Dobrev vs. Márki-Zay: mi lesz a kézfogáson túl?

Tóth Ákos | 2021.10.13. 21:39

Olvasási idő kb. 6 perc

Kézfogással pecsételte meg szerda este a két vetélytárs, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter azt, hogy gátat vetnek annak az indulatnak, amely az elmúlt napok egyre elkeseredettebb küzdelmét jellemezte.

A kérdés az, hogy van-e erre hatásuk: míg a Demokratikus Koalíció mögött álló erők folyamatosan hazugsággal vádolják a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökét, addig Márki-Zay Péter erre reagálva arra mutat rá, a DK és követői mennyire egységesen forgatják ki szavait, és – teszi hozzá a jobboldali sajtót valóban eluraló, őt gyalázó hangvételre, elegendő csak a Rogán-közeli Pesti Hírlap minden szakmai normát áthágó címlapjaira utalni – ez, mintha nem is lenne a Fidesz ellenére, sőt. Márki-Zay álláspontja illeszkedik tehát abba az alapstratégiába, amely arra épül, hogy ő az egyetlen az ellenzéki térfélen, aki le tudja győzni Orbán Viktort, hiszen képes megszólítani nemcsak a bizonytalanokat, hanem a fideszeseket, sőt a fiatalokat is.

A vita kőkemény volt, s nem túlzunk, ha azt állítjuk, ilyenre még nem volt példa Magyarország történetében – a jelöltek nem kímélték egymást. Dobrev Klára most túlment azon, hogy Márki-Zay hazug volna és képtelen egy ennyire széleskörű koalíció összefogására, de szakmailag is alkalmatlan a miniszterelnöki posztra – tegyük hozzá azonnal, hogy ez utóbbi állítást semmilyen módon nem igazolta a vita, mindkét jelölt szakmailag fölkészültnek bizonyult, látszott, hogy témakörről témakörre lebontva megvannak a válaszaik, a szerepükből nem estek ki.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés