Babiš kikapott, elbukott a cseh illiberális kísérlet 

Bőtös Botond | 2021.10.14. 17:30

Olvasási idő kb. 15 perc

Az éveken át szervezett polgári ellenállás látszólagos eredménytelensége és a tehetetlen dühből fakadó frusztráció általános elegye változott át óriási megkönnyebbüléssé október 9-én, szombaton délután a cseh országgyűlési választásokon leadott szavazatok összeszámolása után, Prágában. Városszerte sörözők előtt, villamosmegállókban kisebb-nagyobb csoportokban politizáló emberek beszélgettek. Mások némán követték telefonjukon a szavazatszámlálás részeredményeit, a meghívott vendégekkel folytatott elemzéseket és a pártközpontokból adott tudósításokat. Az őszi időjárás ellenére többen az ablakból integettek vagy az erkélyekre álltak ki, ahonnan pirotechnikai eszközöket lőttek ki vagy LMBT-zászlót lengettek. „Ez történelmi nap, megcsináltuk!” felkiáltással fogadtak ismerőseim Prága hatodik kerületében. Órákon át a választási kampány legdühítőbb és legviccesebb pillanatait idéztük fel egymás után. Sokan ünnepeltek késő estig, miután megvárták a kétórás csúszással induló kormányfői sajtótájékoztatót. Andrej Babiš az esti órákban elismerte vereségét és gratulált a három jobbközép pártból álló konzervatív választási koalíció vezetőjének, Petr Fialának, a brnoi egyetem egykori professzorának. 

Mi történt 2021 októberében, ami így megmozgatta az egyébként a nagyobb hokisikert is csak néhány óráig ünneplő cseh fővárost? Eszembe jut a legendás szlovák-cseh jéghoki rivalizálás és a két baráti nemzet közötti zrikák egyik felejthetetlen darabja, amikor a szlovák viccben a világ legjobb cseh támadósora felől érdeklődnek. Šťastný, Klika, Náhoda, hangzik a beszélő vezetékneveket – Szerencse, Mázli, Véletlen – soroló válasz. Bizony, Andrej Babiš legyőzéséhez, a cseheknek jókora adag szerencsére is szükségük volt. A választás előtt megjelent összes előrejelzés szerint ugyanis a jelenlegi kormányfő csak úgy tudta volna folytatni a kormányzást, ha az ötszázalékos bejutási küszöb környékére mért pártok közül legalább egy, de inkább két kisebb párt is bejut a cseh parlamentbe. De a Cseh Kommunista Párt (KSČM), a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) és az új populista párt, az Eskü (Přísaha) sem kapta meg a bejutáshoz szükséges szavazatot. Ez azt is jelenti, hogy a Bársonyos Forradalom után önállóvá váló Cseh Köztársaság történetében először nem kerültek a parlamentbe a cseh történelmi baloldali pártok. Valamint azt is, hogy összesen több mint 900 ezer szavazó parlamenti képviselet nélkül maradt. 

Amikor Andrej Babiš az ANO mozgalom választási helyszínén megkezdte sajtótájékoztatóját, a képernyőn keresztül is feltűnő volt, hogy meglepő módon nem volt ideges. Látszott az arcán, hogy zavarja az eredmény, de nem tört össze. Elismerte vereségét és gratulált Petr Fiala pártelnöknek a győzelemhez. Pártja választási eredményét sikerként jellemezte, mivel szerinte ezt a személye ellen politikai okokból, kampány jelleggel előrángatott ügyek és a koronavírus világjárvány kedvezőtlen hatása ellenére sikerült elérni. Az ANO végső győzelmének elmaradásáért a cseh főváros lakosait hibáztatta. Emlékezetes volt a szavazatszámlálás fináléjának drámája: a győztes konzervatív pártkoalíció csak az utolsó pillanatokban vette át és végül tartotta meg a vezetést. Ismert, hogy Csehországban is a kisebb településekről beérkezett szavazatokat kezdik először összeszámolni és a prágai voksokkal fejezik be.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés