Tóth Bea A sokadik ellenzéki kudarc után a civil mozgalmaké a jövő?

Ahogy Haraszti Miklós, úgy sokan mások is a pártok helyett inkább a civileknek adnák át a stafétabotot. A nagyobb civil szervezetek pedig, ahogy a lapunknak adott válaszaikból kitűnik, bizonyos helyzetekben készek vállalni szerepeik módosulását. Csakhogy ehhez elsősorban átgondolt stratégiára, időre, belső egyeztetésekre és egymás közötti együttműködésekre volna szükség. És megőrizni a civilek civilségét. Kérdés, hogy miként viszonyulnának ehhez az ellenzéki pártok.

A 2018-as harmadik kétharmados Fidesz-győzelem arra ösztönözte a változtatni akarókat, hogy közösségekbe, mozgalmakba szerveződjenek. Saját eszközeikkel és forrásaikkal álltak munkába: a jelenlétükkel, önszerveződéssel, tartós aktivizmussal. Nem üres rigmusok kántálásával, hanem aprómunkával. Árnyalt motivációval és annál világosabb üzenetekkel. Felszólaltak az idegengyűlölet, a homofóbia ellen, toboroztak szavazatszámlálókat, kampányoltak, kiálltak ügyek mellett, legyen az a tiszta választás, a környezetvédelem, a szabad sajtó, a nők helyzete a munkaerőpiacon vagy a szülőszobán, önsegítő köröket alapítottak vidéken. Civilek nélkül nem valósulhatott volna meg a tavalyi előválasztás, nem is beszélve az április 3-dikai választások előtti országos civil mozgósító akciókról és a 20 ezer civil szavazatszámláló jelenlétéről.

Egyszóval, a civilek tartották életben a demokrácia érzetét. Hol hangosabban, hol halkabban, de az elmúlt egy évben az ellenzéki összefogás progresszívebb pártjai és politikusai is tisztelettel adóztak e munka előtt. Hogy ez a gesztus eleinte mennyiben volt a részükről kampányfogás, azt nem tudni, mindenesetre a civilekre már a kampányidőszakban is úgy tekintettek, mint akik nélkül még kevesebb esély lenne a kormányváltásra. A civilek már négy éve az utcán vannak, volt olyan kerület, ahol az ellenzéki győzelem kifejezetten az alulról jövő kezdeményezéseknek volt köszönhető.

Vagyis a civilek megkerülhetetlenné váltak, s kérdés, hogy a politikai térben hol lesz a helyük a következő négy évben. Merthogy Haraszti Miklós szerint most rajtuk a sor. Ahogy a Jelennek adott interjújában is elmondta: a meghamisított parlamentarizmussal szemben csakis civil erővel lehet építkezni, s ez ugyan nem könnyű, másnak viszont nincs értelme. A történelem is azt igazolja, hogy csak civil, az engedetlenség alapján szerveződő, erőszakmentes forradalmak győzték le az autokráciákat. Jelen esetben pedig a pártok demokráciája is csődöt mond, ha nem a civil társadalom élteti. A civil erőt és tehetségeket pedig nem szabad függővé tenni a rendszerbe visszaépülő pártoktól, sem kitenni őket a pártok egymás közötti versengésének. Végső soron a civil mozgalmaknak kellene a pártok erőforrásává válniuk, másfelől az előválasztás során meg kell szüntetni a civil jelöltek pártokhoz rendelésének kötelező jellegét.

Megkérdeztünk néhány, Haraszti Miklós által is megemlített civil szervezetet, mennyiben tartják reálisnak, hogy közösségük a megújulási mozgalom részeként olyan formán mutassa meg az erejét, hogy akár az ellenzék új erőforrásaként vagy akár az ellenzék mellett lássuk viszont. Egyáltalán, mi kellene ahhoz, hogy ez teljesüljön és miben látják, már ha látják ennek az akadályát?

Az immár négyéves aHang a stábjuk tagjaival, a civil és nemzetközi partnereikkel gyakorlatilag a választás másnapján elkezdett egy többlépcsős értékelési, tervezési folyamat, amely Varga Máté, az aHang ügyvezetője szerint hosszabb kifutású, ugyanis nem akarják megspórolni az időt a megfelelő stratégia kialakítására.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!