Bérrendezést követelnek az ELTE-s egyetemi dolgozók

Ónody-Molnár Dóra | 2023.01.18. 08:47

Olvasási idő kb. 5 perc

Nemcsak a közoktatatás van krízisben az alacsony pedagógusbérek miatt, hanem a felsőoktatás is. Az ELTE 650 dolgozója követel bérrendezést a fenntartó államtól. Az intézmény dolgozói kétségbeesett felhívással próbálják az alacsony bérekre ráirányítani a figyelmet. A rendkívül alacsony fizetések nem biztosítják az oktatók és az adminisztratív munkakörben dolgozók megélhetését, nem teremtik meg a tudományos kutatás, illetve a színvonalas oktatási és az azt támogató tevékenységek minimálisan szükséges előfeltételét sem.

Amikor a kormány 2021 év végén, rendkívül rövid időt adva a gondolkodásra, döntési helyzetbe hozta az állami egyetemeket, hogy azok maradjanak állami fenntartásban vagy önként és dalolva menjenek bele a modellváltás nevű folyamatba (vagyis kerüljenek közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok, avagy a KEKVA-k fenntartásába), akkor az intézmények zöme meghajolt a kormányzati akarat előtt: mint kés a vajon, úgy ment át a magyar felsőoktatás nagy részén a kormányzati akarat. Ezt a gyors „megtörést” elősegítette, hogy a kormány fűt-fát megígért a modellváltó egyetemeknek. Így például kiszámítható költségvetést, önálló gazdálkodást – és sokkal-sokkal több pénzt. A sokkal-sokkal több pénz azonnal érzékelhetővé vált: az intézményeknek költségvetése egyik évről a másikra hatalmasat nőtt. Volt, ahol az előző évihez képest a duplájára. Ez a növekedés az oktatói és dolgozói bérekben is megmutatkozott.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Miért nem növekednek a bérek az ELTE-n?

Mit jelent az, hogy alacsonyak a bérek?

Milyen módon gondolják a szükséges bérrendezést a dolgozók?

Mi a felelős minisztérium válasza erre a helyzetre?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés