Dolgozz magyar, mi nem segítünk

Novák Katalin újévi köszöntőjéről

Galgóczi Eszter | 2023.01.08. 09:00

Címkék:

Novák Katalin

Olvasási idő kb. 6 perc

A 2010 utáni újévi köszöntőkre hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint nemzeti mézesmázaskodásokra, irodalmi művek idézeteinek puffogtatására, emelkedett, de valódi jelentéstartalommal nem bíró beszédekre. Ha máskor nem is, de a súlyos válságok éveiben mindenképp érdemes elmélyedni az újévi köszöntők elemzésében. Ráadásul az idei esztendőt most először köszöntötte Novák Katalin köztársasági elnökként.

Az idei beszéd értelmezésének teljességéhez érdemes felidézni Novák Katalin elődjét. Áder János beszédei olykor borúsnak hatottak, negatív eseményekre emlékeztek, s csak ezek után szállították a reményt és a jó kívánságokat, olykor a teljes unalomba fulladtak, s csak természeti képek sorolásává, egyfajta elnöki szavalóversennyé váltak. A valóban súlyosan terhelt Covid-években, a pandémia hatására a köztársasági elnök a tőle megszokott mélabúnál is borúsabbá vált, 2022-ben pedig mintha csak jósgömböt kapott volna karácsonyra, Máraival és háborús képekkel köszöntötte a magyarokat – szólhatott volna a kormánynak is.

Ezzel szemben Novák Katalin teljesen más karaktert hozott: a nemzet édesanyjaként jelent meg.

Konzervatív ruhája és visszafogott sminkje passzolt is a köztársasági elnöki hivatal betöltőjétől elvártakhoz: csinos, de nem kirívóan vonzó nőként jelent meg. Hanghordozása és a szája szélén meghúzódó kedves mosoly is azt a benyomást keltette, hogy a magyar nemzet az ő saját gyermeke, aki elesett, vérzik a lába, de ő csókokkal borítja, hogy ha begyógyítani nem is tudja, de szeretetével enyhítse a fájdalmait. Az összességében a válságról szóló beszédben többször előkerül az édesanya-kép, ezt koronázza meg a beszéd végén az, hogy gyermekes családokkal koccint.

„Isten csodája, hogy még áll hazánk!” – kölcsönözte Petőfi Sándor szavait Novák Katalin. Így már a felvezetéskor érezzük, hogy valami nem stimmel, Novák Katalin – vélhetően szándékosan, már sokadik alkalommal – kibeszél a kánonból, s megtöri a kormánypártok sok éve épített mítoszát; a háborúkban győzedelmesen harcoló kormányét, amely sikeresen védelmezi a hazát az ellen folyamatos támadásaitól. Legyen szó akár Brüsszelről, akár Sorosról, akár a migránsok vagy a baloldal offenzívájáról. Orbán Viktor így egyfajta keresztes hadjáratot vív Európában, védi és óvja hazánkat.

Novák Katalin szerint ez „isteni csoda”, nem pedig az ész, az erő és az akarat győzelme, melyben kormánytagok, mint megannyi szárnysegéd segítik a vezénylő tábornokot győzelemre. A köztársasági elnök szerint tehát már csak a valódi hit és nem a kormány az, amely megvédi hazánkat.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mi volt a beszéd legfontosabb üzenete?

Miben egyezik az államfő és a kormány retorikája?

Mennyiben volt más ez a beszéd, mint a korábbi fideszes elnökök új évi köszöntője?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés