Csőzik: Meg fogják büntetni a választók a kormányt az önkormányzatok tönkretétele miatt

Csőzik: Meg fogják büntetni a választók a kormányt az önkormányzatok tönkretétele miatt

Csőzik László, Érd polgármestere

Ilyen se volt még: fideszes önkormányzatok vezetői az ellenzéki polgármesterekkel közösen kérik az Orbán kormánytól, hogy a járvány alatt elvont milliárdos bevételeiket az állam jövőre kompenzálja. Ha ez nem történik meg, akkor a feladataikat nem tudják ellátni. Érd polgármestere, Csőzik László szerint a polgárok a jövő évi választáson meg fogják büntetni a kormányt az önkormányzatok ellehetetlenítése miatt. 

Fideszes városvezetők és ellenzéki polgármesterek együtt szólították fel a kormányt, hogy jövőre kompenzálja az önkormányzatok bevétel kiesését. Volt már ilyen?

Amennyire tudom, még soha. Ellenzéki javaslatot, ellenvetés nélkül, a Fidesz még nem támogatott a Megyei Jogú Városok Szövetségében. Ezúttal azonban szinte vita nélkül elfogadták a felvetést.

Talán meg is lepődött, amikor ellenszavazat nélkül a javaslata mögé álltak? 

Gondolhatja! Társaimnak, azaz az ellenzéki vezetésű Pécs, Hódmezővásárhely, Szeged, Szombathely polgármestereinek felvetettem: szó nélkül nem mehetünk el amellett, hogy jövőre a kormány újra meg akar fosztani minket legfőbb bevételi forrásunktól, az iparűzési adótól, amely a települések fejlesztését szolgálja. Nagy meglepetésemre a javaslat simán átment, miután vázoltuk a programot, melyet Péterffy Attila MJVSZ társelnök, pécsi polgármester koordinálásával dolgoztunk ki. Végül szövetségünk plénuma, tehát a 23 polgármester, többségében fideszes, is kiállt mellette. Ezek után több, mint 2.5 millió városlakó képviseletében – ez nagyon nagy erő – felkérjük a kormányt, hogy a járvány miatt hozott központi intézkedések nyomán kieső bevételeinket a jövő esztendőben teljes egészében kompenzálja. Különben nem tudjuk fejleszteni a városainkat. Érden például nem tudjuk folytatni az aszfaltozásokat, a járdaépítéseket, nem lesz pénzünk a zöldterületek fejlesztésére.

Persze azt tudjuk, hogy az önkormányzatok jövő évi gazdálkodását a kormány a beépített aknáival már korábban igyekezett ellehetetleníteni. Mégis reménykednek?

Nézze, az említett intézkedések minden magyar önkormányzatot sújtanak. Ezért kértünk kompenzációt a bevétel-kiesésekre. Súlyosan érint ugyanis bennünket, hogy a városok iparűzési bevételeink tekintélyes része kiesik a költségvetésből a kis- és közepes vállalkozóknak biztosított adófelezés miatt. Mindezt tetézi, hogy amióta megnyertük a választást, Érdnek nem ítélik oda azt a korábban minden esztendőben megkapott 700 millió forint működési támogatást, ami szükséges a városunk működtetéséhez. A kieső iparűzési adó-bevételek miatt pedig csak részleges, 62%-os kompenzációt kaptunk. De például Szombathely, illetve Tatabánya egy fillért sem.

Az Orbán-kormány az ellenzéki önkormányzatokat bünteti, pedig négy hónap múlva itt a választás, s szavazataival minden városlakó visszaadhatja a kölcsönt. Érzik ezt az emberek?

Természetesen, hisz készülnek arra, hogy háromszor adják vissza a kölcsönt, mint Ludas Matyi Döbrögi uraságnak. A választók nem felejtik el azt a politikai arcátlanságot, hogy a kormány tavaly karácsonykor csak a fideszes városvezetőknek adott fejenként 1 milliárd 380 millió forintot, lényegében szabad felhasználásra. Ez a summa nekünk, ellenzéki városvezetőknek – s persze Érd, Hódmezővásárhely, Szeged, Szombathely stb. lakosságának is borzasztón hiányzott. Mi, ellenzékiek ebből egy fityinget sem kaptunk, ezt a leplezetlen diszkriminációt a szavazóink nem felejtik el.

A kormány anno még magyarázatot sem adott az egyértelmű diszkriminációra, most viszont némi szolidaritást mutattak a Fidesz polgármesterei, hogy az ellenzéki kompenzációs javaslata mögé álltak. Ön is így értékeli?

Természetesen, hisz ha a kormány nem kompenzálja a járvány miatt bekövetkezett pénzelvonást, akkor az ország nagyvárosai elvesztik bevételeik jelentős részét. Bajban lesz a vidék, leáll a fejlődés, nem épül semmi, mert kiesik az iparűzési adó, vagy a gépjárműadó, amelyet korábban helyben az önkormányzatok költhettek el. Ez utóbbi évi 250–300 milliós tétel, ami egy Érd nagyságú városnak igen jelentős összeg. De „központosították” a reklámadót, az idegenforgalmi adót, s persze a helyi iparűzési adó felét is elvitték, amit jövőre sem kapnak vissza az önkormányzatok. Ennek pedig az a következménye, hogy a magyar vidék, a vidéki városok nem fejlődnek, legfeljebb takaréklángon ég minden. Érdről külön is szólni kell, mert sajátossága, hogy esetében beszüntették az évi 700 milliós, 10 éven át folyósított kormányzati működési támogatást is.

Ha nem kapnak kompenzációt, akkor az energiaár robbanása, tehát az áram, vagy a földgáz drasztikus drágulása miatt nem lesz veszélyben a települések világítása, vagy a közintézmények fűtése?

Nyilván az energia árak drámai növekedését az önkormányzatok kitermelni nem tudják. Emiatt is szükség van állami kompenzációra, mert a következmények komoly problémát okozhatnak. Jelen pillanatban az áramot úgynevezett „egyetemes szolgáltatásban” vásároljuk, de még így is drámai az áremelkedés, amit kigazdálkodni biztosan nem tudunk. Ezen kívül nem látjuk pontosan, miből tudjuk majd kifizetni a minimálbéremelés következtében megemelkedett általános fizetési növekményt sem. Csak Érden ez 100 milliós nagyságrend, de minden nagyvárosban hasonló mértékű kiadásnövekedést okoz. Ezt egyelőre nem tudjuk miből kigazdálkodni, mert akkor nem jut pénz a kötelező feladatok ellátására sem. Sorolhatnám még, hiszen a közétkeztetésekre adott állami normatíva sem fedezi az élelmiszer árak növekedését. Ehhez is hozzá kell tenni vagy 100 milliót, ami nagyobb város esetén még inkább jelentős összeg. 

Szóval nagy a pénzhiány, nagy a baj. Ráadásul az előző, fideszes vezetés által meghirdetett közbeszerzésről kiderült, hogy az egész egy családi kartell, s ezt az unió kiszúrta. Ám az érte járó 70 milliós büntetés is a mi nyakunkba szakadt. Még szerencse, hogy amióta polgármester vagyok, azóta Érd vonzó volt a fiatalok számára, s ezzel 5 ezer vállalkozás költözött a városba, amivel 13 ezerre nőtt a vállalkozások száma, ami jelentős adóbevételt hozott. Tehát valójában a fiatal kiköltözők vállalkozók adójából kezdtünk Érden aszfaltozni, járdát építeni – fejleszteni.

Gondolja, hogy miután az önkormányzatok pénzügyi büntetését az ellenzék mellett a fideszes városvezetők is felfüggesztenék, nagyobb az esély a pénzügyi támogatások növelésére? Vagy a kormány lesöpri az egészet?

Nyilván ez egyfajta bátorságpróba lesz, hogy ismét csak a fideszes városokat támogatják-e, az ellenzéknek pedig újra fillérek juttatnak. Ennek a részlehajló kompenzációnak a politikai hatása azonban már kiszámíthatatlan; érzésem szerint nem is az ellenzéket, hanem a kormányt sújtja. A tájékozott közvélemény számára ugyanis világos, hogy nem az ellenzéki önkormányzatok gazdálkodnak rosszul, hanem a kormányzat politikai alapon diszkriminál, ezzel a választókat akarja büntetni.

Ennek a durva – érdi viszonylatban 2.5 milliárdos – elvonásnak a szavazatokban mérhető veszélyét már a Fidesz is érzékeli. Ezért aztán nem zárom ki, hogy a teljes megigényelt kompenzációt megkapják az önkormányzatok. A Fidesz ugyanis mindig „méri” a közvéleményt, s az nyilvánvaló, hogy miután az ellenzék megerősödve került ki az előválasztásból, ez komoly veszélyt jelent Orbán Viktor hatalmára nézve. Hogy mekkorát, az négy hónap múlva kiderül.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.