Csak a háború biztos, a béke bizonytalan

Huxit-veszély és átprogramozott közlekedési lámpák a kampánytémák között

Lakner Zoltán | 2021.09.07. 06:35

Olvasási idő kb. 14 perc

„Itt van, fenyegetőbben, mint valaha, itt van, közelebb, mint valaha a Huxit, Magyarország kilépése az Európai Unióból” – tette minden eddiginél magasabbra a 2022-es választás tétjét Dobrev Klára, a DK hétvégi kongresszusán elmondott beszédében.

Magyarországon, persze, aligha tartottak olyan választást az elmúlt húsz évben, amelynek kampányában a résztvevők ne beszéltek volna a voksolás történelmi, a kormányalakítás jogának megszerzésén messze túlmutató jelentőségéről. A mai ellenzék számára eleve adottság az, hogy a kormányváltáson túl egy komplex rendszert kell lebontani, a NER alkatrészeinek kifeszegetése nélkül moccanni sem tud egy új kormány. Vita inkább arról folyik, hogy ez a feladat kivitelezhető-e egyetlen jól irányzott csapással vagy hosszú hónapok elkeseredett rendszerfelszámolására kell berendezkedni. Fontos szempont az is, mennyire tarthatóak kordában az indulatok egy ilyen folyamat során, nem csap-e át a jogállami helyreállítás és a tényleges bűnökért jogosan várt elszámoltatás végeérhetetlen bosszúspirálba, aminek egyebek mellett az is a veszélye, hogy az indulatpolitikában végül rendre a Fidesz szokott felülkerekedni. Ugyanakkor biztosak lehetünk abban, hogy Orbán nem fogja magától visszaparancsolni az államba és a gazdaságba vezényelt, és a kormányváltás után is ott maradó embereit, önmagában tehát a választás elveszítése sem jelent végzetes csapást a NER-re. Ha kettős hatalom jön létre, akkor kockázatos játszma kezdődik, amely arról szól, hogy a kormányzást elvesztő Fidesz eróziója gyorsabb-e, vagy az új kormány bukik bele hamarabb a tartós patthelyzetbe.

Rendszerváltást láttunk már egy párat Magyarországon, de pont ilyenre még nem került sor: az ellenzéknek egy általa nem szabadnak és nem tisztának tartott választáson kellene legyőznie a kormányt, amelynek rendszerét azonban nem lehet pusztán voksokkal felszámolni. Az alaptörvényi keretek megmozdítása maga is alkotmányos kérdéseket vet fel, miközben az elkerülhetetlennek látszó választás utáni utóvédharcok végső kérdése az, hogyan lehetne mégiscsak békét teremteni?

E probléma összetettségéről beszélni nem a gyengeség, inkább a tisztánlátás jele, ám a politikusokat arra választjuk, hogy cselekedjenek. Hiú reménynek tűnik az a várakozás, hogy a választáson kinyilvánított népakarat láttán a NER-t egy évtizede kiszolgáló, káderré lett közszolgák egy csapásra meggondolják magukat. Igaz, tényleg nem tudjuk, hogy ha a Fidesz 2010 után első alkalommal országos választást veszítene, az milyen pszichés hatást gyakorolna az egész társadalomra, s benne a rendszer eddigi kiszolgálóira. Bizonyára vannak közöttük olyanok, akik fellélegeznének és olyanok is, akik jól begyakorolt opportunizmussal kezdenének helyezkedni, hogy jobban feküdjenek az új kormánynál.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés