Elismerte a tesztek megsemmisítését az állami hatóság

Jelen információ | 2021.11.25. 11:35

Címkék:

járvány PCR-teszt

Olvasási idő kb. 5 perc

Ötmilliárd forintért beszerzett PCR-tesztet semmisíttet meg az Országos Kórházi Főigazgatóság, vagyis a magyar kormány – adtuk hírül a napokban. Ezeket a teszteket azért kell megsemmisíteni, mert nem használták fel őket időben, így mostanra lejárt a szavatossági idejük. A tesztek tömeges leselejtezése két okból tekinthető problémásnak. Egyrészt ezeket az eszközöket közpénzből vette a kormány, tehát amikor megsemmisítik őket, akkor az adófizetők befizetéseit semmisítik meg. Másrészt az elmúlt másfél évben számos egészségügyi szakember hívta fel a figyelmet arra, hogy sokkal több tesztet kellene elvégezni, ők azt kérték a kormánytól, hogy széles körben tegye elérhetővé az ingyenes tesztelést.

Most kiderült: lehetett volna több tesztet elvégezni, de az eszközök a raktárban porosodtak.

Azt is megírtuk, hogy a megsemmisítés költsége nagyságrendileg 200 millió forint, ugyanis megbízható forrásaink szerint a munkálatokat végző SEPTOX Kft. darabonként 206 forintos árajánlatot adott a kidobásra ítélt tesztek ártalmatlanítására.

Cikkünk közlése előtt kérdéseket tettünk fel az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, de a szervezet nem volt hajlandó felvilágosítást adni. Közérdekű adatigénylésünkre végül küldtek egy semmitmondó szöveget, amely nem tartalmazott érdemi információt, viszont nem is cáfolta az értesüléseinket. A cikk megjelenése után a SEPTOX Kft. helyreigazítási kérelmet küldött nekünk, amelyben azt állítja: a megsemmisítés sokkal kevesebbe került, de a pontos összeget nem árulhatják el – üzleti titokra hivatkozva.

Tegnap délután az Országos Kórházi Főigazgatóság kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, hogy „239 ezer forintért történt lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-tesztek megsemmisítése a szakmai előírásoknak megfelelően”.

Az üggyel kapcsolatban a következő észrevételeink vannak:

  1. A két általunk megírt információ közül annak van nagyobb társadalmi jelentősége, hogy közpénzből drágán beszerzett teszteket semmisítenek meg, mert nem használták fel őket időben.
  2. A tegnap kiadott közleményében az Országos Kórházi Főigazgatóság végül elismerte a tesztek megsemmisítését. Az intézmény mindössze a megsemmisítés költségét vitatja.
  3. A megsemmisítés költsége másodlagos kérdés ahhoz a problémához képest, hogy a teszteket nem használták fel akkor, amikor szükség lett volna rájuk.   
  4. A piacot ismerő forrásaink teljesen életszerűtlennek nevezték az Országos Kórházi Főigazgatóság által megadott árat. Az elmondásuk szerint lényegében képtelenség ennyi pénzért ilyen mennyiségű egészségügy eszközt leselejtezni és megsemmisíteni.

A forrásaink állítása és a Országos Kórházi Főigazgatóság közleménye közti ellentmondás miatt további tisztázó kérdéseket küldtünk a mai napon az állami intézménynek, valamint a megsemmisítést végző cégnek.

Az Országos Kórházi Főigazgatóságtól ezt kérdeztük:

  • Milyen típusú közbeszerzést folytattak a lejárt PCR-tesztek megsemmisítésére vonatkozóan?  
  • Milyen ajánlatot kaptak a Septox Kft-től a lejárt PCR-tesztek megsemmisítésére? Milyen összegek szerepelnek az ajánlatukban?
  • Van-e más nyertes cég, amelyik a Septox Kft-hez hasonlóan részt vesz a megsemmisítési munkálatokban?
  • Mivel a 239 ezer forintos ár, amit közleményükben feltüntettek, igen alacsonynak tűnik, szeretnénk megismerni a 239 ezer forintért megsemmisített lejárt PCR-tesztekről szóló hivatalos jegyzőkönyv részletes tartalmát. 

A cég felé benyújtott kérdéseink a következők:

  • Adtak-e Önök olyan ajánlatot az államnak, amelyben a megsemmisítést 206 forint/darabért vállalták volna el? 
  • Hajlandók-e megismertetni az elvégzett munkáról, azaz a lejárt PCR-teszek megsemmisítéséről szóló jegyzőkönyvek tartalmát szerkesztőségünkkel?

Mindkét levél kapcsán rögzítettük: kérdéseink közérdekű információkra vonatkoznak, ezért kérelmünket az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján nyújtjuk be. 

A válaszokat várjuk.

Black

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés