Az orosz dezinformáció, a magyar propaganda és a svéd valóság

Tóth Bea | 2022.02.15. 08:08

Olvasási idő kb. 15 perc

A Magyar Nemzet egyik cikke azt állította, hogy egy svéd kisvárost rettegésben tartanak a migránsbandák. Egy ott élő magyar nő kommentben megírta, hogy semmiféle migránsbandák nem tartják rettegésben a lakosokat. A kommentjét törtölték, őt a moderátor letiltotta. Az orosz módszerrel folytatott magyarországi dezinformáció origójában Habony Árpád cége áll.

Akció

2019 tavaszán indult el Habony Árpád médiaprojektje, a V4 News Agency londoni székhellyel. Miközben a “hírügynökség” honlapja kultúra témájában egy teljes év alatt hét (!), a sportéban pedig négy (!) darab cikket jelentett meg, a politika rovat ontja az olyan anyagokat, amelyekben a „migráns, terrorista, rettegés, robbantás, kivégzés, illegális, gender, drog, keresztényellenes, Soros” szavak ismétlődnek.

A vállalat kiadója – ezer szállal kötődve Habony Árpádhoz és a magyar közmédiához – a New Wave Media Group Kft. és a Danube Business Consulting Ltd. A társaságot formálisan Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni nagykövet jegyezte be Angliában. Később a New Wave Media-t felajánlották a központi sajtóalapítvány (KESMA) részére, a cég igazgatója a közmédia egyik központi cégének igazgatója, Medveczky Balázs.

Szicherle Patrik, a Political Capital munkatársa szerint a magyar közmédia és a magyar kormánypárti orgánumok nemzetközi ügyekben, például Szíria kapcsán, korábban is orosz hírforrásokra hagyatkoztak. Ezt a szerepet vette részben át a V4NA hírügynökség. Több külföldi ügyet már ők hoznak be vagy rajtuk keresztül kerül be a magyar médiatérbe, így például az Európai Néppárt egyik belső levelezése is ilyen úton jutott el a magyar kormánypárti orgánumokhoz.

A V4NA célja, hogy a magyar kormánypárthoz hasonló jobboldali populista erőket támogató médiának egyfajta központi hírforrása legyen, amin keresztül a magyar kormány és a Fidesz narratívája más országok médiaterébe is bejuthat, még akkor is, ha általában csak a jobboldali populista szubkultúra körében tud sikeres lenni az üzenetük. Így például a magyar kormánypárthoz köthető észak-macedón vagy akár szlovén médiumok is hivatkoznak a V4NA hírügynökségre, de az alternatív hírforrás a nyugati jobboldali populista pártok támogatását is erősítheti, emellett hitelteleníti a baloldali politikai szereplőket.

A V4NA és a hasonló „hírügynökségek” dezinformációs technikái orosz mintán alapulnak, követve az információs fegyverként használt Russia Today (RT), Szputnyik International médiák tevékenységét. Ugyanakkor Magyarországon már korábban sem volt ismeretlen a központilag koordinált dezinformációs kampányok fogalma, tehát a korábbi tudásból könnyedén föl lehetett építeni ezt a hírügynökséget.

Nézzük, hogyan működik mindez egy konkrét példa segítségével. Íme a Magyar Nemzet egyik cikke, amely a V4NA-re hivatkozik: „A svédországi Linköping város lakosságát az utóbbi időben rettegésben tartják a migránsbandák, amelyek rendszeresen fegyveres támadásokat és leszámolásokat hajtanak végre a nyílt utcán, ezért a lakosok nem érzik biztonságba magukat a köztereken. A lakosok arról panaszkodnak, hogy a rendőrség a forrás- és létszámhiány miatt kezdi elveszteni az uralmat egyes városrészek felett, ahol a bandák veszik át a hatalmat, és rettegésbe tartják a lakosságot, akik nem szívesen hagyják el az otthonaikat a növekvő erőszak miatt. Egy 54 éves férfi azt nyilatkozta, hogy „nem merünk kimenni az utcára, mert lövöldözés van itt is ott is.” Egy nő pedig azt mondta, hogy fél a gyermekeit kiengedni játszani az utcára” – írja a Magyar Nemzet a V4NA Hírügynökségre hivatkozva.

Linköping 161 ezer lakosának 23 százaléka bevándorló hátterű. Húsz magyar család él itt, van, aki az elmúlt években érkezett, s van, aki már több mint 20 éve dolgozik a településen, legtöbben orvosok, ápolónők, de van informatikus, pedagógus, műkorcsolya edző, optikus, mérnök, egyetemi kutató, viselkedés pszichológus, közgazdász, szakács, fodrász és rendőr is.

Az ötvenes éveiben járó Kravar Krisztina 2018 augusztusában költözött Linköpingbe a 2016 decemberétől már orvosként ott dolgozó párjához. A kormánypárti újságok cikkei nyomán már az első pillanattól kezdve kapta az aggódó megkereséseket, hogy mégis mi történik Svédországban. Ezt a cikket azonban már nem tudta figyelmen kívül hagyni, ezért a cikk alatt kommentben cáfolta annak tartalmát, megjegyezve, hogy „amikor a Magyar Nemzet még a régi volt, a régi újságírókkal, legalább fölkeresték az érintetteket”.

Válaszul a Magyar Nemzet törölte hozzászólását és letiltotta. Kravar Krisztina és az általa megkérdezett 15 magyar család szerint „mindez hazugság, és felháborító, hogy a korábban idézetteket ebben a formában le merik írni”.

“Mintha kinyitnám az ajtót, és golyózáporban kellene élnem. A legfőbb probléma ezekkel a cikkekkel, hogy mindig van valóságtartalmuk és olyan tényszerű dolgokat tartalmaznak, amiket nem lehet vitatni, mint például azt sem, hogy vannak lövöldözések és bandaháborúk. A belváros szívében lakunk, mi jellemzően nem járunk abban a környezetben, ahol általában történnek a bűncselekmények, s nem azért, mert félünk. S mint ahogy a svédek alakítják a hétköznapjaikat, úgy mi sem járunk arra, mint ahogy a Hős utcába se jártam el sétálni egyszerűen azért, mert az nem az én közegem. A migrációs válság és az integráció természetesen hatalmas társadalmi nyomást jelent Svédországban, a belőle fakadó feszültséget az SD [svéd szélsőjobboldali párt – a szerk.] föl is erősíti. De mindez a hétköznapi polgárok életét semmilyen szinten nem befolyásolja. Ezért azt kimondani, leírni, hogy itt bárkinek félni, rettegni kelljen kilépve az utcára, fényes nappal vagy éjjel, az hazugság.” – mondja Krisztina.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Hajlik-e az iráni rendszer vagy törik?

Krajczár Gyula

Az Iránban szeptember óta tartó tüntetések nyomán az ország főügyésze, Mohammad Jafar Montazeri bejelentette, hogy megszüntetik az úgynevezett erkölcsi rendőrséget, s elkezdik tanulmányozni a nők nyilvános kendő- és ruhaviselési szabályait tartalmazó törvényt. Most még nehéz megítélni, hogy tényleges, komoly engedményről van-e szó. Az biztos, hogy a lázongások egyelőre nem enyhülnek, s a rezsim egyre szélesebb skálán keresi a normalizálás eszközeit.

Elolvasom

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Keresés