Berta Beáta: a rendszeren belül én már semmit nem tudok tenni

Petike Áron | 2023.01.25. 08:58

Olvasási idő kb. 9 perc

Eljött az a pont, amikor a szavaim és a cselekedeteim ellentétben állnak egymással, és magam előtt mindenképp hitelemet vesztem, de talán mindenki más előtt is, ha nem lépek – mondja lapunknak Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium magyar-angol szakos tanára, az elmúlt időszak megmozdulásainak egyik fontos személyisége, aki tegnap jelentette be: otthagyja a pályát, mert belülről már nem lehet változást elérni, most megpróbálja más módszerekkel.

Azt írja, hogy ,,a csend az nem rend”. Kinek lesz hangja, ha az ilyen elhivatott emberek, mint ön, elhagyják a pályát?
Két része van ennek. Elkezdtük ezt az ügyet vinni, és azt hiszem, hogy elmentünk a falig. Kollégáimmal úgy döntöttünk, hogy nem a sztrájkot választjuk, hanem a polgári engedetlenséget. Tudtuk, hogy ennek az lehet a vége, hogy kirúgnak minket. Számoltunk ezzel. A kollégáimat kirúgták, engem meg valamiért nem. A sztrájkot elég üresnek érzem, a polgári engedetlenséget pedig gyakorlatilag ellehetetlenítették, így más eszközünk nem maradt a tiltakozásra. Valljuk be, azzal, hogy elfogadták azt a rendeletet, amelynek alapján a kirúgásra ítélt közalkalmazottakat nem kell azonnal elbocsátani, ezt elég megtenni a tanév végéig, elérték azt is, hogy a rendszeren belül én már semmit nem tudok tenni.

Tehát azt hiszem, ha valaki tenni akar valamit a helyzet megváltoztatása érdekében, akkor kívülről erre több esélye nyílik, mint a pályán belülről.  Számos tanár egzisztenciális krízisbe kerülne, ha kirúgják. Én sem tudom, mit fogok csinálni, de bízom benne, hogy valamilyen munkát találok. De ez a helyzet bizonytalan, nem feltétlenül tudna mindenki elhelyezkedni. Az, hogy eljövök, nem jelenti azt, hogy kiszálltam az egészből, és hátat fordítok a törekvéseknek, de tanárként, bentről, úgy érzem, nem tudok már az érdekeink érvényesítéséhez hozzátenni semmit.

Biztos abban, hogy elmentek a falig? Ha leállna az oktatás, akkor a kormánynak lépnie kellene, s gesztust gyakorolnia – tanárhiány van, nem lehet mindenkit csak úgy kirúgni.
Ugyanezt gondolom, valóban ezt kellene csinálni. Hatalmas ütőkártya van a kezünkben. Viszont nagyon fontosak a diákok. Úgy nőttünk fel, úgy szocializálódtunk, hogy a gyerek az első. A tanárok jelentős többsége így működik. Éppen ezért nem bízom abban, hogy tényleg megvalósulna ez a leállás, holott egyértelműen ezt lenne a helyes lépés. Akár 3-4 nap alatt is ki lehetne kényszeríteni a változást, és biztos vagyok abban, hogy ezt a szülők is támogatnák. Mert ehhez ők is kellenek. Tehát amikor azt mondom, hogy elmentünk a falig, a reálisnak látott lehetőségekre gondolok. Nem gondolom, hogy rá lehet venni arra tanárokat, hogy tömegesen, három-négy napig vagy egy hétig, egy hónapig leállnának.

Mit tud kívülről hozzátenni az ügyhöz?

Ezt olvashatja még a cikkben:

Gondolt-e politikai aktvitásra?

Ha abbahagyja a tanítást, hogyan tud hatni arra a generációra, amelynek változtatnia kellene a rendszeren?

Mi a baj a Nemzeti Alaptantervvel?

Mihez fog most kezdeni?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés