Babiš kikapott, elbukott a cseh illiberális kísérlet 

Véget ért Csehországban az Andrej Babiš kormányfő és Miloš Zeman köztársasági elnök által vezetett illiberális hatalmi erőtér dominanciája. A cseh országgyűlési választás kimenetele nemcsak hatalmas felszabadulás élményt jelent a cseheknek, de a régió más országainak is mintát adhat: ha a demokratikus politikai pártok magasabb cél érdekében együttműködnek, akkor lehetséges a változás.

Az éveken át szervezett polgári ellenállás látszólagos eredménytelensége és a tehetetlen dühből fakadó frusztráció általános elegye változott át óriási megkönnyebbüléssé október 9-én, szombaton délután a cseh országgyűlési választásokon leadott szavazatok összeszámolása után, Prágában. Városszerte sörözők előtt, villamosmegállókban kisebb-nagyobb csoportokban politizáló emberek beszélgettek. Mások némán követték telefonjukon a szavazatszámlálás részeredményeit, a meghívott vendégekkel folytatott elemzéseket és a pártközpontokból adott tudósításokat. Az őszi időjárás ellenére többen az ablakból integettek vagy az erkélyekre álltak ki, ahonnan pirotechnikai eszközöket lőttek ki vagy LMBT-zászlót lengettek. „Ez történelmi nap, megcsináltuk!” felkiáltással fogadtak ismerőseim Prága hatodik kerületében. Órákon át a választási kampány legdühítőbb és legviccesebb pillanatait idéztük fel egymás után. Sokan ünnepeltek késő estig, miután megvárták a kétórás csúszással induló kormányfői sajtótájékoztatót. Andrej Babiš az esti órákban elismerte vereségét és gratulált a három jobbközép pártból álló konzervatív választási koalíció vezetőjének, Petr Fialának, a brnoi egyetem egykori professzorának. 

Mi történt 2021 októberében, ami így megmozgatta az egyébként a nagyobb hokisikert is csak néhány óráig ünneplő cseh fővárost? Eszembe jut a legendás szlovák-cseh jéghoki rivalizálás és a két baráti nemzet közötti zrikák egyik felejthetetlen darabja, amikor a szlovák viccben a világ legjobb cseh támadósora felől érdeklődnek. Šťastný, Klika, Náhoda, hangzik a beszélő vezetékneveket - Szerencse, Mázli, Véletlen - soroló válasz. Bizony, Andrej Babiš legyőzéséhez, a cseheknek jókora adag szerencsére is szükségük volt. A választás előtt megjelent összes előrejelzés szerint ugyanis a jelenlegi kormányfő csak úgy tudta volna folytatni a kormányzást, ha az ötszázalékos bejutási küszöb környékére mért pártok közül legalább egy, de inkább két kisebb párt is bejut a cseh parlamentbe. De a Cseh Kommunista Párt (KSČM), a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) és az új populista párt, az Eskü (Přísaha) sem kapta meg a bejutáshoz szükséges szavazatot. Ez azt is jelenti, hogy a Bársonyos Forradalom után önállóvá váló Cseh Köztársaság történetében először nem kerültek a parlamentbe a cseh történelmi baloldali pártok. Valamint azt is, hogy összesen több mint 900 ezer szavazó parlamenti képviselet nélkül maradt. 

Amikor Andrej Babiš az ANO mozgalom választási helyszínén megkezdte sajtótájékoztatóját, a képernyőn keresztül is feltűnő volt, hogy meglepő módon nem volt ideges. Látszott az arcán, hogy zavarja az eredmény, de nem tört össze. Elismerte vereségét és gratulált Petr Fiala pártelnöknek a győzelemhez. Pártja választási eredményét sikerként jellemezte, mivel szerinte ezt a személye ellen politikai okokból, kampány jelleggel előrángatott ügyek és a koronavírus világjárvány kedvezőtlen hatása ellenére sikerült elérni. Az ANO végső győzelmének elmaradásáért a cseh főváros lakosait hibáztatta. Emlékezetes volt a szavazatszámlálás fináléjának drámája: a győztes konzervatív pártkoalíció csak az utolsó pillanatokban vette át és végül tartotta meg a vezetést. Ismert, hogy Csehországban is a kisebb településekről beérkezett szavazatokat kezdik először összeszámolni és a prágai voksokkal fejezik be.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!