Dobrev vs. Márki-Zay: mi lesz a kézfogáson túl?

Tóth Ákos | 2021.10.13. 21:39

Olvasási idő kb. 6 perc

Kézfogással pecsételte meg szerda este a két vetélytárs, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter azt, hogy gátat vetnek annak az indulatnak, amely az elmúlt napok egyre elkeseredettebb küzdelmét jellemezte.

A kérdés az, hogy van-e erre hatásuk: míg a Demokratikus Koalíció mögött álló erők folyamatosan hazugsággal vádolják a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökét, addig Márki-Zay Péter erre reagálva arra mutat rá, a DK és követői mennyire egységesen forgatják ki szavait, és – teszi hozzá a jobboldali sajtót valóban eluraló, őt gyalázó hangvételre, elegendő csak a Rogán-közeli Pesti Hírlap minden szakmai normát áthágó címlapjaira utalni – ez, mintha nem is lenne a Fidesz ellenére, sőt. Márki-Zay álláspontja illeszkedik tehát abba az alapstratégiába, amely arra épül, hogy ő az egyetlen az ellenzéki térfélen, aki le tudja győzni Orbán Viktort, hiszen képes megszólítani nemcsak a bizonytalanokat, hanem a fideszeseket, sőt a fiatalokat is.

A vita kőkemény volt, s nem túlzunk, ha azt állítjuk, ilyenre még nem volt példa Magyarország történetében – a jelöltek nem kímélték egymást. Dobrev Klára most túlment azon, hogy Márki-Zay hazug volna és képtelen egy ennyire széleskörű koalíció összefogására, de szakmailag is alkalmatlan a miniszterelnöki posztra – tegyük hozzá azonnal, hogy ez utóbbi állítást semmilyen módon nem igazolta a vita, mindkét jelölt szakmailag fölkészültnek bizonyult, látszott, hogy témakörről témakörre lebontva megvannak a válaszaik, a szerepükből nem estek ki.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés