Az enyves kezű fideszes vezetők máris bíróság elé állnak Pécsen

Bodnár Imre ügyvéd a pécsi és országos elszámoltatási ügyekről

Az enyves kezű fideszes vezetők máris bíróság elé állnak Pécsen

Bodnár Imre Fotó: Bodnár Imre Facebook-oldala

A jogállam helyreállítását az ügyészséggel kell kezdeni - nyilatkozta a helyben.hu-nak Bodnár Imre ügyvéd, aki Pécsett tárja fel a korábbi fideszes városvezetés korrupciós ügyeit. Két esettel már sikerült eljuttatnia a bíróságig. A tapasztalatait a többi ellenzéki vezetésű településsel is megosztó jogász azt mondja, hogy az országos elszámoltatás érdekében előbb helyre kell állítani a jogállami és a demokratikus intézményrendszert Magyarországon. "Mi nem azt akarjuk, hogy az egyik tolvaj helyére másikat állítsanak. Mi meg akarjuk szüntetni a lopást" - szögezi le Bodnár, aki abban reménykedik, hogy az elszámoltatásnak a jövőre vonatkozóan is elrettentő hatása lesz.

Nem tart attól, hogy a kormányzati politika megakadályozza, vagy legalábbis blokkolja, hogy a közvagyon pécsi kezelőit elszámoltassák?

Bodnár Imre: Ilyet nem tapasztalok, az ellenzék köreihez tartozó polgármester, Péterffy Attila már a választás előtt azt ígérte, hogy először elzavarja a tíz éve regnáló koncepciótlan, enyves kezű fideszes városvezetést. Azt vállaltuk, hogy Páva Zsolt ténykedése után kivezetjük a várost a morális válságból. Ezt történik ma, amikor az ügyvédekből, könyvvizsgálókból álló csapat átvilágítja az önkormányzatot, annak cégeit és intézményeit. A munka kétharmadán túl vagyunk, január elejére be is fejezzük az adatok értékelését. 

Nyilván az elszámoltatással kampányoló polgármester támogatja ezt, de a Fidesz helyi emberei nem kérhetnek kormányzati mentőövet?

- Nézze, a helyi NER lovagok erejéből legfeljebb arra futja, hogy boszorkányüldözéssel vádolnak, és politikai aktivistának neveznek. Ellehetetleníteni viszont nem tudják a munkánkat, mert törvényesen végezzük az elszámoltatást, először az országban. 

Mit szól a boszorkányüldöző szerepköréhez? 

Nevetek rajta, nehéz boszorkányüldözésről beszélni, ha valahonnan hiányzik 140 milliós ügyvédi letét, vagy ha a tömegközlekedést vezető emberek a járművek gumibeszerzését családi cégekre bízzák. De olyan is akad, amikor nagyértékű telket nyomott áron az önkormányzati cég valamelyik vezetőjének családtagja veheti meg. Mindez nem boszorkányüldözés, ez közönséges bűncselekmény! 

Az elszámoltatás nyilvánosan elérhető honlapján elképesztő történetek olvashatóak: kiszervezett Zsolnay-profitról, ingyen bérbe adott fideszes kávézóról, túlárazott, és meg sem jelent reklámokról. Mekkora pénzekről van szó?

Borzasztóan sok szabálytalanságot fedeztünk fel. Az ügyek 100 milliós tételnél kezdődnek, s valahol az 800 milliónál végződnek, de 40-50 millió nyomába is elindulunk. Ezek az esetek komoly vagyoni kárt okoztak a városnak, ezért kell a felelősségre vonás. De néhány forintos közpénz lopása is bűn! Ha majd lezárjuk az elszámoltatást, az magában hordozza majd a prevenciót is. Nem elég azzal kampányolni, hogy aki a közösbe nyúl, annak levágjuk a kezét. A pécsiek már egyre többet beszélnek a munkánkról. 

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!