A gyerekek jelentős része kiszorul az egyre drágább nyári táborokból

Szolga Bálint | 2022.07.10. 10:43

Olvasási idő kb. 7 perc

A nyári szünidő nagy részében a szülők ugyanúgy dolgoznak, mint máskor. Évről évre komoly gondot okoz számukra, hogy a két és fél hónapos vakáció alatt értelmes időtöltést találjanak a gyerekeiknek. A piaci alapon működő táborokért nagy a tülekedés, de sokan nem tudják kifizetni az egyre növekvő árakat. Eközben valószínűsíthető az is, hogy az állam által támogatott, vagyis olcsóbb Erzsébet-táborok szolgáltatásainak minősége megsínyli az inflációt.

Akció

Két év után újra korlátozások nélkül lehet táborokat szervezni. A jelentkezők száma óriási, rengeteg tábor teltházzal indul, a legfrissebb adatok szerint akár a negyedmilliót is elérheti azon gyermekek száma, akik legalább egy hetet eltöltenek valamelyik programban. Érdekesség, hogy egyre több ,,extrém” tábor is indul. Van olyan, ahol Robin Hood módjára élnek a gyerekek, így fákon is alszanak, másutt a focit és a golfot ötvöző footgolffal ismerkedhetnek. Az erre fogékonyak olasz és angol nyelven tanulhatnak portréalkotást, Kecskeméten 3D modellezést-nyomtatást és mozgásképes humanoid robot megépítését élhetik át a táborozók, a Pilisben pedig akár egy hónapos katonai táborban is részt vehetnek a gyermekek, amely egyfajta alapkiképzésként szolgál.

Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője májusban azt tanácsolta a szülőknek, hogy minél hamarabb foglalják le gyermekeik helyét, tekintettel arra, hogy 10-12 százalékos az áremelkedés. Tegyük hozzá: ennyi volt akkor. Az általuk kiadott összefoglaló szerint idén egy napközis tábor átlagosan 38 ezer 500 forintba, míg az ottalvós 60 ezer forintba kerül. Enyhítheti a helyzetet az, hogy a táborok több mint harmada elfogadja fizetőeszközként a SZÉP-kártyát is. Pár hete Tóth Béla a Népszava megkeresésére arról beszélt, szerinte a szülők jobb anyagi helyzetben vannak jelenleg, köszönhetően egyebek mellett a családi adóvisszatérésnek, így tehát a drágább táborok is megfizethetővé váltak, s valószínűleg ennek következménye, hogy az idén rekordmennyiségű gyereket szeretnének táboroztatni.

Megkeresésünkre Tóth Béla megismételte: akik még mindig nem találták meg a megfelelő lehetőséget, azok minél jobban igyekezzenek, mert egyes szervezők 5-8 százalékot rátettek a korábban meghirdetett áraikra, s ki tudja, hogy még mennyit emelnek; ugyanakkor azokat, akik már korábban foglaltak, az emelések nem érintik. A Szülői Hang Közösség képviselője, Miklós György a ­Népszavának azt nyilatkozta: szerinte hiába a növekvő kereslet, rengeteg szülő nem volt képes a korábbi árakat megfizetni.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés