát, hogy jelentős mértékben fel kell adniuk az egymás közti versenyüket. A strukturális csaláson kívül van még a hagyományos csalás, a „kézimunka” a leadott szavazatokkal, mindaz, ami a választás napján történik. Mindezek segítségével a Fidesz már 2014-ben ismét a parlamenti helyek 67 százalékához jutott, pedig csak 40 százalékot [egész pontosan: 43,55 százalékot] szerzett. 

Ezeket a beavatkozásokat a magyar társadalom miért vette tudomásul?

Volt azért némi ellenállás. Amikor a Fidesz 2011 után először változtatott a egyoldalúan a választási törvényen, akkor Karácsony Gergely kezdeményezésére a Lehet Más a Politika képviselői – Schiffer András kivételével – odaláncolták magukat a parlament elé. De az ellenzék végülis belesodródott a választásokba. Így a Fidesz annak ellenére szerzett újra kétharmados többséget, hogy 2014-ben és 2018-ban már a választók többsége a Fidesz távozására szavazott.

Ennek ismeretében furcsa, hogy az ellenzék nem vonult utcára, hanem tudomásul vette a Fidesz törvénymódosításait, a csalási lehetőségek rendszerbe betonozását. A választási törvényt nem konszenzussal illik módosítani?

Csak az a választási törvény demokratikus, amelyik közös. A Fidesz alatt először történt meg a kommunizmus bukása óta, hogy egypárti diktátummal alkottak választási törvényt. Ahogy később alkotmányt is, s ezzel az egész rendszert. 

Ezzel azt állítja, hogy az ismételt kétharmados győzelmet a Fidesz már korábban is választási csalással szerezte meg?

Igen – persze nem a büntetőjogászi, hanem a demokratikus norma szerint. Ahogy a lopás is lopás marad, még ha törvényt hoztak is róla maguknak. Ilyen értelemben csalás a körzethatárok átrajzolása, s ezzel a Fidesz szavazók nyerhető körzetekbe szervezése. Csalás például az állampolgári egyenlőséget nyíltan tagadó diszkrimináció a határokon túl élő és a Nyugaton dolgozó magyarok között, akik nem szavazhatnak levélben. Hasonlóan csaló trükk a kamupártok gyakorlatilag meghívásnak nevezhető finanszírozása. További szervezett esélyegyenlőtlenségek vannak a pártfinanszírozásban és a médiához való hozzáférésben. A nyomtatott sajtó, a rádió és a televízió szinte totális propagandagépezetté változtatása szintén választási célú visszaélés. Vagy például a tény, hogy Fideszen kívül minden más pártot megbüntetett az Állami Számvevőszék olyan pártfinanszírozási szabálytalanságokért, amelyek sokszorosát észrevétlenül hagyta a kormányzópárt esetében. 

Példátlan csalásra ad lehetőséget a szavazatszámlálás közben elkövetett csalás, ezt is tudomásul kell venni?

Ezek már a szavazásnapi “kézimunkák”, a hagyományosabb csalások közé tartoznak, de hatásukban nem kevésbé súlyosak, mint a törvényhozásiak. Az ellenzék ezeket szinte meghívta azzal, hogy eddig nem mindenhol voltak szavazatszámláló delegáltjaik. Gyakoriak a láncszavazások, a szavazatvásárlások, az „urnatömések”, a szavazatok lefényképeztetése, a szavazók csalárd bejelentése fiktív lakcímekre, a szavazók utaztatása. Ez utóbbi egyébként pontos másolata a kommunizmusnak is megágyazó kékcédulás módszernek. 

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés