Tóth Bea Az önkormányzati cég számlájáról fizették a fideszes párttagdíjat és a párttámogatást

Súlyos szabálytalanságokról számolt be Pósa András, a 15. kerület átláthatósági biztosa, miután pontról pontra átvizsgálta és föltárta a 2010-2014-es fideszes kerületvezetés történéseit és az időközben fölszámolt, önkormányzati, vagyis közpénzből működő RUP-15 Kft.-t. Kiderült, hogy nem csak teljesítési igazolások, szerződések, árajánlatok hiányoznak, de még a pályázatok sem törvényesen történtek. A RUP-15 Kft. számlájáról a felügyelő bizottság három tagjának párttagdíját és plusz támogatását is kifizették. A Fidesz bankszámlájára.

Ahogyan a 2019-es önkormányzati választásokat a Mindenki a Tizenötödikért Szövetség megnyerte, az LMP kezdeményezésére létrejött az átláthatósági biztos intézménye. Pósa András átláthatósági biztos a Transparency International, a K-monitor és az Átlátszó képviselőivel is fölvette a kapcsolatot. Az Ez a minimum című átláthatósági programban leírtak alapján megkezdte az önkormányzat és annak tulajdonában álló vállalatok és egyéb intézmények honlapjainak felülvizsgálatát, javaslatot tett az aktuális és közérdekű adatok, a költségvetések, a jövőbeli tervezések, nyilvános szerződések, közbeszerzések és vagyonnyilatkozatok átláthatóságával kapcsolatban. Emellett a László Tamás korábbi fideszes polgármester ideje alatt keletkezett olyan dokumentumokat is ellenőrzött, amelyek az RUP-15 Kft.-re vonatkoztak.

A vizsgálat során évről-évre haladva fölsejlettek a kendőzetlenül hagyott lépések: számlák, szerződések és teljesítési igazolások tömkelegei hiányoztak a vizsgált dokumentumokban, és a 2012-es évi pályáztatások is érdekesen alakultak. Így előfordult, hogy a nyertes ajánlattevőnek későbbi leadási határidőt szabtak meg a többiekhez képest, vagy hiányzik az ajánlatot bekérő dokumentum, esetleg nem található dokumentum még arról sem, hogy mennyi volt az eredeti ajánlattétel. A projekt befejezése után találkozón vettek részt a pályázati határidőt tartani nem tudó nyertes cég képviselői, az önkormányzat tisztségviselői, illetve az akkori polgármester. A találkozóról egy emlékeztető készült, amelyben leírták, hogy a cég legközelebb milyen munkákat fog ellátni és mennyiért. Később ezen munkák elvégeztetésére a képviselő-testület felkérte a polgármestert, a munkára pedig a találkozón jelen lévő céget.

A már felszámolt RUP-15 Kft. iratainak és kifizetéseinek átvizsgálása külön fejezetet jelentett. A 2009-ben alapított cég végezte a kerületben a fejlesztéseket, a felújításokat, a közbeszerzések menedzselésével pedig Tuzson Bence jelenlegi államtitkár ügyvédi irodáját bízták meg. A vizsgált időszakban az RUP-15 Kft. felügyelő bizottságának (FEB) három tagja fideszes képviselők közül került ki, egyikük Pintér Gábor, aki listán ugyan bejutott a legutóbbi kerületi önkormányzati választásnál, de a mandátumáról lemondott, inkább a fővárosban lett önkormányzati képviselő.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!