Tóth Ákos Nyakunkba szakadt az új Bokros-csomag

Nevezték már csomagnak, kiigazításnak, konszolidációnak, tervnek vagy válságkezelésnek azokat az intézkedéseket, amelyeket a lakosság egész egyszerűen csak megszorításként érzékel. Ez a mostani, Orbán-féle változat is megszorító csomag, méghozzá az eddigi talán legkeményebb, nagyságát tekintve a Bokros-csomagéhoz mérhető. Csakhogy a két csomagnak egymástól teljesen eltérő az oka és a szerkezete.

Akció

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára közvetlenül a választások előtt arról beszélt a Hír TV-nek, hogy a baloldal programja világos, s ez nem más, mint a megszorítás. Ugyanő volt az, aki a két hónappal az áprilisi választások után bejelentett, körülbelül 2100 milliárd forintos megszorító csomagra azt mondta, hogy az valójában nem is megszorító csomag.

Nem, nyilván nem az: nevezzük inkább kríziskezelő csomagnak, rezsivédelmi és honvédelmi alapnak, amire – értelemszerűen – a háború, de leginkább Brüsszel elhibázott politikája miatt van szükség, véletlenül sem azért, mert a kormány valamit rosszul csinált az elmúlt években, nem az inflációs politika sikertelensége miatt, s kiváltképp nem azért, mert körülbelül ugyanekkora választási ajándékot osztogattak szét a győzelem bebiztosítása érdekében, és végképp nem azért, mert a kormány csávába került, és egyelőre nem igazán látszik annak útja, hogyan is férhetne hozzá a Magyarország számára elkülönített, de a jogállami kritériumok miatt föl nem szabadított európai uniós pénzekhez, holott ezek megszerzéséhez még a Fidesz „emberarcú politikusát”, Navracsics Tibort is reaktiválták.

Abban mindenesetre Tállai Andrásnak kétségkívül igaza van, hogy a Fidesz által előszeretettel baloldalinak, liberálisnak, végül egyszerűen csak ballibsinek bélyegzett kormányokra – az MSZP és a hajdani SZDSZ koalíciójáról van szó – a nyilvánosságban ráégett a „megszorító” jelző, még annak ellenére is, hogy legutoljára a 2002-ben Orbán Viktort balról előző, s ezáltal őt legyőző Medgyessy Péter nevéhez fűződik olyan jóléti csomag, mint amilyet most a Fidesz alkalmazott a választás előtt. A Medgyessy-kormány az első száz napjában egyszeri 19 ezer forintos juttatásban részesítette a nyugdíjasokat, a közalkalmazottaknak átlagosan 50 százalékos béremelést adott, adómentessé tette a minimálbért, kéthavi családi pótlékot fizetett a tanévkezdés előtt – pontosan úgy, ahogy azt a választási kampányban megígérte.

Csomagolástechnikák

Arról mind a mai napig vita folyik, hogy ezt megengedhette-e magának a költségvetés vagy sem, egyenesen következett-e az intézkedésekből vagy pedig nem 2004-ben az úgynevezett Draskovics-csomag, amely 185 milliárd forintos megtakarítást tartalmazott – mindenesetre az elsősorban az állami szférát érintette, csökkentette az igazgatási költségeket, a tárcák költségvetését, átalakította a folyamatban lévő vagy még csak tervezett beruházások finanszírozási ütemezését, megszüntetett néhány közalapítványt. Ezt megelőzően, még 2003 végén – a költségvetés nehézségeire és a rendszer igazságtalanságára hivatkozva –, a Medgyessy-kormány jelentősen módosította a lakáshitelek felvételének lehetőségét. Előbb az államilag támogatott hitelek felső határát 30-ről 15 millióra, a használt lakásoknál pedig ötmillióra csökkentette; az évi 240 ezer forintos kamatkedvezményt pedig 120 ezer forintban maximalizálta. Medgyessy Péter miniszterelnök ugyanakkor többször, több fórumon is kijelentette, hogy mindez így, együtt, messze nem azonos a Bokros-csomaggal.

És ezzel visszaérkezünk 1995-höz, az MSZP-t is megosztó, Horn Gyula akkori miniszterelnök által fogcsikorgatva jóváhagyott, de a gazdaságot végül stabilizáló és az 1998-ban kormányra kerülő Fidesz számára komoly lehetőségeket biztosító Bokros-csomaghoz, amely máig szitokszó a közvéleményben, és bár a gazdasági elit mintaként hivatkozik rá, a választókat ezek a hivatkozások jobbára csak megrettentik – nem alaptalanul. Hiszen egy a rendszerváltozás átalakulásának sokkjából épp csak ébredező társadalom kapta az akkori méretekben valóban brutálisnak számító intézkedés-sorozatot a nyakába. Nem véletlen, hogy az ellenzéki pártok Orbán Viktor mostani megszorító intézkedéseit folyamatosan Bokros Lajos 1995-ös csomagjával vetik egybe, de ez nem csak kommunikációs fogás, hiszen hasonló következtetésre jutnak gazdasági szakemberek is.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!