Azt érzem, hogy zuhanok, de nem látom, hová

Ónody-Molnár Dóra | 2022.12.21. 13:20

Olvasási idő kb. 18 perc

December első hetében kiderült, hogy az Alkotmánybíróság nem talál kivetnivalót abban a jogszabályban, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó még elégséges szolgáltatás mértékének megállapításáról szól. Annak ellenére sem, hogy ebben épp a sztrájk fő funkcióját, a nyomásgyakorlást lehetetlenítik el, s ennek következtében a pedagógusok nem tudnak élni azzal az alkotmányos jogukkal, hogy tényleges munkabeszüntetéssel hívják fel a figyelmet tarthatatlan helyzetükre. A tiltakozók ezért kénytelenek most a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlni. A kormány azonban ezt nem tolerálja, az oktatásért is felelős belügyminiszter, Pintér Sándor a tankerületi vezetőkön keresztül előbb megfenyegette a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusokat, majd kirúgta őket – pályakezdőt és érettségi előtt álló, végzős osztályokat tanítókat egyaránt. Jelenleg összesen 14 olyan tanár van, akit emiatt távolítottak el az állásából. A diákokat ez mélyen megrázta, többen közülük Pintér Sándor minisztériuma előtt vertek sátrat, s napokig tartó demonstrációval próbálták a kormány tudtára adni, hogy mennyire felháborítónak tartják ezt az eljárást. Érezve a fokozódó nyomást, a kormány összetrombitált a múlt péntekre 400 pedagógust azzal, hogy „konzultálni akar”. Az eseményen bejelentettek némi – 10 százalékos – fizetésemelést, de az nagyon távol áll a pedagógusok követelésétől, ami 45 százalék. Lapunknak nyilatkozott a tiltakozásokban résztvevő egyik tanár. A matematika-informatika szakos Talyigás Anikó azt mondja: a megfélemlítések ellenére kitart, de a polgári engedetlenség helyett valami új módszert kéne találniuk.

Számítottak arra, hogy a kölcseys pedagógusok után újabb nyolc tanárt rúgnak ki a polgári engedetlenségben részt vevő kollégák közül?

Szerintem ez nagyon meglepett mindenkit. És arra, ahogy ez történt, nincsenek szavak. Kiborító volt. Átlagos szerdai nap volt, tanítottunk, aztán az egyik szünetben azt látjuk, hogy megjelent egy belügyminisztériumi közlemény arról, hogy kirúgtak nyolc tanárt. De azt nem lehetett tudni, hogy kiket. El tudom képzelni azt is, hogy ez szándékos volt, hogy így lebegtessék a dolgot. Tőlem több kollégám és ismerősöm is megkérdezte, hogy engem rúgtak-e ki. Nem tudtam válaszolni, mert senki nem tudott semmit.

Akik részt vettek a korábbi akcióban, és figyelmeztetést is kaptak a tankerületi vezetőiktől, potenciálisan mind ott lehettek az eltávolítandók közt.

Igen. És utólag is azt mondom, hogy semmilyen extra okot nem tudunk arra vonatkozóan, hogy miért épp azokat a pedagógusokat választották, akiknek végül felmondtak. Voltak köztük olyanok, akik többször is vállalták már a polgári engedetlenséget, de volt olyan is, aki kevesebbszer. Felmerült, hogy kezdjük el számolgatni az emiatt kiesett napokat és órákat, de ez teljesen felesleges. Annyira esetleges volt ez az egész, mintha kalapból húzták volna ki a neveket.

A szakszervezetek azt feszegetik, hogy a hatalom szándékosan választotta ezt a technikát. Hiszen van több olyan pedagógus is, aki a kirúgottaknál több akcióban vett részt. De a kiszámíthatatlanság, hogy kit rúgnak ki legközelebb, újabb félelemkeltő eszköz a kormány kezében. El tudom képzelni, hogy ez valóban hat. Hogy érzi, eléri a kormány a célját, vagy épp ellenkezőleg, a kiszámíthatatlan kirúgásokkal csak olajat önt a tűzre?

Ez kinek-kinek a vérmérsékletétől függ. A Kölcsey gimnázium tanárainak kirúgása után is volt, aki visszalépett, és volt, akit az inkább csak hevített. Sok tanárral vagyok kapcsolatban, mindkettőre látok példát. Látom azt a réteget, amely ugyanúgy gondolkodik, ahogy eddig én is, hogy nincs más út, mint az engedetlenség, de valóban van olyan csoport is, amely azt mondja, ne legyünk közvetlen céltáblái a kirúgásoknak, inkább a sztrájkot válasszuk. Vannak, akik egy köztes utat részesítenek előnyben, ők azt mondják, hogy sztrájkoljunk úgy, hogy nem tartjuk be a sztrájktörvényt. Szerintem ez csak a dolgok csűrése-csavarása, hiszen ezt hívjuk polgári engedetlenségnek.

Egy kollégám pont azt feszegette, hogy ha az állam nem játszik tisztességesen, akkor nekünk miért is kellene. Nekem erre az a válaszom, hogy magam miatt. Mondhatom azt, hogy sztrájkolok, de ha nem tartom be a sztrájktörvényt, akkor valójában nem sztrájkolok. Úgy látom, mindenki ambivalens érzésekkel viaskodik, mert a tanárok küzdenének az elveikért, de közben nem akarják elveszíteni a gyerekeket, akiket tanítanak. Ez már rég nem arról szól, hogy mi az állásunkat féltenénk. Azt a valamit féltjük, amit szeretünk. A tanítást, a gyerekekkel és a kollégákkal való kapcsolatot. Pont most voltam az osztályomnál beszélgetni. Mit mondjak nekik? Hogy bocs, többet nem leszek az osztályfőnökötök? Nekem nem ez a tervem, nem ezért léptem erre a pályára.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Hogy élik meg a diákok a tiltakozásokat?

Mi vezetett oda, hogy a pedagógusok a polgári engedetlenség eszközéhez nyúljanak?

Mitől fulladt ki hat éve a kockásinges demonstráció-hullám?

Hogyan viszonyulnak a szülők a pedagógusok tiltakozó akcióhoz?

Milyen volt a találkozó Pintér Sándorral?

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés