Díszdoktori címet kapott a Södertörn Egyetemtől Pető Andrea

A stockholmi székhelyű Södertörn Egyetem két díszdoktori címet osztott ki 2021 februárjában. Az elismerés egyik díjazottja Pető Andrea, a CEU gender tanulmányok tanszékének professzora, a CEU Demokrácia Intézetének tudományos munkatársa.

A történész kutató a korábban budapesti székhelyű, később a magyar kormány – nemzetközi tiltakozást kiváltó – döntése nyomán kényszerűen Bécsbe költöző CEU gender szakának egyik kiemelkedő, nemzetközileg is elismert tudósa, aki maga is többször kerület a magyarországi rezsim támadásainak célkeresztjébe.

Tudományos munkáiban foglalkozott a sztálinista és a náci üldöztetés gender szemszögből való megközelítésével, történelmi és tudományos hátterének megvilágításával, előadásai révén pedig igyekezett megismertetni e viszonylag friss tudományág eredményeit szerte a világon.

A fenti témákra szolgáltatnak példát Pető Andrea magyarul olvasható legutóbbi könyvei is: Árnyékban – Rajk Júlia élete, Láthatatlan elkövetők – Nők a magyarországi nyilas mozgalomban, Elmondani az elmondhatatlant – A nemi erőszak története Magyarországon a II. világháború után.

Joakim Ekman professzor, a Södertörn Egyetem Balti- és Kelet-Európai Tanulmányok Központjának (CBEES) igazgatója elmondta, maga is jelölte Pető Andreát a díszdoktori címre, mert úgy látja, a tudományos életben betöltött meghatározó szerepe, továbbá a genderkutatás közép- és kelet-európai népszerűsítésében vállalt alázatos munkája méltóvá tette az elismerésre.

A különleges felsőoktatási modellt képviselő, szakszervezeti támogatással az 1990-es években létrehozott Södertörn Egyetem kari tanácsi vezetője, Peter Dobers szerint a címmel megjutalmazott professzorok – a másik díszdoktorrá választott tudós Julia Kristeva, bolgár származású francia filozófus és pszichoanalitikus – fontos feladatokat láttak el számos egyetemen, az ott végzett kutatásaik és oktatói munkájuk során. Tevékenységük tudományos minőségét és relevanciáját nemzetközi elismerések bizonyítják. Kutatásaik eredményei szorosan kapcsolódnak a balti térséghez és Kelet-Európához, ahol a gender tanulmányok korábban nem voltak jelen.

Pető Andrea a kitüntetésére reagálva kiemelte a számára, valamint az érintett egyetemeknek is fontos közös célokat: „A Södertörn Egyetemnek és a CEU-nak van egy közös küldetése. A Södertörnt 1996-ban alapították, abból a célból, hogy népszerűsítsék a felsőoktatást Stockholm déli részein, ahol az egyetemi tanulmányaikat folytatók száma alacsony volt.”

A világjárvány okozta helyzet miatt a díjátadót elhalasztották, várhatóan csak 2022-ben vehetik át a díszdoktori címeket a professzorok.

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.