Tóth Ákos Dobrev Márki-Zay ellen – Az országos lista még sok feszültséget okozhat

Vasárnap megkezdődött az ellenzéki előválasztás második fordulója, amelynek során e hét szombatig a Demokratikus Koalíció jelöltjére, az Európai Parlament alelnökére, Dobrev Klárára, valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökére, Márki-Zay Péterre lehet voksolni annak eldöntésére, hogy melyikük legyen jövő áprilisban Orbán Viktor kihívója.

Az elmúlt egy hét meglehetősen kaotikus volt. Emlékeztetőül: az első fordulót Dobrev Klára nyerte meggyőző, 7 százalékos fölénnyel, a szavazatok 34,8 százalékát megszerezve, a második az MSZP-P és az LMP jelöltje, Karácsony Gergely főpolgármester lett 27,7 százalékkal, őt követte, tőle szintén 7 százalékkal lemaradva, Márki-Zay Péter, 20,4 százalékkal. A Jobbikos Jakab Péter és Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje tehát kiesett a második fordulóból. Utóbbi sokkal gyengébben szerepelt a pártjánál, mindössze a szavazatok 3,4 százalékát szerezte meg, míg a Momentum 15 helyen indíthat jelöltet az első fordulós szavazás után. Mindebből több következtetés is levonható, ezek egyike, hogy a Momentum szavazói rendkívül tudatosak, ezért Fekete-Győrnél esélyesebb jelöltre szavaztak, a másik, hogy őt magát tartották egyelőre alkalmatlannak az ellenzéki választók a kormányfői feladatok ellátására, de az is meglehet, hogy mindkét állítás egyszerre helytálló. Akárhogyan is, Fekete-Győr bizalmi szavazást kért maga ellen, amit elbukott és lemondott az elnöki posztról.

Jakab esetében ilyen szóba sem került, mert bár az ő eredménye (14,1 százalék) jóval a közvélemény-kutatási adatokból következtethető alatt van, ezért sokakat meg is lepett. De a Jobbik bázisa kétségtelenül vidéken van, olyan településeken, ahol egy ilyen eseményre sokkal nehezebben mozdítható meg az ellenzéki szavazói bázis, másrészt sokan méltatlannak érezhették az elsőkörös Jobbik-DK paktumot. Csakhogy Jakab eredményét a Jobbiknak sikerült úgy átkereteznie, hogy a pártelnök úgymond „feláldozta” magát a jövő évi választási sikerért, mert az a terepmunka, amit most a vidék megdolgozásába beletett, akkor fejti majd ki a hatását.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!