Csokiszószos piskótakockával tanulnak a svéd iskolában a hidegháborúról

Ónody-Molnár Dóra | 2023.03.13. 12:45

Címkék:

oktatás

Olvasási idő kb. 11 perc

Egy huszonnyolcezer lelkes, svéd kisváros gimnáziumában, Ängelholmban, a svéd gyerekek megismerhetik, milyen volt a hetvenes-nyolcvanas években, a hidegháború korszakában Magyarországon élni. Megízlelhetik, milyen volt a piskótakocka, leöntve csokiszósszal, ami mindenki kedvenc étele volt a szocialista iskolák menzáján, megnézhetik, hogyan öltözködtek és hol laktak az emberek, ahogy azt is, hol voltak búvóhelyek egy esetleges atomtámadás esetére.

Bölöni András 2003 telén ment ki Svédországba, zsebében egy teológia-tanári diplomával. Az akkori, orvosként frissen végzett barátnőjét kísérte. Aztán kint maradt ő is, és 2011-ben a Halmstadi Egyetemen újabb diplomákat szerzett: történelem, földrajz és home economy (ez egy Magyarországon nem létező tantárgy, családi gazdaságtant jelent – a szerk.) tanár lett. András egy svéd kisváros, Ängelholm gimnáziumában tanít. Svédország legdélibb megyéjének települése onnan lehet ismerős az olvasónak, hogy itt készül a világ egyik legdrágább sportautója, a Koenigsegg.

– Az embernek egy hazája van, nekem is szükségem van az országomra, és szerintem az országomnak is rám. De most nincs hová hazamenni, mert otthon nem kell a tudásom – mondja, és bevallja: annak ellenére, hogy immáron 18 éve él külföldön, honvágya van. András nagyon szereti a tanári hivatását, szerinte ez a szakma egy igazi időutazás.

– 15-16 éves gyerekeket tanítok, akik már egy teljesen más generációhoz tartoznak, így folyamatosan figyelek arra, hogyan gondolkoznak – mondja. András a tanítás során nagyjából 150 diákkal dolgozik egy tanévben. Ugyanis az a középiskola, ahol tanít, olyan intézmény, amely szakképző és gimnázium is egyben. Sokféle szakmát tudnak itt megszerezni a tanulók, a faipartól az informatikán át a vendéglátásig, de van lehetőség belekóstolni az építészetbe, vagy megismerni az egészségügy által kínált pályákat, miközben érettségit is tehetnek. Az iskolában erős a nyelvi képzés: francia, spanyol és német nyelven tanulhatnak a gyerekek. Ahogy András fogalmaz: a iskola – az 1200 fős diáksággal és a 190 fős személyzettel, azaz tanárral, karbantartóval, irodai dolgozóval együtt – olyan, mint egy minitársadalom, egy miniváros.

Épp ez a sokféleség, a sokszínűség adta az ötletet: a 29 fős osztályában többen is építőipari mesterségeket tanulnak, jó a kézügyességük, így akár bele is lehetne vágni velük egy komolyabb projekt kivitelezésébe. – A hidegháború időszakának megértése különösen fontos ma, amikor Európában háború dúl, az orosz elnök a volt Szovjetunió feltámasztásának vágyával indított háborút egy volt tagköztársaság, Ukrajna ellen. Ugyanakkor a ’70-es, ’80-as évekhez, ami a hidegháború kései korszaka, erős kötődésem fűződik, hiszen akkor voltam gyerek, megéltem és átéltem ezt a periódust Magyarországon. Ezért arra gondoltam, hogy létrehozok a diákokkal egy kiállítást az iskolában, amely a hidegháborút dolgozza fel, de nemcsak a történelmi eseményekre, évszámokra alapozva, hanem azzal az igénnyel, hogy bemutassa az akkori keleti blokk mindennapjait – meséli András.

A hidegháború, mint korszak bemutatása lehetőséget ad arra, hogy a diákok modelleket készítsenek, és ezzel párhuzamosan kutatómunkát végezzenek arról, hogyan nézett ki abban az időszakban az orosz hadiipar, milyen fegyverek, hadijárművek voltak akkoriban. A projektben ablak nyílik a kozmoszra is, hiszen az 1950-es évektől a hetvenes évek végéig a két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió az űrverseny területén is rivalizált egymással. Ennek a versenynek az egyik fontos állomása a szovjet Szputnyik–1 műhold pályára állítása volt. A Szputnyik modelljét a diákok el is készítették. Bemutatják a közös szovjet-amerikai repülést, a Szojuz–Apollo-programot is. A kiállításon teret kapnak az űrverseny ikonikus pillanatai is: az első, űrbe juttatott ember – ez a szovjeteknek sikerült először –, illetve a Hold-séta, amely az amerikaiak dicsősége.

– Meséltem a diákjaimnak arról, hogy akkoriban még gyerekként is felfogtuk a szovjetek és az amerikaiak fegyverkezési versenyét, de valahogy azt is tudtuk, hogy a két atomhatalom nem képes egymás ellen döntő győzelmet kivívni, mert azzal a világot semmisítenék meg. A projekthez kapcsolódó kutatás során a diákokkal hosszasan beszélgettünk arról, hogy a hidegháború alatt mennyire féltek az emberek. Voltak védelmi gyakorlatok, amelyek része volt az is, hogy hová kell elbújni egy esetleges atomtámadás esetén. Az óvóhelyekről készítünk makettet is, amit bemutatunk – osztja meg András azt, hogyan is állt össze ez az óriási kiállítási anyag.

A hidegháború időszakában – a nukleáris fegyverek fejlesztésével párhuzamosan – elképesztő erőkkel dolgoztak az atomenergia hasznosításának különböző területein is. Ez szintén hangsúlyos része a középiskola hidegháborús projektjének. – Bemutatjuk a csernobili katasztrófát is, amely komoly félelmet generált az emberekben. Készítünk egy installációt a likvidátorokról, azokról a hősökről, akiket beküldtek betont önteni a halálzónába. Kikölcsönöztük az iskola kereskedelmi szakprogramjának egyik kellékét, egy próbababát, és azt öltöztetjük fel olyan ruhába, amelyet a likvidátorok hordtak – meséli András.

A projektben a diákok a hidegháború időszakának mindennapjait is átélhetik. András erre az aspektusra különösen nagy hangsúlyt fektet, mert így több tanítványát be tudja vonni az alkotó folyamatba. Így aztán a kiállításon találkozhatunk a szocialista divatipar egyes darabjaival, a látogatók megismerhetik, milyen ruhákat hordtak a hétköznapokon az emberek. Sőt, egy panelházat is készítettek a diákok, amelyben megmutatják, hogy a szocialista blokkban egy átlagos család milyen lakáskörülmények között élt.

– Két lakást rendeztünk be, egy lakótelepi panelt és egy nyugati lakást, csak hogy érzékeltessük a különbségeket. A szocialista panelben van egy szekrény a nagymama porcelánjaival, de a szekrény tetejére Coca-Cola-s dobozokat tettünk. Mert ezeknek a nyugati jólétet jelképező tárgyaknak óriási erejük volt. Mutattam a diákjaimnak egy Levi’s 501-es farmert is, ez a hetvenes-nyolcvanas években az amerikai álom egyik szimbóluma volt a keleti blokkban – magyarázza a tanár

A kiállítás három napja alatt a svéd középiskola menzáján olyan ételeket főznek majd, amelyeket a hidegháború idején ettek az akkori gyerekek a keleti blokk iskoláiban és óvodáiban. Készül például piskótakocka, leöntve csokiszósszal, ami minden negyven évnél idősebb magyar felnőttnek felidézi a gyerekkorát.

A kiállításon lesz egy külön blokk, amely a sport hidegháborús szerepéről szól majd. Meg lehet nézni azt a Csoda a jégen című filmet, amely feldolgozza az 1980-as téli olimpiai játékok egyik ikonikus viadalát, az Egyesült Államok–Szovjetunió jégkorongmérkőzést. Ezt a meccset az amerikaiak nyerték az toronymagas esélyesnek tartott szovjetek ellen.

András sokat beszélgetett a diákjaival arról, hogyan lazult fel a kommunista rezsim a keleti blokkban, hogyan törték át a határokat a nyugati életmód egyes elemei, és azok miként váltak a késő szocialista mindennapok részeseivé. Elmesélte nekik, hogy a nyolcvanas években már a keleti blokkban is amerikai és francia filmeket néztek a gyerekek. – Pontosan láttuk gyerekként is, hogy Nyugaton jobb élni, mert ott szabadság és jólét van. Ez az információ átjött a határokon – idézi fel Bölöni András, és bár nem teszi hozzá, mi magunkban érzünk valamiféle aktuálpolitikai áthallást, hiszen Putyin Ukrajna elleni támadása nemcsak a területszerzésről szól, hanem támadás a nyugati liberális demokráciák, a szabadságon és az emberi jogok tiszteletén alapuló társadalmak ellen.

A kiállítás arról is szól, hogy a diktatúrák a mai napig vaskézzel szorítják az embereket. – A diktatúra kontrollálni akar mindent. Az Ukrajnában dúló háború aktiválta az emlékeimet, és az emlékeim által lett számomra teljesen világos, hogy Putyin, mint Szauron A gyűrűk urában, nem elmenekült, csak erőt gyűjtött, mert az orosz elnök célja a szovjet birodalom felélesztése – teszi hozzá.

A Magyarországról jött történelemtanár azt is felidézte a svéd gyerekeknek, mekkora esemény volt a brit Queen együttes 1986-os budapesti fellépése, vagy a Forma-1 versenyek bevezetése a mogyoródi pályán. Azt is elmesélte nekik, hogy Magyarországon is sokan élőben nézték a Challenger űrsikló katasztrófáját, ami sokkolta a magyarokat is: az űrsikló tragédiáját az emberiség tragédiájaként élték meg a keleti blokkban is, és senki nem érezte „győzelmi állomásként” a hidegháborús fegyverkezésben.

– A hidegháborús projekten keresztül szeretném bemutatni nekik azt, hogy a történelem nem unalmas. A projektidőszak alatt a gyerekek persze nem egyformán lelkesek, van, aki nagyon motivált, de van, aki kevésbé. Érdekes visszajelzés volt a diákjaimtól, hogy a svéd családok számára a hidegháború időszakát a berlini fal szimbolizálja. Nem csak ezért, de emiatt különösen fontos, hogy bemutatunk a falból is egy darabot, amelyre felapplikáltunk egy szögesdrótot, és hangfelvételről kutyaugatást játszunk majd be, utalva arra, mennyire szigorúan őrizték és tiltották a falon való átjutást. Beszélgettünk a fal kapcsán arról is, hogy mik voltak az előzmények, és miként élhették meg a német családok azt, hogy egyik napról a másikra felhúznak egy falat Berlinben, amely elválasztott családtagokat egymástól – fejti ki András.

A projekt alkotása során nem törekedtek teljességre, hiszen nem lehet mindent bemutatni, de a módszer arra mindenképpen jó volt, hogy a gyerekek lássák-érezzék, mennyire komplex a történelem, mennyire nem csak nevekből és évszámokból áll. A projekt módszertana megteremtette a lehetőségét annak, hogy az eltérő tudásháttérrel rendelkező diákok együtt dolgozzanak, teret engedett a kreativitásuknak, fejlesztette a manuális készségeiket.

Ilyen méretű kiállítás még nem volt az iskolában. A rengeteg magyar vonatkozással teletűzdelt projekt, amelynek hátterében egy elkötelezett, magyar származású történelemtanár áll, április 11. és 13. között lesz látható egy ängelholmi középiskolában.

– Ezzel a projekttel célom volt az is, hogy itt, az iskolámban, ahol 15 féle szakiskolai program működik, a tanárok kreatívan együttműködhessenek egymással. Sőt! A svéd határokon túlról, Magyarországról is érkezett segítség: egy filmrendező, a kiállítás animációs-képi elemeinek elkészítésénél adott fontos tanácsokat. A projekt kapcsán pedig elmegyek egy képzésre, amelyet ugyan kémia és fizika tanároknak hirdettek, de én is bekapcsolódhatok, történelem tanárként. A képzés az atomkutatás múltjáról, jelenéről szól – fogalmaz András, rámutatva arra, hogy az elszigeteltség mennyire nem vezet sehová, a szakmák közötti – illetve határokon átívelő pedagógiai együttműködések – viszont olyan erőforrást jelentenek, amelyek nagyban javítják az oktatás minőségét.

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés