Egyetemi oktatók: romokban az egyetemi autonómia

Ónody-Molnár Dóra | 2023.01.25. 13:22

Olvasási idő kb. 17 perc

Amióta robbant a nyilvánosságban, hogy az Európai Bizottság a magas korrupciós kockázat miatt felfüggeszti az Erasmus+ és a Horizone Europe programok uniós finanszírozását a modellváltott magyar egyetemeknél, az illetékes kormánytagok nem győzik hangoztatni, hogy mennyire sikeresek ezek az intézmények. Múlt pénteken Navracsics Tibor, az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter Fiala János újságíró műsorában hosszan beszélt arról, mennyire sikeresnek tartja a modellváltást, amelyet szerinte egyértelműen igazolnak a számok is, akár az egyetemi kiválósági rangsorokat nézünk, akár a nemzetköziesítési adatokat.

„Ez egy sikeres modellváltás volt” – közölte, hozzátéve, hogy sokasodnak az érvek az ELTE, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Zeneakadémia számára is, hogy meglépjék a váltást. Csák János felsőoktatásért is felelős miniszter is ódákat zengett az alapítványi fenntartásba kerülő egyetemek eredményeiről. Szerinte a modellváltás nyomán a felsőoktatási intézményeknél „óriási javulás van” mind a publikációk, mind a hazai és külföldi hallgatók számában, ahogy a különféle nemzetközi rangsorokban is előrelépés történt.

Egyetemi sikertörténet? Cáfolnak az akadémiai dolgozók

Tehát az Európai Bizottság elvi, jogállami kifogásaira (az egyetemi autonómia csorbulása, hivatalban lévő politikusok összeférhetetlensége), a magyar kormány a modellváltás sikeréről szóló termelési riportokkal válaszol.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Milyen állapotban érte az átalakítás az egyetemeket?

Hogyan történt a modellváltás a MOME-n?

Hogyan történt az átalakítás az SZFE-n?

Hogyan kényszerült bele az átalakításba a Pécsi Tudományegyetem?

A Debreceni Egyetem csendes átalakításáról.

A Corvinus Egyetem modellváltásáról és a folyamatosan fogyatkozó levegőről.

Hogyan próbált meg ellenállni a szegedi egyetem?

Mi a helyzet az ELTE és a BME átalakításával?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés