Brüsszeli pénzcsapok – A tiszta tizenkettő  

Fóti Tamás | 2021.07.25. 11:15

Címkék:

EU EU-pénzek

Olvasási idő kb. 8 perc

Az RRF vissza nem térítendő támogatásból és roppant kedvező kölcsönből áll. A cél a tagállamok megsegítése a világjárvány hatásainak enyhítésében, gazdaságuk talpra állításában, hogy úrrá legyenek a válság szociális és gazdasági következményein. Első körben az EB 12 ország programját fogadta el és javasolta a kifizetések folyósítását. A két legnagyobb kedvezményezett olasz és spanyol mellett az osztrák, dán, német, francia, szlovák, belga, luxemburgi, lett, görög és portugál terv kapott pozitív elbírálást. Magyarország nincs köztük.

A pénzigénynek legalább 37 százalékát kell klímavédelemre és 20 százalékát a digitális társadalom fejlesztésére fordítani. A tavaly hosszas alkudozás után elfogadott 750 milliárdból a tagállamoknak összesen 672,5 milliárd euró jut: 312,5 milliárd szubvenció, 360 milliárd kedvező kamatozású kölcsön formájában. A maradék az EU költségvetését gazdagítja. Az első kifizetések még a nyáron megtörténnek, most a teljes összeg 13 százalékát utalják a jóváhagyott projektekre.

A tagállamoknak április végéig kellett benyújtaniuk nemzeti programjukat. A határidő túllépése nem jelenti a támogatás elvesztését, csupán értelemszerűen a későbbi kifizetést. Az EB jövő év közepéig fogadja be a nemzeti terveket, és lehet folyamodni a hitelekért, ha most nem merítették ki – Magyarország például egyáltalán nem vesz igénybe kölcsönt. Amúgy programjával már csak Hollandia és Bulgária adós, mert nem akarták kész helyzet elé állítani éppen alakuló kormányukat. Brüsszel bő két hónap alatt tekintette át a terveket, illetve kért kiegészítő adatokat és garanciákat. Elsősorban azt vizsgálta, mennyire tükrözik a 2020-2026-ra érvényes programok a közösen megállapított irányelveket, illetve azok kötelező arányát. Cél, hogy ne legyenek olyan bújtatott tételek, amelyek csak a költségvetési mérleg javítását szolgálnák, viszont a vállalások tükrözzék a zöld és digitális Európa elvárásait. Az országokra lebontott támogatások egy részét a 2019-2021-es évek gazdasági teljesítménye határozza meg, a végső számok jövőre válnak majd ismertté, addig a tavaly őszi előrejelzésekből indulnak ki.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés