A kormány lépése káros, veszélyes, felelőtlen és törvénytelen

Bodnár Zoltán | 2022.11.29. 09:35

Olvasási idő kb. 16 perc

Matolcsy György 2013-as jegybankelnöki kinevezését követően sem tudott elszakadni a legtágabb értelemben vett gazdaságpolitikától, személyében egyesíteni kívánta a monetáris politikát, a fiskális politikát, a gazdaságfejlesztési politikát, de elhivatottnak érezte magát az oktatáspolitika, az egészségügy, az agrárium, a tudományos-technikai fejlesztések stb. terén is, igaz, az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerültek történelmi jelentőségű geopolitikai felismerései.

Orbán Viktor nem egyszer bátorította is ezt a gazdaságpolitikai perszonáluniót, végtére is ő adott megrendelést Matolcsynak, hogy dolgozza ki a tervet, amely alapján percek alatt utolérjük, sőt meg is haladjuk a szomszédos Ausztria gazdasági fejlettségét.

Most változni látszik a helyzet, új csillag tűnt fel a magyar gazdaságpolitika egén, az egykori jegybanki alelnök, jelenlegi gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton személyében. Neki sokat köszönhet a haza, többek között a devizatartalékok vészes csökkentésével együtt járó önfinanszírozó államadósságkezelő modellt, a gyorsuló mai inflációnak megalapozó „magas nyomású gazdaság” koncepcióját, a kormány fiskális alkoholizmusát megtámogató jegybanki monetáris alkoholizmust, a következetes forintleértékelő árfolyampolitikát, majd amikor a baj, a növekvő infláció már nem volt tovább elleplezhető, a kormány  „vak ló bátorságát” idéző antiinflációs intézkedéseit, a különadókat, az ársapkákat, majd a kamatsapkákat, no meg olyan új közgazdasági fogalmat, mint az „extraprofit vezérelte infláció”. (Nota bene, megeshet, a „háborús infláció” és a „szankciós infláció” is az ő találmánya…)

Szögezzük is le rögvest: „szankciós infláció” csak Orbánék alternatív valóságában létezik. A hazai infláció igazi „magyar narancs”, bár nem kicsit, hanem nagyon sárga és nagyon savanyú.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Hogyan kezdődött az infláció emelkedése már 2017-ben?

Mivel próbálta Matolcsy menteni a helyzetet?

Hogyan emelte az inflációt a kormány választási pénzszórása?

Miért emelték meg az ársapkák az inflációt?

Hova vezet az, hogy a kormány már a betéti kamatokat is korlátozza?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés