USA

Az elnök emberei: „a legromlottabb személy”

Matus János | 2021.05.24. 12:39

Címkék:

Trump

Olvasási idő kb. 13 perc

Donald Trump az apjától örökölt vagyonra alapozott ingatlanfejlesztési vállalkozói tevékenységet folytatott New York-i székhellyel. Ismertségét részben az üzleti életben, részben a tömegkommunikációban elért sikereinek köszönheti. Több éven keresztül egy televíziós reality showt vezetett, amelyet felhasznált népszerűségének megalapozására. Választott hivatalra soha nem pályázott és nem is viselt ilyen funkciót azelőtt, hogy 2016-ban elnökké választották volna.

A 2016-os kampányban eredetileg tizenhét republikánus jelölt szállt versenybe. Öten azonban már az előválasztások előtt visszaléptek. Kezdetben Trump esélyei gyengének tűntek, sokan inkább tekintették afféle rajzfilmkarikatúrának, mintsem komoly jelöltnek. A versenyben maradtak vitájában bárdolatlan és durva kijelentéseivel, a nőket érintő obszcén megnyilvánulásaival tűnt ki. Az országjárás során szervezett tömeggyűléseken azonban egyre nagyobb sikereket ért el: sorra nyerte az előválasztásokat. Republikánus jelölttársai nem voltak jó véleménnyel róla. Marco Rubió floridai republikánus szenátor így vélekedett: „egy olyan ember áll nyerésre, aki a hazugságaival szerzett előnyt”. Ted Cruz, Texas állam republikánus szenátora szerint: „Donald Trump patologikus hazudozó”. Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor, aki a kampány korai szakaszában már visszalépett, egy nyilatkozatában faj- és idegengyűlölő vallásos bigottnak nevezte Trumpot. Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora, aki 2012-ben indult a versenyben pártja elnökjelöltjeként, de vereséget szenvedett Obamával szemben, álságos személyként azonosította Trumpot, akinek az ígéretei semmit nem érnek. A versenyben maradt elnökjelöltek utolsó vitáiban Trump – a korábbi elnökválasztásokra jellemző szabályok felrúgásával – valósággal „kiütötte” ellenfeleit, akik sorra kiléptek a további versengésből. Ezek után elnyerte a Republikánus Párt elnökjelöltségét, majd novemberben az elnökséget. Bár 2 868 686 szavazattal kevesebbet kapott, mint demokrata ellenfele, azonban az elektori szavazatokat 304–227 arányban megnyerte.

Elnöksége kezdetétől vitában állt a sajtó munkatársaival, akik viszont figyelemmel kísérték és rögzítették a valóságnak nem mindig megfelelő állításait és hamis tényközléseit. Röviddel a beiktatása után megkezdődött a Fehér Házból és az adminisztrációból önkéntesen vagy kényszerből való távozások sorozata. Az elsők között ment a közvetlen munkatársak közül Anthony Scaramucci, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója, aki korábban pénzügyi szakértőként dolgozott a Goldman-Sachs befektetési banknál és a Republikánus Párt jelöltjeinek szervezte a pénzügyi támogatást éveken keresztül. Távozása után nyíltan és részletesen beszámolt az elnökkel kapcsolatos tapasztalatairól. Így elmondta, hogy Trump olvasási nehézségekkel küszködött és feltételezése szerint tanulási nehézségei is lehettek. Kiváló tehetsége volt viszont a szituációk ösztönös megérzéséhez, a magabiztos, gyors reagálásokhoz. Szabadon elmondott beszédeit az elemi iskolások által használt szófordulatok jellemezték. Scaramucci meglátása szerint a legfontosabb probléma Donald Trump „én” centrikussága volt, mivel minden problémát saját érdekei szempontjából kezelt. Irreális feltételezésekre alapozott világot épített maga köré és ebbe akarta belekényszeríteni munkatársait is. Akik nem tudtak beilleszkedni ebbe a kitalált világba, önként távoztak – vagy kirúgta őket.

Rex Tillerson külügyminiszter, aki kinevezése előtt az Exxon-Mobil olajtársaság elnök-vezérigazgatója volt, mindössze egy évet szolgált az adminisztrációban. Kiszivárgott sajtóhírek szerint a Fehér Ház munkatársainak egy csoportja elött egy alkalommal moron-nak (egy 8-10 éves gyermek szellemi szintjén levő személy) nevezte az elnököt, aki az eset után leváltotta. Tillerson ugyan utóbb nem erősítette meg, de nem is cáfolta e történetet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kezdetektől idegen volt számára Trump stílusa, ösztönös döntései és impulzivitása. Üzleti karrierje során megszokta a tervezett, jól megalapozott, fegyelmezett döntési folyamatot, ezzel szemben a Fehér Házban fegyelmezetlenséget és szervezetlenséget tapasztalt. Az elnök nem olvasta el a jelentéseket, a problémák részletei nem érdekelték, döntései átgondolatlanok voltak. Gyakran előfordult, hogy a nemzetközi jogot sértő döntésekre készült, amelyekről nehéz volt lebeszélni, mert nem fogadott el ellenvéleményt és kritikát. Értékrendjük és stílusuk oly mértékben különbözött, hogy nem tudott tovább együtt dolgozni az elnökkel. Az adminisztrációban szerzett tapasztalataira való hivatkozás nélkül azt is hangsúlyozta, hogy az amerikai társadalomban súlyos válság tapasztalható az etikus magatartás és a professzionális integritás területén. A vezetők eltitkolják az igazságot, ami táptalajt biztosít az összeesküvés-elméleteknek és a vágyakra alapozott gondolkodásnak.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés