Bérlakások: a Belügyminisztérium hárít

„Tekintettel arra, hogy a megkeresésében jelzett, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvényjavaslat koncepciója a benyújtáshoz képest alapvetően megváltozott, az ÖNET haladéktalan összehívását nem tartom indokoltnak” – ezt írja Gémesi Györgynek, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnökének küldött válaszában Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára, miután MÖSZ a települések nevében arra kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy haladéktalanul hívja össze az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsát (ÖNET).

Pogácsás Tibor a levélben kitért arra, hogy – idézzük – „a rendelkezésünkre álló információk szerint a kormány csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni a lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt, amely így nem érinti a helyi önkormányzatok túlnyomó többségét”. Az államtitkár e megjegyzése azért is érdekes, mert a válasz korábban íródott, mint ahogy az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága összeült volna e témában, így egyáltalán dönthettek volna arról, hogy a módosító indítvány az Országgyűlés elé kerülhet-e ebben a formában. Úgy tűnik tehát,

a bizottság szerepe leginkább csak formális, ami azért is érdekes, mert Hende Csaba elnök szerint e bizottság „a törvényalkotás őreként jár el.

Munkája során kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy a megfontolt és minőségi törvényalkotás szempontját szem előtt tartva, az elé kerülő törvényszövegek esetében gondoskodjon azok koherenciájáról, a jogalkotás szakmai követelményeinek való megfelelésről és az Alaptörvény rendelkezéseinek érvényesítéséről”.

Böröcz László fideszes képviselő korábban azt javasolta, hogy „mindenki juthasson saját tulajdonú lakáshoz, aki önkormányzati bérlakásban lakik”. Böröcz eredeti módosító indítványa szerint a bérlakásokat az önkormányzatoknak kötelezően el kellene adni a bérlőknek a piaci ár legfeljebb 30 százalékáért. Ez országszerte körülbelül százezer lakást érint, s megvalósulása esetén a települések 800 milliárdos vagyontól estek volna el.

A javaslatot óriási felháborodás fogadta, még fideszes parlamenti képviselők is megdöbbenésüknek adtak hangot. Az általános felháborodás nyomán a javaslatot úgy módosítanák, hogy az indítvány csak a főváros világörökségi részére vonatkozzon.

Utóbb kiderült, hogy az eredeti ötlet is ez volt, Böröcz javaslata kezdetben csak a budai Vár bérlakásait érintette volna, de ezt módosította, majd most visszatért hozzá. Vagyis egyre nehezebb titkolni, hogy

a javaslat inkább annak a fideszes elitnek íródott, amelynek tagjai – köztük Bayer Zsolt, Rákay Philip vagy épp Palkovics László miniszter – az elmúlt években rendkívül kedvező áron jutottak a világörökségi részben bérlakáshoz.

Sokan úgy vélik, hogy ez az indítvány nem rendezi megnyugtatóan a Várnegyed bérlakásproblémáját. Mint ismeretes, a műemléki épületekben lakókat csak bérleti jog illeti meg, a lakásokat elvileg nem lehetett volna értékesíteni, mégis, a gyakorlatban sok esetben magas áron, meglehetősen zűrzavaros úton cseréltek gazdát. Az ellenzéki politikusok attól tartanak, hogy a törvénytervezet elfogadása esetén Fideszhez közeli emberekhez, illetve a lakásmaffiához kerülnének ezek a budai vári ingatlanok.

 

 

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.