Csőzik: Meg fogják büntetni a választók a kormányt az önkormányzatok tönkretétele miatt

Csőzik: Meg fogják büntetni a választók a kormányt az önkormányzatok tönkretétele miatt

Csőzik László, Érd polgármestere

Ilyen se volt még: fideszes önkormányzatok vezetői az ellenzéki polgármesterekkel közösen kérik az Orbán kormánytól, hogy a járvány alatt elvont milliárdos bevételeiket az állam jövőre kompenzálja. Ha ez nem történik meg, akkor a feladataikat nem tudják ellátni. Érd polgármestere, Csőzik László szerint a polgárok a jövő évi választáson meg fogják büntetni a kormányt az önkormányzatok ellehetetlenítése miatt. 

Fideszes városvezetők és ellenzéki polgármesterek együtt szólították fel a kormányt, hogy jövőre kompenzálja az önkormányzatok bevétel kiesését. Volt már ilyen?

Amennyire tudom, még soha. Ellenzéki javaslatot, ellenvetés nélkül, a Fidesz még nem támogatott a Megyei Jogú Városok Szövetségében. Ezúttal azonban szinte vita nélkül elfogadták a felvetést.

Talán meg is lepődött, amikor ellenszavazat nélkül a javaslata mögé álltak? 

Gondolhatja! Társaimnak, azaz az ellenzéki vezetésű Pécs, Hódmezővásárhely, Szeged, Szombathely polgármestereinek felvetettem: szó nélkül nem mehetünk el amellett, hogy jövőre a kormány újra meg akar fosztani minket legfőbb bevételi forrásunktól, az iparűzési adótól, amely a települések fejlesztését szolgálja. Nagy meglepetésemre a javaslat simán átment, miután vázoltuk a programot, melyet Péterffy Attila MJVSZ társelnök, pécsi polgármester koordinálásával dolgoztunk ki. Végül szövetségünk plénuma, tehát a 23 polgármester, többségében fideszes, is kiállt mellette. Ezek után több, mint 2.5 millió városlakó képviseletében – ez nagyon nagy erő – felkérjük a kormányt, hogy a járvány miatt hozott központi intézkedések nyomán kieső bevételeinket a jövő esztendőben teljes egészében kompenzálja. Különben nem tudjuk fejleszteni a városainkat. Érden például nem tudjuk folytatni az aszfaltozásokat, a járdaépítéseket, nem lesz pénzünk a zöldterületek fejlesztésére.

Persze azt tudjuk, hogy az önkormányzatok jövő évi gazdálkodását a kormány a beépített aknáival már korábban igyekezett ellehetetleníteni. Mégis reménykednek?

Nézze, az említett intézkedések minden magyar önkormányzatot sújtanak. Ezért kértünk kompenzációt a bevétel-kiesésekre. Súlyosan érint ugyanis bennünket, hogy a városok iparűzési bevételeink tekintélyes része kiesik a költségvetésből a kis- és közepes vállalkozóknak biztosított adófelezés miatt. Mindezt tetézi, hogy amióta megnyertük a választást, Érdnek nem ítélik oda azt a korábban minden esztendőben megkapott 700 millió forint működési támogatást, ami szükséges a városunk működtetéséhez. A kieső iparűzési adó-bevételek miatt pedig csak részleges, 62%-os kompenzációt kaptunk. De például Szombathely, illetve Tatabánya egy fillért sem.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!