Dobrev Klára: jön az árnyékkormány és lesz elszámoltatás

A legfontosabb most az, hogy az előválasztás utáni másnapon az ellenzéki pártok állítsák föl a leendő kormányunk alapjait. Egyrészt azért, mert a választások megnyerése után nincs kegyelmi időszak, az eredményhirdetés után egy másodperccel el kell kezdenünk dolgozni, ezért a kormányzati struktúrát már jó előre ki kell alakítanunk, másrészt csak egy egységes és erős kormány tudja megszólítani a bizonytalanokat. A politológusok ezt árnyékkormánynak hívják, én inkább az új Köztársasági kormánynak. Szeretném, ha ez a legkésőbb az év végére fölállna – nyilatkozza a Jelen csütörtökön megjelenő lapszámában Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció kormányfőjelölt-jelöltje, aki a leghatározottabban állítja, hogy az ellenzék politikai kormányzásra készül, igaz, ebben szakértőkre is támaszkodik.

Erre szükség is lesz, mert egyelőre nem igazán látszik, hogy ha nincs meg a kétharmados győzelem, akkor miként lehet úgy kormányozni, hogy a jogállamiság ne csorbuljon. Dobrev Klára azt állítja, erre megvan a receptjük. – Az összes jogelvben nyilvánosság előtt meg kell állapodniuk az együttműködő pártoknak – mondja, s az elszámoltatás egyik technikájára példaként említi, hogy valamennyi együttműködő párt egyetért abban, hogy csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez. „Ha ez megtörténik, az OLAF-nál ott van egy vaskos köteg bizonyíték az Elios-ügyre vonatkozóan. Ezeket nem lehet eltüntetni, az eljárást nem lehet befolyásolni. Meglesz az elszámoltatás” – mondja a Jelennek Dobrev Klára.

További részletek a Jelen hetilap csütörtökön megjelenő számában olvashatók.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmeradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.