Dobrev Márki-Zay ellen – Az országos lista még sok feszültséget okozhat

Tóth Ákos | 2021.10.14. 06:29

Olvasási idő kb. 8 perc

Vasárnap megkezdődött az ellenzéki előválasztás második fordulója, amelynek során e hét szombatig a Demokratikus Koalíció jelöltjére, az Európai Parlament alelnökére, Dobrev Klárára, valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökére, Márki-Zay Péterre lehet voksolni annak eldöntésére, hogy melyikük legyen jövő áprilisban Orbán Viktor kihívója.

Az elmúlt egy hét meglehetősen kaotikus volt. Emlékeztetőül: az első fordulót Dobrev Klára nyerte meggyőző, 7 százalékos fölénnyel, a szavazatok 34,8 százalékát megszerezve, a második az MSZP-P és az LMP jelöltje, Karácsony Gergely főpolgármester lett 27,7 százalékkal, őt követte, tőle szintén 7 százalékkal lemaradva, Márki-Zay Péter, 20,4 százalékkal. A Jobbikos Jakab Péter és Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje tehát kiesett a második fordulóból. Utóbbi sokkal gyengébben szerepelt a pártjánál, mindössze a szavazatok 3,4 százalékát szerezte meg, míg a Momentum 15 helyen indíthat jelöltet az első fordulós szavazás után. Mindebből több következtetés is levonható, ezek egyike, hogy a Momentum szavazói rendkívül tudatosak, ezért Fekete-Győrnél esélyesebb jelöltre szavaztak, a másik, hogy őt magát tartották egyelőre alkalmatlannak az ellenzéki választók a kormányfői feladatok ellátására, de az is meglehet, hogy mindkét állítás egyszerre helytálló. Akárhogyan is, Fekete-Győr bizalmi szavazást kért maga ellen, amit elbukott és lemondott az elnöki posztról.

Jakab esetében ilyen szóba sem került, mert bár az ő eredménye (14,1 százalék) jóval a közvélemény-kutatási adatokból következtethető alatt van, ezért sokakat meg is lepett. De a Jobbik bázisa kétségtelenül vidéken van, olyan településeken, ahol egy ilyen eseményre sokkal nehezebben mozdítható meg az ellenzéki szavazói bázis, másrészt sokan méltatlannak érezhették az elsőkörös Jobbik-DK paktumot. Csakhogy Jakab eredményét a Jobbiknak sikerült úgy átkereteznie, hogy a pártelnök úgymond „feláldozta” magát a jövő évi választási sikerért, mert az a terepmunka, amit most a vidék megdolgozásába beletett, akkor fejti majd ki a hatását.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés