Tényleg ennyire balek az EU?

Tóth Ákos | 2022.09.20. 09:45

Olvasási idő kb. 8 perc

Egymással teljesen ellentétes reakciók lepték el a közösségimédia-felületeket az Európai Bizottság vasárnapi bejelentésére reagálva. Egyesek szerint a puha Brüsszel megint behódolt Orbánnak. Mások úgy látják, hogy a magyar miniszterelnök vesztett, mert mindenképpen engedményre kényszerül. Valójában még csak ezután fog eldőlni, melyik feltételezés az igaz.

A Bizottság nagyságrendileg 3000 milliárd forintnyi uniós forrás felfüggesztését javasolja a 2021-2027 között járó kohéziós alapokból, ugyanakkor, mivel lát a magyar fél oldaláról biztató jeleket, november 19-ig ad határidőt arra, hogy a kormány igazolja eltökéltségét, s valóban teljesítse az Európai Unió felé tett vállalásait.

Az ilyen ügyek kapcsán már megszokott, hogy a közvélemény teljesen eltérően értékeli az eseményeket, de ez most végképp szembeötlő: az egyik oldalról teljes letargia fogadta ezt a közlést, mintha ezáltal bizonyossá válna, hogy nincs mese, az Európai Unió újfent behódolt Orbán Viktornak, aki teljes diadalt aratott a brüsszeli döntéshozók fölött. Hiszen, hiába mondta ki az Európai Parlament, hogy Magyarország már nem teljes értékű demokrácia, ennek ellenére úgy tűnik, az egyetlen olyan eszközt, amellyel valamennyire kordában lehet tartani a NER-t, a forrásmegvonások lehetőségét lényegében elvetették. (Ezt a véleményt erősíti a kormánypropaganda is, amely kevéssé meglepő módon az Orbán-kormány diadalát harsogja.)

Az e véleményt hangoztatók csak legyintenek arra, hogy a forrásokért cserébe a kormánynak engedményeket kell tennie, ők már 12 éve élnek a NER-ben,  tudják tehát, hogy a kormány bármikor kész egy képviselői indítvánnyal az ellenkező előjelűvé forgatni egy intézmény működésének célját, vagyis a NER előbb-utóbb úgyis kisakkozza magának, hogy az oligarchái kényük-kedvük szerint forgassák önnön zsebük irányába az uniós forrásokat. Nehéz lenne ezt a véleményt alaptalannak nevezni.

Az ezzel szembenálló – de jóval szerényebb hangú – véleménycsokor inkább azt erősíti, hogy Orbánnak meg kell alkudnia, ami súlyos vereség számára. E véleményekben az a látszat köszön vissza, hogy az EU mintha már el is vont 3000 milliárd forintot Magyarországtól, ami nem igaz.

A helyzet képlékeny, és jelenleg talán nincs is élő ember, aki megnyugtató választ tudni arra, hogy mi fog történni. Lehetséges kimenetek vannak csupán, amit a Jelennek Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviselője akként írt le, hogy a helyzet egyáltalán nem rózsás a magyar kormány szempontjából, de nem is reménytelen.

Jávor Benedek: a magyar kormánynak már senki nem hisz el semmit

Amit tudunk: a környezetvédelmi, a közlekedési és a területfejlesztési operatív programok forrásainak 65 százalékát függesztené föl a Bizottság javaslata. Az Európai Tanács felé a kormánynak november 19-ig kell megfelelően dokumentálnia, hogy megnyugtatóan teljesítette a vállalásait, egyebek mellett egy új, korrupcióellenes intézmény felállítását. Az Európai Tanács ezt a határidőt meg is hosszabbíthatja, akár két hónappal is. Az Európai Tanács ugyanakkor minősített többséggel, azaz a kettős többségi szabállyal határoz: legalább tizenöt tagállamnak kell támogatnia a pénzmegvonást, de feltétel az is, hogy a támogató országok lefedik az EU lakosságának 65 százalékát.

Kérdés, hogy miként áll föl a hét végi választások nyomán megalakuló új olasz kormány, amely a népességarányából következő súlya miatt jelentős mértékben kihathat a döntésre. A Bizottság ugyanakkor, amely szintén nyomon követi november 19-ig is a folyamatokat, akár új javaslatot is tehet, ugyanakkor azt sem szabad kihagyni az eshetőségek sorából, hogy a Magyarországi demokráciát visszaminősítő Európai Parlament, ha erre nyomós oka van, s a NER meglehetősen nyomós oknak látszik, akár vissza is hívhatja a Bizottságot.

A történet tehát teli van bizonytalanságokkal, olyan ez, mint egy nagy sakkjátszma, amelyben a szemben ülők megtették a nyitó lépéseiket, de hogy a játszma milyen irányba kavarog, egyelőre kiszámíthatatlan.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés