Ébredések – avagy visszatérés Epipóba

„Az én szememben Sipos elérhetetlen volt. Egy vezér. A legfontosabb ember, akihez nekem nincs hozzáférésem. Ez így volt rendjén. Csak néhány kiválasztott lehetett a közelében. Én csak bízhattam benne, hogy egy nap talán majd láthatóvá válok számára”. A föntieket Oláh Judit, a Visszatérés Epipóba című dokumentumfilm forgatókönyvíró-rendezője, szereplője és narrátora mondja az HBO Magyarország és a Campfilm koprodukciójában elkészült művében. A dániai CPH:DOX dokumentumfilm fesztiválon debütált, majd a 26. Szarajevói Filmfesztiválra meghívott, közel másfél órás munka október 1-től érhető el az HBO GO kínálatában.

Sipos Pál, a budapesti ELTE Ságvári Endre Gyakorló Iskola (1991-től: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium) egykori magyartanára, az 1980-as évekbeli nyári tábor, Epipo életre hívója, majd le- és fölfelé buk(tat)ása után a köztelevízió hajdani (el)ismert (fő)szerkesztő-műsorvezetője hat éve került a figyelem középpontjába. Magyari Péter, a 444 újságírója, 2014 júliusában tárta a nyilvánosság elé „S.”, a kiskorúak terhére elkövetett szexuális visszaélések elkövetője, és a névtelenségüket megtartó áldozatai történetét az Utána minden állat szomorú című riportjában.

Tisztelt Olvasónk!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!