Tóth Bea Gyógyírként csoki a megaláztatásra – „Így válik elfogadottá, hogy ezek megtörténhetnek”

A szegényes orvos-beteg kommunikáció, a ködbe veszett betegjogok, az anyagi érdekek és az egészségügyi rendszerbe kódolt patriarchizmus együttese könnyen megrázó élménnyé tehet akár egy rutin nőgyógyászati vizsgálatot is. Hogy ez ne mindennapos eset legyen, ahhoz egy nőnek ki kell állnia, és elmondania, hogy mi történt vele. Úgy tűnik, ez most megtörténik.

Napok alatt több ezren osztottak meg egy Facebook-bejegyzést, amelyben egy hiteles szakmai múlttal rendelkező író-újságírónő, Dobray Sarolta leírja, miként vált számára rémálommá egy egyébként rutinnak számító nőgyógyászati szűrés. Dobray Sarolta hivatásából eredően, közéleti szereplőként tisztában van azzal, hogy vásárra viszi bőrét azzal, ha a nyilvánossággal is megosztja történetét, de ahogy a bejegyzésben írta, célja az, hogy más nők ne eshessenek hasonló esetek áldozatává, és merjenek asszertíven föllépni hasonló helyzetekben. Ő például a lefagyás és a bénultság szinte természetes állapota után – a jogi lépések mellett –, társadalmi párbeszédet is szeretne elindítani.

A hivatalos lépések ugyan még folyamatban vannak, de a bejegyzés nyilvánosságra kerülése után a meg nem nevezett, de szakmailag elismert nőgyógyász magánrendelésén az események szinte forgószélszerűen követték egymást. Az újságírónak, ahogy azt írta a Facebookon, miután kényszerűen végighallgatta egy másik páciens kórtörténetét a váróteremben, olyan, kevéssé releváns kérdésekre kellett válaszolnia, mint hogy hány órát sétáltatja a kutyáját. Ráadásul a kezelőorvosa még a véleményét is kikérte, hogy mit tenne egy „érzékeny egészségügyi helyzetben”. Ez már eleve zavarba ejtette őt, de a java még hátra volt: az orvos ugyanis ilyen előzmények után a menstruációt természetellenesnek és életveszélyesnek minősítette, a méhet pedig „kisdisznónak” nevezte, amit a nők minden hónapban csak úgy „lemészárolnak és kivéreztetnek”. Az eljárás sokkolta Dobray Saroltát, akinek csak az jelenthetett volna némi megkönnyebbülést, hogy az orvos úgy egyébként a vizsgálat során mindent rendben talált. Ennek ellenére úgymond mégiscsak „rossz hírt” kellett közölnie, a méh- és hüvely előreesését, amelyre terápiás megoldásként egy hüvelyfalerősítő eszközt ajánlott. Az újságíró többször jelezte a vizsgálat során, hogy mennyire kellemetlenül érzi magát, de az orvos csak mosolygott a „női lélek finomságán”, s gyógyírként csokoládét kínált, mondván, ezt is tartalmazza az a megemelkedett ár, amelyet a rendelési idő meghosszabbodása miatt kénytelen elkérni.

A hivatalos lépések még korai fázisban vannak, így a történetet csak az újságíró elmondásából lehet megismerni, de a reakciók sokatmondók: a nők egy része egyöntetűen a saját átélt helyzetére ismert, s voltak, akik a korábban átéltek alapján föl is ismerték az orvost. Mások némi fenntartásokkal fogadták a történteket, míg kevesen, de akadnak olyanok is, akik az író képzelőerejének vélték a bejegyzést – nehezebb elhinni, hogy egy szaktekintély ilyen helyzetbe hozhatja a páciensét, mint azt mondani, hogy a páciens csupán túlérzékeny vagy netalán szándékosan ferdített.

Dobray Sarolta ugyanakkor a történetével nincs egyedül. Mint kiderült, az orvos egy másik páciense korábban már jelezte a kamara felé a saját ügyét, amiben érdemi előrelépés eddig nem történt. Mindenesetre most ő is csatlakozott Dobray Saroltáék köréhez – ami már valóban kör, hiszen eddig heten vállalták a velük történteket, amelyek hasonlatosak ahhoz, amit az újságíró is átélt. Számítanak arra is, hogy még növekszik e csoport. A dolgok most ott tartanak, hogy gyűjtik az ilyen és ehhez hasonló, a konkrét orvos személyéhez köthető történeteket, s a panaszokat összegezve nyújtják be a Magyar Orvosi Kamarának, illetve a Fogyasztóvédelmi Hatóságnak. A folyamat minden bizonnyal nehézkes és lassú lesz, elképzelhető, hogy őszre is eltolódik.

A hét már csatlakozó érintett a következőket említette az orvos kapcsán: a férfi több olyan egészségügyi problémára bukkant egyikükkel szemben, amelyekről később beigazolódott, hogy valójában nincsenek. Megesett, hogy egy páciens polipját próbálta megoperálni a magánrendelésen, de eközben egy tibeti hangtálat is megszólaltatott. Volt olyan nő, akit mezítláb fogadott, kéretlenül beszélt a magánéletéről, többeknek is ajánlott hüvelyfalerősítő eszközt, s amit mindenki megerősített: valamennyi páciensnek betegségként beszélt a menstruációról. Ezt a kezelőlapjukon föl is tüntette: „egészségvédő célzattal fogamzásgátló szedése javasolt”.

Az, hogy baj van az orvossal, már abból is kiderül, hogy a jó nevű nőgyógyászhoz korábban hetekig kellett várni időpontért, de az elmúlt hónapokban ez az időtartam pár napra csökkent – Dobray Sarolta valószínűnek tartja, hogy a páciensei lemorzsolódhattak.

Az újságírónő Facebook bejegyzése alatt Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is hozzászólt: „Hiába jelentik, csak konkrét névvel tudnak mit kezdeni. Sajnos a szabályok szigorúak és hülyék: valakinek panaszt kell tenni a területi (megyei) orvos kamaránál.” Ez tehát most megtörténik. Dr. Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke pedig nem kívánt a konkrét esettel kapcsolatban véleményt nyilvánítani.

Más forrásból azonban tudni lehet az események hivatalos menetét. Az etikai vétség gyanújával a panaszos a történtek leírásával, idejével, helyével a területileg illetékes etikai bizottsághoz fordulhat. A bizottság a Magyar Orvosi Kamara elnökségétől függetlenül működik, annak nincs befolyása a vizsgálatra, a kamara csak a kirívóan súlyos esetekben tesz lépéseket, mint amilyen példának a „veszprémi hentesként” elhíresült nőgyógyász ügye volt.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!