Elismerte a tesztek megsemmisítését az állami hatóság

Elismerte a tesztek megsemmisítését az állami hatóság

Fotó: koronavirus.gov.hu

Ötmilliárd forintért beszerzett PCR-tesztet semmisíttet meg az Országos Kórházi Főigazgatóság, vagyis a magyar kormány – adtuk hírül a napokban. Ezeket a teszteket azért kell megsemmisíteni, mert nem használták fel őket időben, így mostanra lejárt a szavatossági idejük. A tesztek tömeges leselejtezése két okból tekinthető problémásnak. Egyrészt ezeket az eszközöket közpénzből vette a kormány, tehát amikor megsemmisítik őket, akkor az adófizetők befizetéseit semmisítik meg. Másrészt az elmúlt másfél évben számos egészségügyi szakember hívta fel a figyelmet arra, hogy sokkal több tesztet kellene elvégezni, ők azt kérték a kormánytól, hogy széles körben tegye elérhetővé az ingyenes tesztelést.

Most kiderült: lehetett volna több tesztet elvégezni, de az eszközök a raktárban porosodtak.

Azt is megírtuk, hogy a megsemmisítés költsége nagyságrendileg 200 millió forint, ugyanis megbízható forrásaink szerint a munkálatokat végző SEPTOX Kft. darabonként 206 forintos árajánlatot adott a kidobásra ítélt tesztek ártalmatlanítására.

Cikkünk közlése előtt kérdéseket tettünk fel az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, de a szervezet nem volt hajlandó felvilágosítást adni. Közérdekű adatigénylésünkre végül küldtek egy semmitmondó szöveget, amely nem tartalmazott érdemi információt, viszont nem is cáfolta az értesüléseinket. A cikk megjelenése után a SEPTOX Kft. helyreigazítási kérelmet küldött nekünk, amelyben azt állítja: a megsemmisítés sokkal kevesebbe került, de a pontos összeget nem árulhatják el – üzleti titokra hivatkozva.

Tegnap délután az Országos Kórházi Főigazgatóság kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, hogy „239 ezer forintért történt lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-tesztek megsemmisítése a szakmai előírásoknak megfelelően”.

Az üggyel kapcsolatban a következő észrevételeink vannak:

  1. A két általunk megírt információ közül annak van nagyobb társadalmi jelentősége, hogy közpénzből drágán beszerzett teszteket semmisítenek meg, mert nem használták fel őket időben.
  2. A tegnap kiadott közleményében az Országos Kórházi Főigazgatóság végül elismerte a tesztek megsemmisítését. Az intézmény mindössze a megsemmisítés költségét vitatja.
  3. A megsemmisítés költsége másodlagos kérdés ahhoz a problémához képest, hogy a teszteket nem használták fel akkor, amikor szükség lett volna rájuk.   
  4. A piacot ismerő forrásaink teljesen életszerűtlennek nevezték az Országos Kórházi Főigazgatóság által megadott árat. Az elmondásuk szerint lényegében képtelenség ennyi pénzért ilyen mennyiségű egészségügy eszközt leselejtezni és megsemmisíteni.

A forrásaink állítása és a Országos Kórházi Főigazgatóság közleménye közti ellentmondás miatt további tisztázó kérdéseket küldtünk a mai napon az állami intézménynek, valamint a megsemmisítést végző cégnek.

Az Országos Kórházi Főigazgatóságtól ezt kérdeztük:

  • Milyen típusú közbeszerzést folytattak a lejárt PCR-tesztek megsemmisítésére vonatkozóan?  
  • Milyen ajánlatot kaptak a Septox Kft-től a lejárt PCR-tesztek megsemmisítésére? Milyen összegek szerepelnek az ajánlatukban?
  • Van-e más nyertes cég, amelyik a Septox Kft-hez hasonlóan részt vesz a megsemmisítési munkálatokban?
  • Mivel a 239 ezer forintos ár, amit közleményükben feltüntettek, igen alacsonynak tűnik, szeretnénk megismerni a 239 ezer forintért megsemmisített lejárt PCR-tesztekről szóló hivatalos jegyzőkönyv részletes tartalmát. 

A cég felé benyújtott kérdéseink a következők:

  • Adtak-e Önök olyan ajánlatot az államnak, amelyben a megsemmisítést 206 forint/darabért vállalták volna el? 
  • Hajlandók-e megismertetni az elvégzett munkáról, azaz a lejárt PCR-teszek megsemmisítéséről szóló jegyzőkönyvek tartalmát szerkesztőségünkkel?

Mindkét levél kapcsán rögzítettük: kérdéseink közérdekű információkra vonatkoznak, ezért kérelmünket az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján nyújtjuk be. 

A válaszokat várjuk.

Black

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.