Bankszámlák és bilincsek záródnak – Béremelést és elszámoltatást ígérnek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek

Lakner Zoltán | 2021.09.13. 11:14

Olvasási idő kb. 14 perc

„A mérsékeltség a helyes út”, így hangzott a kulcsmondat a vasárnapi kormányfőjelölti televíziós vitában, de ne kutasson hiába emlékeiben az ATV-néző, mert ezt az éllovas szociáldemokrata Olaf Scholz mondta Berlinben, a német kancellárjelöltek második személyes összecsapásában.

A populista, nacionalista, szélsőjobboldali előretörés véget érni sehogyan sem akaró korszakában nem érkezhet jobb hír annál, hogy a mérsékeltségről szóló üzenet nagy eséllyel választási győzelemre segíthet egy jelöltet. Ahogyan egyébként például a tavalyi Biden-kampány fő mondanivalója úgyszintén az össznépi lehiggadás és a normalitás helyreállítása volt. De hogy ilyen messzire ne menjünk, a már nagyon is kibontakozóban lévő hazai polarizáció közepette is a mérsékelt arculattal fellépő Medgyessy Péter győzedelmeskedett Orbán Viktorral szemben.

A furfangos olvasó persze ezen a ponton rögtön gyanút fog, hiszen két évtizeddel ezelőtt a Fidesz kihívója nem csak azonos méretű szavazói tábort tudott a küzdelemre felvonultatni – ez a feltétel a hat plusz kettő ellenzéki szervezet közös indulásával most is teljesül –, hanem a médiaelérés lehetőségében és az anyagi erőforrásokban sem maradt el ellenfelétől. Medgyessy mögött hatalmas és jól szervezett pártgépezet mozgott, amely egyebek mellett őt magát, és árokbetemetési dallamra hangszerelt személyes kampányát is képes volt előállítani.

Ehhez képest Orbán mai ellenzéke kedvezőtlen választási rendszerrel néz szembe – értve ez alatt nem is elsősorban a közös listás kényszert, hiszen ezt lényegében megoldották, hanem a Fidesz felé húzó választókerületi leosztást –, és azzal is, hogy a választók jelentős részét szinte nincs módja a hagyományos médián keresztül elérni. Az anyagi erőforrások tekintetében az ellenzék nem csak elmarad a kormánytól, de egyenesen ki van szolgáltatva önkényes politikai döntéseinek. Az ellenzéki pártok erősen foghíjas kistelepülési jelenléte már nem csak pénzkérdés, hanem a szervezeti, szervezkedési stratégia súlyos hiányossága is, az azonban rendszerjellemző, hogy a kormányoldal a helyi állami intézményeket politikai nyomásgyakorlásra és nettó kampánytevékenységre használja. Drámai eltérés 2002-höz képest a központosított és államcéllá tett korrupció, amely lefölözi és kicsatornázza az uniós és költségvetési pénzeket a klientúra felé, amelynek vélhetően az az egyik fő feladata, hogy a szajré egy részét a politikai felépítménybe csatornázza vissza.

Annak felderítése, illetve felderíthetősége, hogy ez pontosan milyen mértékben és milyen módszerekkel történik, az előttünk álló választás egyik legkomolyabb tétje.

Ez az a pont, ahol visszatérhetünk a mérsékelt politika kívánásához. Olaf Scholz – vagy éppen Medgyessy Péter – szerepét a vasárnapi magyar miniszterelnök-jelölti vitában Karácsony Gergely vállalta magára, aki Magyarország újraegyesítéséről, türelemről, stabilitásról is beszélt. Nem mintha az elszámoltatásnak ellene lenne, de – amint azt például a Partizánnak adott hosszú interjúban elmondta – az ő fővárosi tapasztalatai szerint az elszámoltatás elsősorban hosszadalmas, macerás, erőt próbáló munka. Ez nyilvánvalóan más megközelítés, mint amikor Jakab Péter a nép hangján arról beszél, hogy miniszterelnökként le fog mondani, ha nem hallja a bilincs kattanását, vagyis, ha harminc év után nem következik be végre a valódi elszámoltatás. Szemére is vetette a főpolgármesternek, miért kellett elszámoltatás helyett kitüntetnie fideszes elődjét. A Jobbik elnöke szerint a legfőbb ügyésznek mielőbb börtönben a helye, a többi rendszerkádert első lépésben csak azonnal leváltaná az állami intézmények éléről.

Ezt a Vörös Imre-i „kimetszési” forgatókönyvet képviselte Dobrev Klára is a vitában, figyelemre méltó tanulságául annak, hogy ezek szerint igenis van tartalmi kapcsolódás az előválasztási jelöltkartellezésben együttműködő két legnagyobb ellenzéki párt között. Ebben a lejátszásban a nem fideszes kormány gúzsba kötésére kitalált kétharmados törvényeket egy csapásra hatályon kívül helyezik és az elvileg független intézmények élén álló, a gyakorlatban a Fideszt kiszolgáló NER-kliensek az új parlament első ülésnapján az utcára kerülnek. Vörös Imre jogtudós ezt hívja kimetszésnek, azaz éles szikével ki kell vágni mindent az alaptörvényből, ami a kizárólagos hatalom kiépítését és működtetését szolgálta – az új alkotmány létrehozása egy későbbi, más jellegű feladat.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés