Az igazi Erdélyi történet – Bánffy Miklós és Marius Tabacu emlékezete

„Titokban veszik vissza Erdélyt a magyar nemesek leszármazottjai”. „Illegális visszaszolgáltatással lopják szét Romániát”. „Már megint nyakunkon a magyar grófok és bárók”. A rendszerváltás kezdete óta ilyen és ehhez hasonló szalagcímek rendszeresen jelentek, jelennek meg a román sajtóban. A magyar arisztokráciától való félelem, a magyar arisztokrácia román történelemben játszott negatív szerepe egyike a legmélyebben gyökerező meggyőződéseknek a romániai közéletben, a legtöbb magyar-román konfliktus áttételes módon visszavezethető ezekhez a hol megalapozott, hol csupán a történelmi mítoszok által táplált félelmekhez. A magyar nagybirtokosok azok – e szerint a szemlélet szerint –, akik igazságtalanul tulajdonoltak aránytalanul nagy területeket Erdélyben, a mai Romániában, akik kizsákmányolták a birtokaikon élő román parasztokat, és akiknek utódai most visszaszolgáltatás címén újra, érdemtelenül gazdagodnak meg. Így ismétlik meg és húznak hasznot a történelmi bűnökből.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!