Kaló Máté Bűnben fogant feloldás – A republikánusok képtelenek szabadulni Trumptól

Donald Trump alig több mint egy év alatt a második ellene indított alkotmányos felelősségrevonási eljárást is túlélte. Míg tavaly Joe Biden és fia ellen hivatalból elkövetett külpolitikai manőverei, idén a Capitolium januári ostromára való felbujtás vádjával próbálták elítélni – újfent sikertelenül. Volt-e egyáltalán esély az elmarasztaló eredményre, és mik lehetnek a felmentés következményei?

Az exelnök bizarr normát teremtett üzleti és magánéleti filozófiájának politikai interpretációjával. A „megtehetem, mert híres vagyok” jelmondat találó kiegészítés lenne a Donald Trump által használt címerhez, amelyet floridai luxusnyaralójának egyik korábbi tulajától birtokolt el. A maga fapados machiavellizmusa értelmében céljai bármilyen eszközt szentesítenek számára, legyen szó üzletről, magánéletről vagy politikáról. A populista demagógok jól bevált mantrája szerint pedig csak azok az elitek panaszkodnak intézkedéseinek törvénytelenségeivel kapcsolatban, amelyeknek a tyúkszemeire aktuálisan rátaposott.

A Trump által előszeretettel bírált és perelt provokatív humorista, Bill Maher, egy évvel ezelőtt némi humorral fűszerezve vázolta fel, milyen erőszakos eseményekre lehet számítani, ha Trump esetleg kikapna novemberben, és nem fogadja el vereségét. Az akkor még fikciónak tűnő intelmeit a gyakran teszetosza demokratáknak címezte, akiknek a trumpizmussal szembeni küszködése joggal aggaszthatta a liberális választókat. A Maher által elmondottak önbeteljesítő jóslatnak bizonyultak, kísértetiesen hasonló forgatókönyv valósult meg idén januárban. Nem véletlenül, hiszen Trump viselkedésének motívumaiból szinte törvényszerűen következett ez a végkifejlet.

A Capitolium január 6-i ostromát közvetlenül a Trump által pár száz méterrel arrébb szervezett gyújtó hangvételű rendezvény idézte elő, közvetetten pedig azok a választásokkal kapcsolatos hazugságok, melyekkel hosszú ideje etette szavazótáborát. Manipulált levélszavazatok, elcsalt választás, érvénytelen végeredmény, valójában ő nyert, csak ellopták a győzelmét – állította minden bizonyítékot nélkülözve. Bár a halálos áldozatokkal járó ostromot követően sok republikánus és még több demokrata politikus is azt hitte, itt a vég Trump számára, ez tévedés volt. A volt elnök hívei továbbra is kitartanak mellette, még ha vesztett is támogatottságából.

A Trump által satuba fogott republikánus pártelit azonban jelentős részben magának köszönheti a mostani patthelyzetet, hiszen a pártos választókörzetek és a szélsőségesen megosztott közbeszéd rendszerét maguk építették ki, Trump csak foglyul ejtette azt. A gépezet a radikális hangokat favorizálja, annak kiépítői pedig nem készültek fel arra az eshetőségre, hogy mi történik, amennyiben kiesne a gyeplő a kezeikből. Mivel választóik továbbra is Trumpra hallgatnak, így szinte minden újraválasztásban reménykedő republikánus kénytelen a szakrális vezető pártjára állni, még ha szívből gyűlöli is Donald Trumpot.

A demokrata pártvezetés racionálisan értékelte a helyzetet, és az újabb impeachment eljárással megforgatták a kést a Republikánus Párt szakadozó szövetében. Bár már kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy a konzervatív frakció képtelen lesz elítélni volt elnökét a Szenátusban, a demokraták ezt jegyzőkönyvbe vetették velük, pontosabban az arcukra tetoválták. Amennyiben Trump kikopna vagy toxikus névvé válna a jobboldalon a közeljövőben, a demokraták csak a fejükre olvassák korábbi hübriszeiket, és a mérsékelt szavazók majd tömegével áramlanak hozzájuk.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!