Charlie, a hit és a franciák – A karikatúra és az istenkáromlás szabad

Csak a köztársaság?

A hatályos francia szabályok szerint a karikatúra szabad, ahogy az istenkáromlás is. Az 1881-es sajtótörvény és az azóta alkotott szabályok tágra szabják a kereteket, noha a gyűlöletre uszítást, netán a terrorizmus dicsőítését nyilván nem lehet ejnyebejnyék vagy súlyosabb szankciók nélkül megúszni. Ám az elvont istenkáromlás, például a Mohamed-karikatúra, nem büntetendő kategória.

Az istenkáromlás büntetése az elmúlt évtizedben még a 19. század végén Németországhoz csatolt, külön esetnek számító Elzászban is kikerült a hatályos törvények sorából. A szólásszabadságra, a vita jogára oly kényes környezetben érthető, miként lett a 2015-ös mészárlás után a sokszor ízléstelennek, faragatlannak tartott viccelődés nagymestere, a Charlie Hebdo szimbólum, hogy lett egy pillanatra az egész ország Charlie. Ha a lap nem is volt közönségkedvenc, a franciák valahogy úgy voltak vele, mint ahogy a mellesleg tévesen Voltaire-nek tulajdonított idézet állítja: „Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd.” 2015 végső soron azt a kérdést tette a politika napirendjére, hogy a hagyományos köztársasági szabályok keretei között marad-e a véleménynyilvánítás, vagy meg kell halni, ha az ember valami olyat mond, ami érzékenységet sért. Ez a történelemtanár Samuel Paty lefejezésének is a dilemmája.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!