Láng Zsuzsa Budapest Pride 2022: Rekkenő hőségben, a gyűlölet árnyékában

Szombaton úgy esett, hogy az év eddigi legmelegebb napján kerekedett fel az emberi jogok, a kisebbségek és a szabadság védelmében a 27. Budapest Pride minden eddiginél nagyobb tömege. 

Akció

Már a starthoz sem volt kis kunszt eljutni a lezárások miatt, nem is csoda, hogy a többség csak a csatlakozási pontokon szegődött a vonulókhoz. A kiindulási pont a Dráva utca és a rakpart sarkán volt, azért ott, mert Novák Előd és a Mi Hazánk már lefoglalta az Andrássy utat a deviánsok elől, miközben rosszallóan interpellálta a miniszterelnököt, ugyan, miért nem tiltja be az ilyetén propagandafelvonulásokat egyszer és mindenkorra, oszt jónapot. Nem mintha akármilyen rendezvényt is tervezett volna erre a dátumra a mindenki számára világosan láthatóan ellenzéki párt, csakis azért, hogy ott pukkadjanak meg a "buzik" meg a bérenceik, ahol vannak.

A többnyire árnyékban várakozó gyülekezők egy jelre vártak, ami elindítja majd a menetet. A politikusok már láthatók voltak, a Momentum, az MSZP és a Kétfarkú kamionjai mellett – utóbbi Az Apa férfi, az infláció nő felirattal tette magát megkülönböztethetővé a többitől – a civil szervezetek képviselői is megjelentek, nem utolsó sorban a diplomaták, akiket már előző este ünnepi fogadáson köszöntött Karácsony Gergely főpolgármester a Városházán. Idén 42 nagykövetség állt ki a Pride mellett, bizonyos nemzetközi emberi jogokra, az egyének megkülönböztetés nélküli szabadságára, minden zaklatás, megbélyegzés elutasítására hivatkozva.

Akik a rakpartra léptek, azoknak a rendőrök belekukkantottak a motyójába, mert ugyan minden fórumon a folyadékpótlásra hívták fel a figyelmet, de a göngyöleg nem volt mindegy. Az üvegbe fagyasztott víz a szemünk láttára bukott a kontrolon, a nylon és a fém (sör, üdítő) kapott zöld utat a Duna-parton. Negyven fok körül, persze egy doboz sör is alkalmas arra, hogy elhagyjuk a valóságot – de a menet felvilágosult tömege ezt már nyilván tudta, mert nemigen akadt (láthatóan) részeg vonuló a Szabadság térig.

A Margít hídnál már számottevőre duzzadt a tömeg, amely egészséges füttykoncerttel díjazta a Stop LMBTQ Pedofília molinót, és a Fehér ház előtti lejárónál is arra kértek minden újonnan érkezőt a rendőrök, hogy az úttesten haladjanak a járda helyett – hogy’ ezt is megértük! –, mert a vaskorlátok mögé szorított nemzeti szocialistáktól minden kitelik. Hát, tényleg kitelt egy abberáltak vagytokot végtelenítve ismételgető tenortól minden, akit észrevehetően a hőségnél is jobban megizzasztott, amikor észrevette, hogy egy aktivista percek óta videózza. A híd alatti árnyékban sokan megpihentek, de legalább volt idejük észrevenni, és harsányan kiröhögni a Dunán hajózó ifjúság- és nemzetvédő szerencsétlent, és bevárni a többieket, mert addigra hosszú lett ám a sor.

A szabadságot, a nyarat, a félelem nélküli életet vidáman ünneplő tömeg a csak nézelődő közönségnek – és a szép számmal jelenlévő nemzetközi sajtó kameráinak – láthatóvá tette, hogy Magyarország, és az itt élő nép nem feltétlenül azonos a küllők közé folyton botot dugdosó, csakis saját (telj)hatalmát védő, alattvalóit folyamatosan átverő és kussban tartott fideszeseivel – bár erről nyilván más volt az elképzelése az ezidőtájt Romániában dzsemborizó vezérkarnak.

Itt érdemes egy kis kitérőt tenni, mert a pride-ozó tömeg aligha tarthatta ujját a legfrissebb hírfolyam ütőerén, meglepő módon a vonulók közül sokan értesültek a miniszterelnök tusványosi beszédéről, ami tovább emelte az amúgy sem alacsony vérnyomásukat, és amely szerint:

„Háború van, energiaválság meg háborús infláció, és mindez paravánt húz a szemünk elé, közénk és a gender, és a migráció kérdése közé. Tehát valójában ezeken a kérdéseken fordul meg a jövő.”  

Ezt azért jó, hogy mondta, mert különben a sok hülye „zapadista” (oroszról magyarra hevenyészetten fordítva: nyugatbarát) libsi még azt hinné, hogy az agresszort támogató putyinista retorika, a konzekvensen képviselt oroszbarát kül-, bel- és gazdaságpolitika, a korrupt maffiakormányzás, a nép akaratának semmibevétele, valójában a múlt-, a jelen- és a jövőbeli boldogulásunk igazi hátráltatója. Mindezt pride-ra fordítva a megszólítottak a riporter kérdésére így fogalmazták meg:

„Uszítás és terelés a valós problémákról, olyan gumicsont, amely már tavaly sem vált be, amint megérkeznek az első rezsiszámlák, nagyon sokan fel fognak lázadni, és mindjárt nem fognak annyira odafigyelni ezekre a családvédelmi propagandás dolgokra, mint azelőtt...”

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!