Parászka Boróka Életveszélyes újságírás

A görög alvilág és rendőrség összefonódásáról írt riportokat Jéorjiosz Karaviaz oknyomozó újságíró. Ismeretlenek agyonlőtték az otthona előtt. Négy éven belül ő a harmadik európai tényfeltáró, akit bérgyilkosok hallgattattak el.

Két lövés a fejbe, hat a testbe: Jéorjiosz Karaviaz oknyomozó újságíró gyilkosai biztosra mentek, amikor április 9-én, az otthona előtt áldozatukra támadtak. A szemtanúk és a térfigyelő kamerák felvételei szerint két, motorral a helyszínre érkező férfi tüzelt, hangtompítós fegyverrel. A nyomozás eddig nyilvánosságot látott részletei szerint valószínűleg napok óta megfigyelték Karaviazt. Követték, ismerték a napi útvonalait, rutinját, biztosra mentek. Nagyon valószínű, hogy lehallgatták, adatokat gyűjtöttek róla – ezért is jelent meg a feltételezés, hogy a tettesek között egykori rendőrök lehetnek.

A tényfeltáró riporter a Star TV kereskedelmi televíziós csatorna újságírójaként hosszú ideje foglalkozott bűnügyi újságírással, korrupciós ügyekkel. Anyagait saját blogján, a bloko.gr oldalon is publikálta. S bár kifejezetten kényes témákkal foglalkozott, nem beszélt arról, hogy fenyegetések érték volna. Igaz, esetében ellentmondásos is lett volna, ha a rendőrséghez fordul védelemért, mert a rendőrség és a görög szervezett bűnözői csoportok kapcsolatát kutatta. 2018-ban hosszú riportot közölt arról, hogy Görögországban „iparággá” vált a bérgyilkosság. Az elmúlt négy évben – derül ki Karaviaz munkáiból – 25 bérgyilkosság követtek el Görögországban, és egyetlen esetben sem azonosították a tettest. A legutóbbi ilyen jellegű írásai Dimitrisz Mamalasz meggyilkolásáról szóltak – őt a görög „maffia bankáraként” ismerték, és 2019-ben ölték meg. Szpírosz Papachrisztosz nyugalmazott rendőrtisztet pedig másfél évvel korábban gyilkolták meg – halálának körülményeiről, arról, hogy milyen kapcsolatai voltak az athéni drogmaffiával, hogy a gyilkossággal kapcsolatban a hatóságok milyen eljárást (nem) indítottak, szintén Karaviaz tudósított. Egyik, az újságíró által feltárt ügyet sem hozták kapcsolatba a meggyilkolásával, de a hatóságok azt feltételezik, hogy vele is bérgyilkosok végezhettek.

A Karaviaz-ügy is illeszkedik abba a tragikus európai trendbe, amelynek legutóbbi áldozatai a szlovák Jan Kuciak és a máltai Daphne Caruana Galizia voltak. Mindhárom újságíró korrupciós ügyeken dolgozott, korrupciós hálózatokat vizsgált, és magas rangú politikusok ügyeit tárta fel. Karaviaz sem kapott esélyt a túlélésre vagy menekülésre, akár csak két, korábban meggyilkolt kollégája: a görög nyomozók szerint a támadók célja egészen biztosan az volt, hogy elhallgattassák.

Az elmúlt években az újságírók elleni erőszakos cselekmények aránya csak a pandémia ideje alatt csökkent valamelyest. Egyébként a 2010-es évek óta folyamatosan nő az áldozatok száma. A Comittee to Protect Journalists (Újságíróvédelmi Bizottság) nemzetközi szervezet két évtizede gyűjti az újságírók ellen elkövetett támadások, gyilkosságok adatait. Az elmúlt majdnem húsz évben 1400 újságíró vesztette életét világszerte, ebből 896-an haltak meg célzott gyilkosságok, leszámolások áldozataiként. Különösen veszélyeztetettek a korrupciós ügyeken és a bűnügyi témákon dolgozó sajtósok: 372 újságírónak kellett meghalnia azért, mert ilyen cikkeket publikált. A legtöbb áldozat a politikai újságírók közül került ki: 473 ilyen jellegű gyilkosságot tartanak nyilván a Comittee to Protect Journalists adatbázisában. Amikor 2017 októberében a máltai Daphne Caruana Galiziat meggyilkolták, hasonlóak voltak a reakciók, mint most Jéorjiosz Karaviaz halálakor. Akkor Jean Claude Juncker, most Ursula von der Leyen nyilatkozott az Európai Bizottság elnökeként és ítélte el a gyilkosságot. Közös európai fellépést sürgettek a politikusok, amelyre annál is inkább szükség lenne, mert a gyilkosságokhoz vezető korrupciós ügyek, visszaélések mögött Európát behálózó nemzetközi bűnszervezetek állnak.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!