Brexit után Scotxit?

Szabó Barnabás | 2021.05.05. 13:08

Olvasási idő kb. 9 perc

Skócia, az Egyesült Királyság többi részéhez hasonlóan, kezdi maga mögött hagyni a koronavírus-járvány legutóbbi hullámát. A Skócián belüli (igaz, nem „ottalvós”) utazás lehetősége után április 26-tól Nagy-Britannia és Írország irányába is szabad lesz az út, megnyitnak a boltok és a konditermek, valamint a pubok és az éttermek kerthelyiségei és teraszai is. Ha minden jól megy, május 17-től akár moziba is járhatnak a skótok. A tendencia ígéretes: március eleje óta egyszámjegyűek a napi halálozási adatok (április 20-án például egyetlen, Covidhoz köthető halálesetet jelentettek), a 16 éven felüliek 60 százaléka pedig legalább az első védőoltásán túlvan.

A kedvező adatok nem jönnek rosszul az SNP kampányához sem. Nicola Sturgeon kormányfőnek (first minister) minden esélye megvan a folytatásra. Amennyiben a választók a járványstratégiáját díjazzák, nem is lesz érdemtelen a siker: Skócia a járvány kirobbanása óta az Egyesült Királyság többi részéhez képest mindig valamivel szigorúbb védekezési stratégiát követett. Így az öt és félmillió lakosú ország kevesebb, mint nyolcezer halálos áldozattal vészelte át a járványt. Kevésnek ez sem kevés, a relatíve kedvező adatokhoz pedig az ország földrajzi adottságai is hozzájárulhattak (könnyen izolálható szigetek, ritkán lakott Felföld), de a skót eredmények így is kiállják a globális összehasonlítás próbáját.

Május 6-án azonban a szavazók nem csak a kormány járványstratégiáját minősíthetik. Az SNP kampányának központi üzenete, hogy a 2021-es választások legfontosabb tétje az „IndyRef 2,” azaz egy újabb népszavazás Skócia függetlenségéről. A logika egyszerű: ha a függetlenséget támogató pártok kerülnek többségbe (illetve tartják meg többségüket) a holyroodi parlamentben, az felhatalmazza a skót kormányt, hogy kezdeményezze a népszavazáshoz szükséges hatáskörök átruházását a brit kormánynál. Ez a fajta felhatalmazás szinte biztos. Bár az SNP valószínűleg ismét kisebbségi kormányt alakít majd, más függetlenségpárti formációk, elsősorban a Skót Zöldek támogatásával könnyen meglehet a parlamenti többség a népszavazás mögött.

Ettől még nem vezet majd királyi út a szuverén skót állam létrejöttéhez, illetve az 1707-ben létrejött angol-skót unió felbontásához. Először is, a brit unió kérdése, beleértve ebbe Skócia közjogi helyzetének megváltozását, úgynevezett „reserved matter,” a központi (brit) kormány számára fenntartott hatáskör, így Westminster hozzájárulása szükséges a referendumhoz. Ez nem volna példátlan, 2014-ben is így történt. Egy belátható időn belüli újabb népszavazással kapcsolatban azonban eltérő érveket képviselnek a felek. Az első, 2014-es referendumon a skót szavazók 55 százaléka a függetlenség ellen foglalt állást. Boris Johnson és a brit konzervatív kormány pedig szívesen emlékeztet rá, hogy az akkori megállapodás értelmében ezt a döntést legalább egy nemzedéknyi időre tiszteletben kell tartaniuk a skót nacionalistáknak. Erre a skót kormány, illetve az SNP és más függetlenségpárti formációk azzal válaszolnak, hogy ez a megközelítés addig volt érvényes, amíg a 2014-ben fennálló körülményekben nem történt jelentős változás. Márpedig két évvel a skót népszavazás után, 2016-ban a brit választók többsége úgy döntött, hogy az Egyesült Királyságnak el kell hagynia az Európai Uniót. Nehéz lenne ezt nem a körülmények jelentős változásaként értékelni. A Brexit-referendumon a skót választók 62 százaléka az EU-tagság mellett voksolt. Ezt megelőzően, a függetlenségi népszavazás kampányában az Egyesült Királyság egysége mellett kiálló politikai erők, nem utolsósorban a David Cameron vezette brit kormány éppen azzal az érvvel próbálta – sikerrel – befolyásolni a skót választókat, hogy az Egyesült Királyságtól való elszakadással Skócia az európai uniós tagságnak is búcsút inthetne. A helyzet ironikus: később ugyanez a brit kormány számolta el magát annyira, hogy végül az Egyesült Királyság egészének távoznia kelljen az EU-ból.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés