Az enyves kezű fideszes vezetők máris bíróság elé állnak Pécsen

Bodnár Imre ügyvéd a pécsi és országos elszámoltatási ügyekről

Az enyves kezű fideszes vezetők máris bíróság elé állnak Pécsen

Bodnár Imre Fotó: Bodnár Imre Facebook-oldala

A jogállam helyreállítását az ügyészséggel kell kezdeni - nyilatkozta a helyben.hu-nak Bodnár Imre ügyvéd, aki Pécsett tárja fel a korábbi fideszes városvezetés korrupciós ügyeit. Két esettel már sikerült eljuttatnia a bíróságig. A tapasztalatait a többi ellenzéki vezetésű településsel is megosztó jogász azt mondja, hogy az országos elszámoltatás érdekében előbb helyre kell állítani a jogállami és a demokratikus intézményrendszert Magyarországon. "Mi nem azt akarjuk, hogy az egyik tolvaj helyére másikat állítsanak. Mi meg akarjuk szüntetni a lopást" - szögezi le Bodnár, aki abban reménykedik, hogy az elszámoltatásnak a jövőre vonatkozóan is elrettentő hatása lesz.

Nem tart attól, hogy a kormányzati politika megakadályozza, vagy legalábbis blokkolja, hogy a közvagyon pécsi kezelőit elszámoltassák?

Bodnár Imre: Ilyet nem tapasztalok, az ellenzék köreihez tartozó polgármester, Péterffy Attila már a választás előtt azt ígérte, hogy először elzavarja a tíz éve regnáló koncepciótlan, enyves kezű fideszes városvezetést. Azt vállaltuk, hogy Páva Zsolt ténykedése után kivezetjük a várost a morális válságból. Ezt történik ma, amikor az ügyvédekből, könyvvizsgálókból álló csapat átvilágítja az önkormányzatot, annak cégeit és intézményeit. A munka kétharmadán túl vagyunk, január elejére be is fejezzük az adatok értékelését. 

Nyilván az elszámoltatással kampányoló polgármester támogatja ezt, de a Fidesz helyi emberei nem kérhetnek kormányzati mentőövet?

- Nézze, a helyi NER lovagok erejéből legfeljebb arra futja, hogy boszorkányüldözéssel vádolnak, és politikai aktivistának neveznek. Ellehetetleníteni viszont nem tudják a munkánkat, mert törvényesen végezzük az elszámoltatást, először az országban. 

Mit szól a boszorkányüldöző szerepköréhez? 

Nevetek rajta, nehéz boszorkányüldözésről beszélni, ha valahonnan hiányzik 140 milliós ügyvédi letét, vagy ha a tömegközlekedést vezető emberek a járművek gumibeszerzését családi cégekre bízzák. De olyan is akad, amikor nagyértékű telket nyomott áron az önkormányzati cég valamelyik vezetőjének családtagja veheti meg. Mindez nem boszorkányüldözés, ez közönséges bűncselekmény! 

Az elszámoltatás nyilvánosan elérhető honlapján elképesztő történetek olvashatóak: kiszervezett Zsolnay-profitról, ingyen bérbe adott fideszes kávézóról, túlárazott, és meg sem jelent reklámokról. Mekkora pénzekről van szó?

Borzasztóan sok szabálytalanságot fedeztünk fel. Az ügyek 100 milliós tételnél kezdődnek, s valahol az 800 milliónál végződnek, de 40-50 millió nyomába is elindulunk. Ezek az esetek komoly vagyoni kárt okoztak a városnak, ezért kell a felelősségre vonás. De néhány forintos közpénz lopása is bűn! Ha majd lezárjuk az elszámoltatást, az magában hordozza majd a prevenciót is. Nem elég azzal kampányolni, hogy aki a közösbe nyúl, annak levágjuk a kezét. A pécsiek már egyre többet beszélnek a munkánkról. 

A feltárt törvénytelenségek miatt várható majd vádemelés a Fidesz szolgálatában álló Polt Péter vezette ügyészségtől?

Az ügyeket szabadon fel lehet tárni, a bűncselekménynek tartott ügyek bizonyítékait össze kell gyűjteni. Ez önmagában leleplező erejű. Bizonyos esetekben alkalmazható a pótmagánvád, tehát a büntetésekhez nem minden esetben kell az ügyészség. Kétségtelen viszont, hogy hiába szolgálunk bizonyítékokkal, mondjuk a központi költségvetés megcsapolásáról, ha az ügyészség nem emel vádat, vagy a nyomozóhatóság megszünteti a nyomozást. Ilyen esetben a feljelentő részéről még csak panasznak sincs helye. Tehát költségvetési csalás, vagy a kartellbűncselekmények esetén – ami az összes közbeszerzést érintheti – lehet ugyan feljelentést tenni, de ma ez értelmetlen. Ahol az Önkormányzat a sértett, ott viszont tudunk eredményeket elérni.

Akkor is, ha a bírák körében is érezhető már félelem, egzisztenciális bizonytalanság, aminek alapja, hogy a Fidesz politikai jelöltje lett a Kúria elnöke?

Már két ügyben éltünk pótmagánváddal – tehát az ügyészséget kihagytuk – s rövidesen az egyikben tárgyalás is lesz. Érzésem szerint a bíróságok még megőrizték hitelüket, a bírák személyükben függetlenek, és többségük becsületes. Sőt, az ügyészségen dolgozók zöme is tisztességes, jó szakember, de ott nincs személyi autonómia; ott alá-fölé rendeletségi viszony van, aminek a tetején ül Polt Péter.

Gondolja, ha bebizonyosodik, hogy a pécsi Fidesz-oligarchák tíz- és százmilliót törvénytelenül zsebre vágtak, akkor börtönbe kerülhetnek?

Valamennyi bűncselekmény esetén megindítjuk az eljárást. Aztán a vizsgálat alá vont városi vezetők még elmondhatják, ha a visszaélések politikai sugallatra, vagy utasításra történtek.  

A pécsi tapasztalatai miatt meghívták már Érdre is, ahol két éve ugyancsak az ellenzék került hatalomra. Ha ott is lesz elszámoltatás, akkor azt ön végzi, vagy csak a tapasztalatait adja át? 

Valóban tárgyaltunk az érdi vezetőkel, kérték a segítségünket. Egyébként a városban a helyi kollégák már elkezdték a helyi intézmények átvilágítását. Szükség esetén bizonyos speciális ügyekben tudunk segítséget adni, de egyelőre nincs végleges megállapodás. 

Sőt, dolgozunk már Szekszárdon is. Az egy kicsit bonyolultabb ügy, mint a pécsi.  Ott akkor kezdtünk, amikor a vizsgálat már előrehaladott állapotban volt, de helyi ellenzéki testület egyik képviselője – ki tudja miért – megbontotta a testület egységét, akkor leállt az elszámoltatás, most döcögve újraindult. Politikai okokat sejtek az ügy mögött.

Magyarul az egyik ellenzéki átállt a kormánypárti oldalra?

Mondjuk úgy, hogy akkor testületi egység híján, Szekszárdon leállt az átvilágítás és az elszámoltatás. 

Gondolja, hogy a pécsi tapasztalatait országos szintre lehet emelni, s ha új kormánya lesz az országnak, akkor az Orbán-rezsim ideje alatt elkövetett bűncselekményekért születhet országos elszámoltatás? Elvállalná ennek a vezetését?

Ez csak akkor lehetséges, ha a leendő kormány megteremti az ehhez szükséges jogállami környezetet! Ha visszaállítja az intézmények jogállami működését. Ha ez megtörténik, akkor nyilvánvaló bűncselekmények esetén biztosan nem lehet majd nyomozást megszüntető határozatokat hozni. Ilyennel ma naponta találkozom.  

Mit ért megfelelő jogi környezet alatt?

Azt például, hogy az ügyészség üldözi a bűnt, és nem ad védelmet a politikai bűnözőknek. Tehát teszi a dolgát, vádat emel a nyilvánvaló esetekben. Jelen pillanatban az úgynevezett „szenzitív” politikai ügyekben ezt elérni szinte lehetetlen. 

Ön jogászként el tudja képzelni, hogy Polt Péter főügyész törvényesen leváltható? 

Igen, ha új kormány lesz, akkor Polt Péter akár le is mondhat, vagy eltávolítására megkeresik a jogszerű megoldást. Hozzá kell tennem, hogy eddig az általunk feltárt bűnügyekben minden esetben elrendelték a nyomozást. Feljelentésünket egyetlen esetben sem utasították el, két ügyben pedig alkalmaztuk a pótmagánvádat, amihez nem kell ügyész.

Ennél kicsit nagyobb falat lehet majd az Orbán kormány minisztereinek, a Fidesz vezérkarának elszámoltatása. Látható, hogy közvagyon kerül magánalapítványokba, kínai egyetem épül magyar pénzből, s fél országnyi termőföldet privatizálnak. Lesz itt rend?

Természetesen lesz, még akkor is, ha a maffiaállam és vezetője igyekszik a látszatot úgy alakítani, hogy az ország érdeke ellen elkövetett bűncselekmények esetén is megőrzi a törvényesség illúzióját. Ezért is mondtam, hogy egészen addig nem szabad konkrét ügyek vizsgálatát elkezdeni, amíg nem alakítjuk vissza a jogi környezetet. Vissza kell állítani a jogállami működést, s csak utána indulhat meg az elszámoltatás. 

Látható, hogy mi lesz az apró-cseprő lopásokkal, a meg nem épített kilátókkal, az ellopott játszóterekkel, a közpénzből épített nyaralókkal, amelyeket Hadházy Ákos naponta fedez fel, és hoz nyilvánosságra. Lesz erre kapacitása az igazságszolgáltatásnak?

Feltétlenül, hiszen ezek a feltárt ügyek ma is büntetőjogi tényállások által megragadható magatartások. Tehát nem arról van szó, hogy akár az általunk, vagy a Hadházy úr által leleplezett ügyeket nem értelmezi a büntető törvénykönyv. Probléma azzal van, hogy az ügyészség magatartása sok esetben nem feltárni, hanem leplezni, elhallgatni akarja a bűnt. Ezért a jogállam helyreállítását az ügyészséggel kell kezdeni.

Ön a jövő évi választáson képviselő-jelöltnek indult volna, de aztán Mellár professzor javára visszalépett. A jelenlegi kormány elszámoltatásában szívesen részt venne?

Igen, de arra készülni kell, hogy ez nagyon nagy munka. A valódi elszámoltatás persze időigényes és drága. Mi a pécsi tapasztalatainkat szívesen megosztjuk, s ha kell, személyesen is részt veszünk az Orbán kormány tevékenységének átvilágításában, a bűncselekmények a felderítésében.

Gondolom, az egy nagy kérdés, hisz az esetleges bűncselekmények mögött meghúzódnak politikai konfliktusok. Lehet ezeket börtönnel rendezni?

Nézze, az nem maradhat büntetlenül, ami itt az utóbbi időben történt. Egyszer ezt a folyamatot meg kell állítani, le kell zárni, mert az ország lerablását ölbe tett kézzel néztük végig. Ez szégyen. Mindezt egyszer és mindenkorra lehetetlenné kell tenni. Ha a konkrét ügyeket – az elévülési szabályoknak megfelelően – a nagy nyilvánosság előtt feltárjuk, s utána pedig a független bíróság teheti a dolgát. Ha mindenki elnyeri méltó büntetését, akkor annak örök időre preventív hatása lesz. Reméljük soha többé nem lesz olyan kormánya Magyarországnak, mint az elmúlt tíz évben. Ennek érdekében vállaltam el az elszámoltatást, s az átvilágítás folyamatáról, tapasztalatairól még az előválasztás előtt tárgyaltam Karácsony Gergellyel. 

Netán már kapott felkérést is az ellenzék megválasztott kormányfő-jelöltjétől Márki-Zay Pétertől?

Az előválasztás óta senkivel nem beszéltem az átvilágításról és az elszámoltatásról. De távolról is egyetértek az ellenzék miniszterelnökével, aki azt is nyilatkozta: mi nem azt akarjuk, hogy az egyik tolvaj helyére másikat állítsanak. Mi meg akarjuk szüntetni a lopást, helyre akarjuk állítani a demokráciát és a jogállamot Magyarországon. Addig is nekem egyelőre van dolgom a pécsi ügyekkel. 

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.